Днями Інтернет буквально розірвало повідомлення про те, що на Україну насувається продуктовий колапс. «У багатьох торговельних мережах і гіпермаркетах Києва введено обмеження на кількість продуктових товарів соціально значущої групи, які можна купити в одні руки», — написало одне з українських видань. Прочитавши це, я дуже здивувалася. Адже напередодні ввечері полиці магазинів буквально ломилися від харчів. Та й більшість тих, хто коментував цю новину в мережі, зауважували, що це неправда, або припускали, що це фейк. Дехто навіть з цікавості виходив до найближчого магазину і повідомляв, що ситуація в супермаркетах нормальна: продукти є, підвищеного попиту немає. 

Оскільки інформація в Інтернеті супроводжувалась фото з порожніми полицями, то і я по обіді вирушила у розвідку магазинами.

Найближчий — маркет «Велика кишеня експрес». Там спокійно лежали цукор у пачках, борошно, гречка, інші крупи, кілька видів олії. Біля полиць із цими товарами взагалі нікого не було. У черзі до каси стояли семеро відвідувачів, і лише в однієї дівчини в руках помітила пачку цукру.

Можливо, це в центрі столиці все так спокійно, а на околицях народ буквально згрібає продукти з полиць? В магазині мережі «АТБ», який розташований на Харківському шосе, теж ажіотажу не було. Щоправда, було обмеження на купівлю цукру. Його кілограм коштував 15 гривень, а на ціннику красувався надпис: «Позиція відпускається не більше 5 одиниць в одному чеку». Великої кількості бажаючих купувати олію і гречку теж не побачила, на поличках цих продуктів було вдосталь.

У «Фуршеті» на Харківському масиві цукру й борошна не було, решта продуктів — без жодних обмежень. У «Біллі» на Позняках продавці здивувались, почувши від мене запитання про обмеження. Одна із продавчинь навіть припустила, звідкіля взялася ця інформація.

— У нас час від часу проходять акції — певні товари продаємо із істотними знижками, — роз’яснила Наталія Петрова. — Наприклад, була акція на олію, на 20—30% дешевше, і продавали не більше 2 пляшок у руки. Але це щоб люди не купували товар для подальшого перепродажу.

Після походу магазинами я вдома сіла за комп’ютер. Але тепер у віртуальній реальності ситуація навколо продуктів кардинально змінилася. Користувачі вже один поперед одного «кричали», що в супермаркетах товари розмітають. Що ж трапилося з інтернет-спільнотою буквально за кілька годин? Мабуть, хтось доклав чимало зусиль, аби накрутити людей і роздмухати ажіотаж.

Тож надвечір знову йду в ті самі магазини. І справді: за кілька годин ситуація із спокійної перетворилась на дуже напружену.

У магазині Varus поблизу метро Васильківська активно купували крупи, борошно й цукор на вагу. Була черга, і відпускали не більш ніж 5 кілограмів у руки. У «Фуршеті» на Харківському масиві крупи купували, але помірно — по одній-дві пачки.

Що ж сталося? Чому почався ажіотаж у головах деяких споживачів? Адже, скажімо, борошно подорожчало з 13,50 гривні за 2 кілограми до 15,50 гривні впродовж останніх двох тижнів. Подібна ситуація і з цукром. Крупи зросли в ціні ще раніше. А всі, хто хотів зробити запаси, давним-давно їх зробили. Притому почали поповнювати домашні комори від нового року, коли все було набагато дешевшим.

Можу лише припустити, що ця паніка комусь була потрібна і фінансово вигідна. Адже у більшості торговельних мереж за день розпродали мало не всі запаси деяких продуктів, зокрема цукру й борошна.

А піддались паніці переважно ті, хто начитався в Інтернеті. Адже коли всі «волають», що, мовляв, 1990-ті повертаються і відтепер будуть порожні полиці й величезні ціни на продукти, — вкрай важко втриматися, щоб не піддатись цим настроям і не купити мішок борошна, який, найімовірніше, доїдатимуть жучки. Як твердять експерти, продуктів в Україні вистачає і полиці порожніми не будуть.