Фраза «лікуватися безкоштовно — марна справа» давно стала класичною. Потрапивши до лікарні, доведеться розкошелитися: 10, 30, 50 гривень викласти за аналізи; 200 гривень — за УЗД; від 600 до 1,5 тисячі коштує дослідження МРТ. Це тільки діагностика. Вартість ліків, процедур, операцій — окрема тема. І окремі розцінки. Лікарі виправдовуються: мовляв, медицина потерпає фінансово, обслуговування апаратів потребує витрат, до того ж пацієнти самі(!) пропонують гроші. Але ж апарати УЗД, КТ, МРТ придбали державним коштом або спонсори безкоштовно передали їх лікувальному закладу. То чому пацієнти мають відшкодовувати вартість апаратів-подарунків?

Кожному органу своя ціна

Рік тому в Миколаєві створили громадську організацію «Медичний контроль». Створили ті, хто особисто потрапив під конвеєр, що зветься «безкоштовною медициною». За мету поставили викриття фактів поборів та корупції в лікарнях, донесення цих фактів до відома громадськості, влади й правоохоронних органів.

Як розповідає керівник організації Дмитро Рябченко, прикладів вимагання коштів медичними працівниками — безліч. Немає людини, яка, потрапивши у лікарню, не платила б за послуги. Більшість віддає гроші, навіть не запитуючи про квитанцію чи інший документ. Система відпрацьована роками. Ланцюг «пацієнт — гроші — лікар — головний лікар — хтось нагорі», здавалося, розірвати просто неможливо. Так, неможливо, якщо не намагатися його розірвати.

Дмитро разом з однодумцями спромігся. «Я спортсмен, тренер з боксу, — розповідає він. — Сталося так, що потрапив у лікарню, отримавши травму. Лише за один день довелося викласти за аналізи, дослідження, процедури до півтори тисячі гривень. Коли мені знову виставили рахунок за аналіз — 80 гривень, запитав, на підставі чого встановлюють розцінки. Головний лікар відповів: жодних розцінок, усе безкоштовно. Така відверта неправда приголомшила. Друзів по нещастю знайшов швидко. Тоді й виникла ідея створити «Медичний контроль» за аналогією з «Дорожнім контролем».

Діяти громадські активісти почали власними методами, проводячи своєрідні рейди лікарнями міста. Брали відеокамеру, сідали в чергу до кабінетів, де проводять УЗД, КТ, МРТ. А пацієнтів, що виходили з кабінетів, розпитували, чи платили вони гроші. За підрахунками активістів, лише за один день досліджень МРТ у міській лікарні люди виклали до десяти тисяч гривень. Здивувала і УЗ-діагностика. За обстеження підшлункової, печінки чи нирок слід сплатити по 50 гривень. Окремо — за кожен орган. Контролери підрахували: в другій лікарні за дві години на УЗД зібрали близько трьох тисяч гривень. На запитання активістів, чому така висока ціна за послугу, в лікарні відповіли: надто дорогий гель.

Але вартість витратних матеріалів дуже перебільшена. Наприклад, п’ять літрів гелю для УЗД коштує 500 гривень. А п’яти літрів вистачить чи не на все населення міста. Вартість плівки для МРТ становить 40 гривень, хоча й цю витрату можна здешевити. Приміром, переносити висновки на електронні носії, на диск вартістю дві гривні. Виявляється, краще робити дорожче, ніж доступніше. Тоді схеми грошових потоків не проконтролювати.

Платні послуги мають бути вмотивовані. Фото з сайту msk-mrt.com

Бійці — за безкоштовність

Нині часто таких небайдужих людей звинувачують у тому, що вони надто активні, намагаються когось зганьбити. Але активісти зізнаються: не заради осуду влаштовують свої акції. Професіоналів і гідних людей серед працівників галузі охорони здоров’я безліч. Утім вони вимушені приймати правила гри, які встановлені не ними.

Жахливі випадки з пацієнтами підтверджують існування системи заробляння грошей незаконним шляхом. Ось які свідчення дають самі потерпілі від медицини.

 

Як зазначив керівник миколаївського «Медичного контролю» Дмитро Рябченко, вимагання грошей з учасника АТО — незаконне. Понад те, реальна вартість плівки для апарату МРТ лише сорок гривень, а не заявлені сто двадцять.

