Перед початком цього опалювального сезону актуальним, як ніколи раніше, є питання економії газу і зменшення використання енергоресурсів — а отже, й заощадження коштів споживачів тепла. Уряд визначив завдання — скоротити використання блакитного палива на 30%.«Урядовий кур’єр» розпочинає цикл публікацій про те, як перезимувати в теплі й не спустошити гаманець. Нині наші журналісти вивчали досвід Полтавщини, Сумщини та Буковини.

Сумщина, як і інші області, напружено відшукує варіанти максимального заміщення природного газу альтернативними видами палива, заощадження виробленого тепла, аби, врешті-решт, скоротити використання блакитного палива щонайменше на 30%. Поки що область справляється з доведеним графіком, зменшивши обсяги природного газу протягом першого півріччя на 10%. Однак це лише початок.

Нині багато розмов про економію блакитного палива. Але як дізнатися, яке обладнання для обігріву є кращим, ефективнішим та, зрештою, дешевшим? На Сумщині вирішили продемонструвати людям всі новинки енергоощадної техніки. У приміщенні Сумської торгово-промислової палати відкрилася третя Міжрегіональна виставка «Енергоефективність і енергозбереження». На ній представлена продукція товаровиробників з різних куточків України — окрім Сум та області, з Києва, Львова, Харкова та інших міст і регіонів. Це — сучасні твердопаливні котли, альтернативні види палива, теплоізоляційні матеріали, електровимірювальні прилади, сучасне устаткування та новітні розробки тощо.

Як наголосив голова Сумської ОДА Володимир Шульга, проведення такого представницького заходу зумовлене нинішньою складною ситуацією в паливно-енергетичному комплексі України. Тож і спектр пропозицій особливо розмаїтий та різновекторний, і кількість учасників зросла майже на третину.

Сільський голова Тернів Недригайлівського району Ігор Борисовський цікавиться котлами конотопського підприємства «Техоснова» — про їх особливості розповідають спеціалісти Олег Лебедєв та Юрій Фішер. Фото Володимира КОВАЛЕНКА

Одразу по відкритті виставку відвідали голови сільських та селищних рад області, які активно вивчали пропозиції товаровиробників.

За словами Тернівського сільського голови Недригайлівського району Ігоря Борисовського, протягом останніх двох років у бюджетних закладах населеного пункту вдалося скоротити споживання природного газу майже на 40%  завдяки реконструкції системи опалення, утеплення приміщень, заміни дверних та віконних блоків тощо.  Головним чином йдеться про місцевий дитячий садок «Теремок» площею 1000 квадратних метрів і який розрахований на 120 дітлахів, дільничну лікарню та інші об’єкти.

На виставці Ігор Петрович зацікавився продукцією конотопського ТОВ «Техоснова», що спеціалізується на виготовленні пелет із соломи, сіна та люцерни, гранулюванного жому, реалізації пелетних та піролізних котлів. Останні цілком прийнятні для встановлення у приміщенні лікарні, завдяки чому можна заощадити ще не менш як 20% природного газу.

Цікаві розробки пропонує ФОП «Кучерявий В.С.» з Охтирки. Місцеві майстри виготовляють конвекційні твердопаливні котли повітряного опалення, що «споживають» виключно тверде паливо — дрова, брикети, відходи деревини тощо. За їх допомогою можна швидко і дешево нагріти приміщення тваринницьких та птахоферм, магазинів, СТО, теплиць тощо.

Проведення виставки — лише один з багатьох заходів, спрямованих на максимальну мобілізацію внутрішніх резервів. На позачерговій сесії Сумської обласної ради депутати мають прийняти рішення про додаткове виділення майже 10 мільйонів гривень для реалізації програми енергозбереження.

Зокрема у планах — переведення Сумської ТЕЦ і котельні північного промвузла СНВО імені Фрунзе на вугілля та мазут, низка інших робіт, завдяки яким область поступово ставатиме незалежною від поставок російського газу.