Терміни видачі та кількість дозвільних документів, що необхідні для впровадження проектів, пов’язаних із заміщенням споживання газу, планується скоротити. Такими словами в ході засідання Антикризового енергетичного штабу віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман розпочав свій виступ щодо шляхів реалізації заміщення споживання газу підприємствами теплоенергетики та практичного впровадження стимулювання споживачів природного газу та теплової енергії до переходу на електроопалення.

«Головне питання, яке ми маємо вирішити якнайшвидше, — як на практиці підприємству чи громадянину реалізувати проекти із заміщення споживання природного газу без зайвих бюрократичних перепон і витрат. Очевидно, що в кожному конкретному випадку будуть потрібні дозволи тих чи інших компетентних органів, інспекцій, — наголосив він. — Важливо звести до можливого мінімуму терміни видачі та кількість дозвільних документів. Ті, хто за це відповідають, мають запропонувати відповідні рішення на наступному тижні».

Крім електрики, тепло до осель можуть давати котли на твердому паливі. Фото з сайту chask.net

Володимир Гройсман також сказав про потребу провести роз’яснювальну роботу не тільки серед підприємств і населення, зацікавлених у заміщенні газу, а й серед міністерств та відомств, які повинні максимально сприяти впровадженню таких проектів. За гальмування процесу він пообіцяв посадовцям звільнення.

За підсумками наради Антикризовий енергетичний штаб доручив фіскальній службі направити своїм підрозділам на місцях листа з роз’ясненням того, що підприємства, які інвестують у проекти із заміщення газу, можуть відносити такі інвестиції до валових витрат. Безпосередньо під час засідання розглянуто проект постанови «Про забезпечення надійності та безпеки енергопостачання на території проведення антитерористичної операції». В документі йдеться про конкретні заходи, які мають впровадити центральні органи виконавчої влади, а також про своєчасне проведення аварійно-відновлювальних робіт на об’єктах Об’єднаної енергетичної системи України та Єдиної газотранспортної системи України. Проект постанови в найближчі дні розгляне профільний урядовий комітет, а потім Кабінет Міністрів.

Отже, до 1 серпня Держенергоефективності має винести на розгляд штабу проект урядового документа щодо комплексного плану середньострокових заходів, спрямованих на стимулювання зменшення споживання та заміщення природного газу підприємствами теплопостачання, промисловими споживачами, бюджетними установами та організаціями, населенням. План слід розрахувати на період 2014—2017 років.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»