У 44-го Міжнародного кінофестивалю «Молодість» є позаконкурсна програма «Спеціальна подія», але фільм «Трубач» належить не до неї. Ще до вечірнього офіційного відкриття кінофоруму в Палаці «Україна» з його показу в столичній «Кінопанорамі» розпочалася в суботу опівдні конкурсна програма «Молодість — дітям». Та все ж ця стрічка стала для її авторів, кінорежисера Анатолія Матешка та сценаристки Анастасії Матешко, своєрідною спеціальною подією в їхньому житті. Адже, як зауважила пані Анастасія, саме цього дня, 25 жовтня, і саме на «Молодості» вона познайомилася 20 років тому зі своїм чоловіком. За цей час у них з’явилося троє синів, котрі захоплюються музикою, і це надихнуло їхню маму на думку «створити таке, що в Україні ніколи не робилося, — музичний дитячий фільм, в якому б діти і грали, і співали, і танцювали», а тато допоміг цю ідею творчо реалізувати.

З-поміж юних акторів цього мюзиклу — і їхній син Микола, а серед його глядачів у «Кінопанорамі» були і міністр культури Євген Нищук, і перша леді Марина Порошенко, за підтримки якої українські школярі зможуть на осінніх канікулах переглянути стрічки конкурсної програми «Молодість — дітям» безплатно, і дитяче журі з юних представників України та Швейцарії, які й визначать фестивальну долю «Трубача» на 44-й «Молодості».

Фільм «Блакитні гори, або Неправдоподібна історія» визначного грузинського кінорежисера Ельдара Шенгелая значиться в позаконкурсній програмі «Спеціальна подія». Він уже має фестивальну історію, довголітню й успішну та причетну до України: адже саме в Києві рівно 40 років тому пан Ельдар отримав за неї Гран-прі на всесоюзному кінофестивалі, а на відкритті 44-ї «Молодості» почесний президент кінофестивалю Віктор Ющенко вручив йому «Скіфського оленя» за внесок у світове кіномистецтво.

Марина Порошенко привітала виконавця головної ролі фільму «Трубач» Леоніда Шевченка з вдалою роботою. Фото Михайла МAРКIВA

Світове визнання цього фільму засвідчив і престижний міжнародний кінофестиваль у Каннах, де цього року стрічка демонструвалася серед двадцяти кінокартин програми «Класики». А про те, що Ельдар Шенгелая не тільки кінорежисер світового рівня, а й «уявляєте, яка людина», навів дуже вагомий аргумент його друг Роман Балаян: «Він 36 років був головою Спілки кінематографістів Грузії, а це багато значить, що найкляузніша компанія, кіношники, кожні чотири роки обирали саме його»…

Упродовж дев’яти днів, з 25 жовтня по 2 листопада, у кінотеатрах «Київ», «Жовтень», «Кінопанорама», Kronverk постануть перед глядачами 550 фільмів 44-го кінофестивалю «Молодість», з яких 45 — українських. Конкурсні стрічки оцінюватимуть кілька журі, зокрема міжнародне очолює відома французька акторка Флоранс Дарель. До нього увійшли такі знані кіномитці, як швейцарець Петер Луїзі, Габріель Гоше з Великобританії, українці Анатолій Матешко та Олег Сенцов, котрий, на жаль, не виконуватиме свої обов’язки разом з колегами з відомих причин.

Звісно, у своїх симпатіях до тих кінокартин, які встигнуть переглянути, визначаться й глядачі: з кінематографічною освітою й ерудицією та без неї, просто за відчуттями душі. За два фестивальні дні «Молодості-44» спеціальними подіями, особисто для мене вражаючими надзвичайно, стали «Голубі гори…» Ельдара Шенгелая та фільм-відкриття «Три серця» француза Бенуа Жако. В них ані карколомних сюжетів, ані супервродливих кінозірок, але магія талантів їхніх творців та особлива кінематографічна мова цих стрічок, в яких актори не грали ролі, а жили, не давали змоги відірватися від кіноекрана і, гадаю, залишаться в пам’яті дуже надовго.