Напередодні матчів 1/4 фіналу букмекери головним претендентом на перемогу в турнірі вважали німецький «Вольфсбург», який навесні має напрочуд потужний вигляд. Напевно, у Сергія Реброва щодо цього була власна точка зору. Він разом із помічниками по тренерському штабу майже місяць прискіпливо вивчав «Фіорентину». І зайвий раз переконався, що невипадково один із лідерів Серії А довів свою безпрограшну виїзну серію в єврокубках до одинадцяти ігор (вісім перемог і три нічиї).

Поєдинки минулого четверга підтвердили правоту наставника киян. Команда Вінченцо Монтелли, яка до цього не поступилася українським клубам у жодному із восьми зіграних матчів, зуміла врятуватися і в Києві на полі НСК «Олімпійський». Таким чином флорентійці підтвердили реноме фаворита в цій чвертьфінальній парі. Інший італійський клуб — «Наполі» — завдання виходу в наступне коло вирішив уже в гостях, безжально розгромивши «Вольфсбург»: 4:1.

Джермейн Ленс (у білому) міг бути автором єдиного голу в київському матчі. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

— «Фіорентина» це класна команда, в складі якої грають тактично грамотні та досвідчені футболісти, — змушений був визнати після фінального свистка президент динамівського клубу Ігор Суркіс. — Нам дуже не хотілося пропускати на останніх хвилинах поєдинку. Але треба чесно визнати: підсумковий рахунок — по грі. Хлопці не використали кілька вигідних моментів і загалом у другому таймі були непереконливі під час наступальних дій. Результатом я не дуже задоволений. Свої претензії на участь у півфіналі треба доводити 23 квітня в матчі-відповіді.

Зробити це буде непросто. Через перебір жовтих карток гру у Флоренції пропускатиме центральний захисник біло-блакитних Олександр Драгович. Травму гомілкостопа отримав лівий оборонець киян — португалець Віторіну Антунеш.

У київській зустрічі господарям поля явно не вистачало в середині поля Мігеля Велозу. Цей виконавець як ніхто інший тонко регулює темп гри, що  особливо важливо у вирішальні моменти складних поєдинків. В останні 15 хвилин другого тайму Джермейн Ленс та його партнери збилися на відверто відбійну гру: знесилені постійним пресингом кияни раз у раз вибивали м’яч подалі від своїх воріт, де Лукаш Теодорчик безуспішно намагався за нього зачепитися.

Такі авантюрні дії рано чи пізно мали обернутися неприємністю біля воріт  Шовковського. У чотирьох матчах плей-оф нинішньої Ліги Європи лідер  української Прем’єр-ліги жодного разу не зумів зберегти свої ворота «сухими». На превеликий жаль, цю традицію динамівці не порушили і в найважливішому поєдинку нинішньої весни. Вже в компенсований арбітром час сенегалець Бубакар, який вийшов на заміну, виконав чудернацький акробатичний етюд і зрівняв рахунок.

Можливо, тренерський штаб киян не вгадав з останньою заміною. Якби замість молодого Євгена Чумака на полі з’явився Олег Гусєв, напевне йому  вдалося б вгамувати пристрасті, притримати м’яч, заробити життєво необхідний штрафний.

Із зовсім іншим настроєм готуватимуться до матчу-відповіді футболісти «Дніпра». Його суперник — бельгійський «Брюгге» — мав прекрасний результат нинішнього сезону в Лізі Європи:  одинадцять перемог і три нічиї. У гостях цю безпрограшну серію підопічні Мирона Маркевича не перервали. Але мають прекрасну можливість зробити це наступного четверга на полі щасливого для дніпропетровців столичного спорткомплексу «Олімпійський». 

ТАБЛО «УК»

Ліга Єврои. 1/4 фіналу

Брюгге (Бельгія) — Дніпро (Україна) — 0:0

Динамо (Україна) — Фіорентина (Італія) — 1:1

Голи: Ленс (36) — Бабакар (90+2)

Вольфсбург (Німеччина) — Наполі (Італія) — 1:4

Голи: Бендтнер (80) — Ігуаїн (15), Гамшик (23, 64), Габб’ядіні (77)

Севілья (Іспанія) — Зеніт (Росія) — 2:1

Голи: Бакка (73),  Суарес (88) — Рязанцев (29)

Матчі-відповіді відбудуться  23 квітня.

ПРЯМА МОВА

Сергій РЕБРОВ,
головний тренер «Динамо»:

— У матчі проти грізного суперника ми свідомо віддали ініціативу гостям. Але в італійців упродовж другого тайму гольових моментів практично не було. Ми добре виходили в контратаку, намагалися діяти максимально компактно та організовано. Гравці робили все що могли, та вже в компенсований арбітром час  пропустили нелогічний м’яч. Зараз нам треба все пережити і  готуватися до гри з «Волинню», а потім до матчу-відповіді в Італії.

Мирон МАРКЕВИЧ,
головний тренер «Дніпра»:

— Наші футболісти проявили характер у поєдинку з «Брюгге», хоча в атаці команда могла зіграти й краще.  Суперник давав можливість це зробити. Водночас в обороні зіграли надійно, тому особливих претензій немає. Нульова нічия — непоганий результат, хоча  найкращою була б нічия результативна. Щодо вибору  форварда, то я вирішив випустити в стартовому складі Ніколу Калинича тому, що Євген Селезньов відіграв останні три поєдинки поспіль. 

Юрій РОМАНЧУК
для «Урядового кур’єра»