Шаленої конкуренції за місце в основному складі «Челсі» Ромело Лукаку не витримав. Під орудою знаного тренера Жозе Моуріньо зібрано стільки зірок світового рівня, що молодому форвардові рідко вдавалося потрапляти навіть до заявки на матчі англійської Прем’єр-ліги. Але змінивши Лондон на Ліверпуль, гравець національної збірної Бельгії наче ковтнув свіжого повітря. Наставник «Евертона» іспанський спеціаліст Роберто Мартінес настільки був вражений бомбардирськими якостями новачка, що минулого літа клуб виклав за 21-річного обдарованого рекордну суму — 28 мільйонів фунтів стерлінгів.

У тому, що ці шалені гроші не викинули на вітер, київські динамівці мали змогу переконатися в першому поєдинку 1/8 фіналу Ліги Європи. Наприкінці першого тайму Лукаку підхопив м’яч  у центрі поля і повною мірою продемонстрував свої видатні фізичні якості. Типовий форвард таранного типу (зріст — 191 сантиметр, вага — 94 кілограми) самотужки обіграв міні-збірну легіонерів гостей — бразильця Данило Сілву, хорвата Домагоя Віду, португальця Мігеля Велозу і гравця збірної Австрії Олександра Драговича. Єдине, що залишалося зробити його партнерові Нейсміту, це  спрямувати м’яч повз Олександра Шовковського. Наприкінці зустрічі лідер господарів поля вдруге вразив ворота гостей — цього разу з одинадцятиметрової позначки — 2:1. Так команда Реброва вдруге протягом місяця поступилася в єврокубковому поєдинкові, ведучи в рахунку.

Зрозуміло, що звитяги самого Ромело Лукаку типовому середнячкові Прем’єр-ліги могло не вистачити для перемоги. На мій погляд, надто непереконливою на полі «Гудісон Парку» була середня лінія динамівців. Пов’язано це з об’єктивними причинами. Мігель Велозу та Сергій Сидорчук через ушкодження пропустили два тижні тренувань. А 22-річному Віталієві Буяльському не вистачає досвіду протиборств на високому міжнародному рівні.

Роман Зозуля нарешті відзначився голом, та, на жаль, «відзначився» й необов’язковим попередженням. Фото УНIAН

У першому раунді плей-оф Ліги Європи Олег Гусєв та його партнери зуміли взяти переконливий реванш на рідному «Олімпійському» в дуелі із французьким «Генгамом». Не таке вже й нездійснене це завдання і проти «Евертона». Адже наступного четверга має вийти на поле класичний руйнівник чужих атак Сергій Рибалка, відсутність якого була відчутна в першій зустрічі. Повинен додати гостроти на фланзі бронзовий призер Кубка світу-2014 у складі збірної Нідерландів Джермейн Ленс.

Можливо, тренерський штаб киян ризикне випустити на поле в основному складі свого гренадера Євгена Хачеріді,  якому до снаги позмагатися з Лукаку як у боротьбі на другому поверсі, так і під час індивідуальних дуелей.

Єдину перемогу українським клубам на євроарені приніс «Дніпро». У Києві підопічні Мирона Маркевича з рахунком 1:0 обіграли непоступливий «Аякс».

— Я б не говорив про те, що «Дніпрові» пощастило, — ми напрацювали на перемогу, — заявив після фінального свистка захисник господарів Артем Федецький. — У голландців у команді чіпкі хлопці, які вміють контролювати м’яч.  Ми знали про це і налаштовувалися відповідно. 1:0 — хороший рахунок перед повторною грою, але в гостях буде важче.

Численні спроби гостей вирівняти становище так нічим і не завершилися. Євген Селезньов та його партнери зберегли за собою мінімальну перевагу першої зустрічі. Тепер на віце-чемпіона України очікує гарячий прийом в Амстердамі, де нашим хлопцям доведеться зіграти без трьох провідних виконавців.

ПРЯМА МОВА

Сергій РЕБРОВ,
тренер київського «Динамо»:

— Проти англійських команд на виїзді завжди грати дуже важко. У другому таймі  футболісти «Евертона»  додали в русі та швидкості: їм вдалося  створити кілька гострих моментів біля воріт Шовковського після флангових передач. Лукаку — футболіст міжнародного рівня. Досить згадати, як він «продавив» трьох наших гравців під час першого взяття воріт.  Звичайно, це ненормально, що наші захисники в буквальному сенсі слова відлітали від нього.

Сьогодні ми зіграли лише перший тайм. Нічого страшного не трапилося — попереду поєдинок у Києві. Упевнений, на «Олімпійському» буде зовсім інша гра.

Мирон МАРКЕВИЧ,
тренер «Дніпра»:

— Деякі наші гравці повелися непрофесійно, отримавши жовті картки у першому матчі 1/8 фіналу Ліги Європи з «Аяксом». Адже за тиждень не зможуть зіграти через попередження Федецький, Ротань та Зозуля. Можна ще зрозуміти Артема, якого покарали, коли виникла безпосередня небезпека нашим воротам. Руслан Ротань хотів краще зіграти — я це можу зрозуміти. Але що Роман Зозуля отримав картку за розмови — це просто неповага до партнерів. У другому таймі я просив діяти на контратаках, та  в жодному разі не «сідати» глибоко назад. Цей задум не спрацював: нам довелося грати на утримання рахунку.

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи. 1/8 фіналу

Дніпро (Україна) — Аякс (Нідерланди) — 1:0   

Гол: Зозуля (30)

Евертон (Англія) — Динамо (Україна) — 2:1    

Голи: Нейсміт (39), Лукаку (82, пен.) — Гусєв (14)

Зеніт (Росія) — Торіно (Італія) — 2:0       

Голи: Вітсель (38), Крішито (53)

Вольфсбург (Німеччина) — Інтер (Італія) – 3:1 

Голи:  Паласіо (6), де Брeйне (63, 76) — Налдо (28)

Брюгге (Бельгія) — Бешикташ (Туреччина) — 2:1        

Голи: де Суттер (62), Рафаєлов (79, пен.) — Гекхан Тере (46)

Вільяреал (Іспанія) — Севілья (Іспанія) – 1:3     

Голи:  Вієтто (48)  — Вітоло (1),  Мбіа (26), Гамейро (50)

Наполі (Італія) — Динамо (Росія) — 3:1  

Голи: Ігуаїн (25, 31, пен., 55) — Кураньї (2)

Фіорентина (Італія) — Рома (Італія) — 1:1         

Голи: Ілічич (17) — Кейта (77)

Матчі-відповіді відбудуться 19 березня. 

Юрій РОМАНЧУК
для «Урядового кур’єра»,
Ліверпуль — Київ