СИТУАЦІЯ

Внаслідок запровадження держрегулювання цін на молоко селяни втрачатимуть щороку 0,5 млрд грн 

Ухвалення закону «Про внесення змін до статті 3 Закону «Про державну підтримку сільського господарства України» (щодо регулювання закупівельних цін на молоко) може призвести до блокування закупівель молока і зниження цін для його виробників. Про це повідомила «УК» Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), коментуючи прийняття у другому читанні парламентом законопроекту № 10456.

За розрахунками УКАБ, внесення молока до переліку об’єктів, які підлягають державному ціновому регулюванню, призведе до щорічних утрат селянами півмільярда гривень.

Як зазначили експерти УКАБ, у другому читанні до законопроекту були внесені правки щодо обов’язковості укладання договору між покупцем молока та його постачальником. Ураховуючи наявність понад 1,5 мільйона власників молочної худоби та часті зміни ціни, які необхідно буде оформляти документально, на практиці реалізувати норми закону без збільшення кількості посередників буде неможливо.

«Таке рішення призведе до появи значної кількості посередників, які продаватимуть молоко на молокопереробні підприємства за договором і самостійно врегульовуватимуть взаємовідносини із дрібними виробниками молока. Враховуючи, що торік у господарств населення було закуплено молока на 5 млрд грн, щороку селяни втрачатимуть щонайменше 500 млн грн за рахунок сплати єдиного податку посередниками (5%) та на оплату їх послуг (додатково щонайменше 5%). Ця сума фактично буде оплатою послуг посередників із забезпечення договірних стосунків, — інформує гендиректор УКАБ Володимир Лапа. — Нині через посередників купують лише частину молока, у випадку набуття чинності цього закону це стане масовим явищем».

«Розуміємо зусилля народних депутатів щодо потреби врегулювання взаємовідносин між постачальниками і покупцями молока, — коментує фахівець, — однак спосіб, у який це зроблено, може мати більш негативний вплив, аніж позитивний».

У свою чергу президент УКАБ Алекс Ліссітса констатує, що таке псевдосприяння підміняє системну роботу, спрямовану на забезпечення більшої економічної самостійності селянських господарств.

«З початку обговорення Податкового кодексу говоримо, що Україна створила унікальні умови, коли селянам продавати молоко (як і інші види продукції) на неорганізованому ринку набагато вигідніше, ніж за договірними відносинами, навіть у рамках кооперації, адже в останньому випадку ПДВ і податок на доходи фізосіб роблять реалізацію невигідною» — підкреслює президент УКАБ. Він додає, що законопроекти щодо розвитку кооперації розроблені Мінагропродом, зареєстровані народними депутатами, але не розглядаються Верховною Радою.

В УКАБ сподіваються, що норми закону «Про державну підтримку сільського господарства України» (щодо регулювання закупівельних цін на молоко), зокрема обов’язковість договірних стосунків при закупівлі молока, набудуть чинності лише після законодавчих змін щодо підтримки розвитку кооперації та проведеної роботи стосовно фактичного створення достатньої кількості кооперативів. У зв’язку з цим УКАБ звернулася до Президента Віктора Януковича з проханням «ветувати» цей закон і врахувати пропозиції щодо унеможливлення мільйонних втрат постачальників молока.