Квартирні крадіжки у злочинній ієрархії завжди значилися як класика жанру, хоч, звичайно, з «вищою лігою» — кишеньковими злодіями — ніколи не рівнялися. Звичайно, пересічному «клієнтові» обох цих каст від такої класифікації не легше, бо втрачати своє кровне однаково гірко за будь-яких обставин. Але якщо кишенькова, так би мовити, статистика залишається більш-менш сталою, обчищених помешкань людей більшає рік у рік. Приміром, за даними столичної міліції, впродовж минулого року було скоєно 3679 крадіжок із квартир киян — на 11,15% більше, ніж було зареєстровано попереднього року.

Чим більше замків, тим слабші двері

Правоохоронці визнають, що цей вид майнових злочинів один з найбільш розповсюджених. Причому більшість крадіжок у столиці припадає на робочі дні з понеділка по четвер, у найгарячішу, знову ж таки, робочу пору — з 10 до 19 години. І це зрозуміло, оскільки в цей час більшість трудящого люду перебуває на роботі, діти — у школі, отож за квартирами ніхто не наглядає. У деяких мікрорайонах фактично безлюдними залишаються цілі під’їзди. Але особливо активізуються крадії з настанням сезону відпусток, коли багато осель господарі залишають без нагляду на тривалий період і спокійно їдуть відпочивати.

Люди помиляються, коли переконують себе, що, скажімо, їхнє скромне житло нікого зі злодіїв не зацікавить, бо живуть небагато. Проте для декого із сучасних домушників навіть недорогий мобільний телефон чи старенький ноутбук — бажана здобич, яку можна «трансформувати» у дві-три пляшки спиртного чи дозу недорогого зілля… Тим паче, що на доступ до вашої квартири досвідчений злодюга витрачає лічені хвилини. Також крадіїв майже не можна зупинити хитромудрими на перший погляд замками, пластиковими вікнами і навіть броньованими дверима, стверджують експерти. До речі, з обох, так би мовити, боків. Один із представників крадійського ремесла на умовах анонімності розповідав нашим колегам, що реклама суперміцних і надійних дверей — не що інше, як казочки для дітей: будь-які з них залежно від замка чи замків можна відчинити за одну-дві хвилини.

До речі, чим більше замків, тим слабші двері, пояснює він. Аби не морочитися, просто відламують косяк, хоч така практика не для маститих злодюг, які діють «інтелігентніше» — швидко і непомітно. Бо здебільшого принцип дії замків стандартний у всіх виробників. Особливо легко впоратися з так званими англійськими, в яких застосовують плоскі ключі, але й усі інші не проблема – все залежить від кваліфікації й наявності інструментарію. В Інтернеті можна знайти варіанти відмичок ледь не для всіх типів замків. Справжнім подарунком для крадіїв стали і пластикові вікна, які легко піддаються звичайній сталевій викрутці. Ризик бути обкраденим зростає, якщо ваше житло розташоване на перших двох і на останньому поверхах, особливо коли поряд проходять будинкові комунікації.

Уберегти житло допоможе ДСО

Методи вибору зловмисниками підходящих об’єктів також відомі. Коли йдеться про «вільний пошук» і про квартиру та її вміст нічого не відомо, спочатку оглядають будинок зовні, помічаючи, де «крутіші» вікна, як засклені балкони тощо. Іноді серйозні домушники маскуються під працівників технічних служб, мийників вікон чи утеплювачів будівель. Біля дверей обраної квартири насамперед вивчають замки: якщо підходящі для зламування, дзвонять в оселю, аби переконатися, що нікого немає. Далі, як той казав, «ловкость рук»… Одна деталь: фахівці помітили, що іноді вберегти житло від непроханих гостей допомагають подвійні двері, оскільки грабіжники остерігаються довго «світитися» перед ними.

Але буває, що прагнучи убезпечити майно, господарі вдаються до різних пасток для крадіїв. 

Кожен вправляється, як може, розповідає начальник управління Держслужби охорони Київщини полковник міліції Владислав Красавін. Траплялося, що дехто встановлював навіть ручні гранати. Але слід пам’ятати, що за завдання тілесних ушкоджень, нехай навіть нечестивцям, передбачена кримінальна відповідальність. Торік в області чоловіка засудили на п’ять років позбавлення волі за те, що охороняючи своє житло, він встановив самостріл, який у момент несанкціонованого доступу завдав тяжкі тілесні ушкодження злодієві.

Щоб уберегтися від того самого несанкціонованого доступу, правоохоронці радять звернутися по допомогу до Державної служби охорони. Там підберуть різні способи захисту житла, зокрема й за допомогою ліцензійних пасток, які дають можливість виявити злочинця без шкоди його здоров’ю. Звичайно, найнадійніше обладнати квартиру сигналізацією, тим паче, що до 15 червня в рамках всеукраїнської акції для всіх охочих здати житло під охорону діє знижка 50% на монтажні роботи з її встановлення.