Рецепт зцілення — контроль

Досвід миколаївців у боротьбі з корупцією в закладах охорони здоров’я відзначають і на всеукраїнському рівні. Саме миколаївський приклад став початком всеукраїнської акції. Про це нещодавно на прес-конференції в Києві заявив заступник голови координаційної ради «Медичного контролю» Ігор Щедрін. Він зазначив: «По всій Україні медицина небезкоштовна. Повсюди здирництво за медичні послуги можливе тільки за повної бездіяльності правоохоронців. Зібрані гроші потрапляють у гаманець головлікаря».

Слід зазначити, що миколаївські контролери за медициною досягли певних результатів. Так, уже другий місяць поспіль у міській лікарні №4 МРТ роблять безкоштовно. Тобто пацієнти реально сплачують лише за вартість плівки. В інших закладах нарешті надають платні послуги безоплатно. Активістів запросили на зустріч із головними лікарями обласних і міських лікарень, де відбулася непроста, але конструктивна розмова. Нарешті голова облдержадміністрації Вадим Меріков вислухав лідерів громадської організації під час особистої зустрічі. Очільник облдержадміністрації погодився з тим, що ситуацію слід змінювати, та подякував небайдужим громадянам за їхню позицію.

На всеукраїнському рівні «Медичний контроль» оголошує про початок всебічної кампанії боротьби з корупцією в медичних установах. Пропонують врахувати і легалізувати всі кошти, що надходять у клініки з кишень пацієнтів, і створити систему громадського контролю над ними з допомогою спостережних рад.

А на місцевому рівні миколаївські контролери запропонували владі укласти меморандум, в якому прописати умови надання платних та безкоштовних послуг. Текст документа поки що узгоджують. Але нашому виданню вдалося дізнатися, про що буде угода. Пропонують записати: «МРТ, УЗД, рентген, кардіограму, ендоскопію, КТ, а також аналізи у лікарнях безкоштовно робитимуть для пільгових категорій громадян: інвалідам, пенсіонерам, дітям, учасникам АТО і бойових дій. І для інших категорій ці послуги надаватимуть безкоштовно. Але якщо в лікарні немає коштів для проведення цих досліджень, і медзаклад підтвердить документально брак коштів, тоді оплату за послуги встановлюватимуть з урахуванням собівартості витратних матеріалів. Ціну таких послуг обговорюватимуть з громадськістю, прийматимуть за погодженням сторін».

Тож якщо не бути байдужими, то навіть медицину можна вилікувати.

ЩО ДУМАЮТЬ АКТИВІСТИ

 

Валентина
СИЗА:

— Місяць тому потрапила до відділення невралгії з радикулітом. З першого дня почали вимагати гроші. Спочатку 15 гривень — за аналіз крові, далі — 20, 30, 50. Кроку не можна ступити без сплати: за масаж, кардіограму тощо. Вирішила провести експеримент — ні за що не платила. Ставлення було відповідним. Скажу так: лікарня на мене не витратила ані копійки. 99% процесу лікування відбувається коштом хворих. Про свій випадок заявляю відверто, адже впевнена: корупцію в медичній сфері можна подолати лише правдою. Усім разом. І на весь голос.

Марк
ДОРОШЕНКО:

— Буквально з першого дня приєднався до «Медичного контролю». Маю досвід Майдану. Тому вважаю, що ми можемо змінити докорінно ганебну практику знущання з хворих. Найбільше вражає ставлення до інвалідів, дітей, людей поважного віку. Жодних винятків. Ми проводили безліч медичних «контрольних закупок» та з’ясовували, що пільг для пільговиків не існує. Беруть гроші однаково у працюючої і більш-менш здорової людини та в інваліда. Єдине, про що застерігаю: не слід самостійно проводити такі дослідження. Якщо багато розпитувати і знімати на камеру в лікарні, можна легко опинитися в морзі цієї ж лікарні. Якось замість відповідей на наші запитання прийшли озброєні люди і запропонували залишити приміщення закладу. Часто буває й таке, що самі пацієнти, які ще хвилину тому обурювались поборами, на камеру говорити не хотіли. Мовляв, усе добре, до лікарів немає претензій. Їм здоров’я важливіше за правду.

Денис,
учасник АТО:

— Служив під Маріуполем, контузило. Повернувшись додому, звернувся у шпиталь. Там направили на діагностику МРТ в обласну лікарню, зазначивши, що процедура безкоштовна, а за плівку слід заплатити 120 гривень. Розповів про ситуацію представникам «Медичного контролю». Вони прибули і намагалися розібратися в ситуації. Медичні працівники підтвердили, що є можливість скинути результати МРТ на електронний носій. Але краще — на плівку. Правозахисники не підтримали цієї позиції і викликали в установу співробітників миколаївського УБЕЗ, від яких зажадали провести розслідування щодо встановлених фактів порушення закону.