Фізичні особи-підприємці не мають права на податкову знижку з доходів, одержаних від підприємницької діяльності.

Платник податку на доходи фізичних осіб має право включити до податкової знижки з метою зменшення свого оподатковуваного доходу за наслідками звітного року фактично здійснені ним деякі витрати. Перелік витрат, за якими застосовується податкова знижка, визначено у пункті 166.3 статті 166 Податкового кодексу України.

При цьому загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого у вигляді заробітної плати.

Заробітна плата — це основна та додаткова винагорода, інші заохочувальні та компенсаційні кошти, які виплачують платнику податку на підставі відносин трудового найму.

Наразі доходи громадянина, які отримані ним від підприємницької діяльності, не належать до заробітної плати, тож, відповідно, не підлягають податковій знижці.

Затверджено Положення про реєстрацію платників ПДВ

25 лютого 2014 року набрав чинності наказ Міндоходів України від 16.01.2014 р. №26, яким затверджено Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість.

У новому Положенні збережено основні процедури та строки реєстрації, перереєстрації й анулювання реєстрації платників ПДВ, що діяли до 1 січня 2014 року.

У новому Положенні передбачено:

— право суб’єктів господарювання подавати заяви на добровільну реєстрацію платником ПДВ під час реєстрації бізнесу державному реєстратору або в органи доходів і зборів в електронному вигляді за умови реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством;

— оприлюднення на єдиному державному реєстраційному веб-порталі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та офіційному веб-сайті Міндоходів даних про реєстрацію суб’єктів господарювання платниками ПДВ в органах доходів і зборів;

— скасування свідоцтв про реєстрацію платників ПДВ та забезпечення права платників ПДВ отримати витяги із реєстру платників ПДВ в органах доходів і зборів.

Звертаємо увагу на те, що наказ:

— затвердив форми нових документів (запитів на отримання інформації з реєстру платників ПДВ, витягу та довідки з цього реєстру, журналу анулювання реєстрації платників податку на додану вартість);

— скасував обов’язок суб’єкта господарювання надавати до контролюючого органу разом із заявою про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування (ф. №1-РС) витяг із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців;

— спростив процедуру скасування рішення контролюючого органу про анулювання реєстрації платника ПДВ — контролюючий орган вноситиме до реєстру платників ПДВ відповідний запис про реєстрацію платника ПДВ без подання останнім реєстраційної заяви з позначкою «перереєстрація».

У Довіднику ознак доходів — зміни

Згідно з наказом Міністерства доходів і зборів України від 21.01.2014 р. №49, що набув чинності 01.04.2014 р., у Довіднику ознак доходів змінено назви деяких ознак доходів за старою нумерацією, а саме:

«108» — доходи, отримані внаслідок реалізації заставленого майна, майна платника податку при зверненні стягнення фінансовою установою на таке майно у зв’язку з невиконанням платником податку своїх зобов’язань за договором кредиту (позики);

«118» — сума надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлені законодавством строки, розмір якої обчислюють відповідно до пункту 170.9 статті 170 розділу IV Податкового кодексу України;

«127» — інші доходи;

«129» — сума доходів, отриманих платником податку у вигляді відсотків, які нараховано на цінні папери, емітовані центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну фінансову політику, та на боргові зобов’язання Національного банку України;

«144» — вартість вугілля та вугільних, торф’яних брикетів, безоплатно наданих платнику податку в обсягах та за переліком професій, що встановлює Кабінет Міністрів України.

Із набуттям чинності вищезгаданого наказу втрачає чинність наказ ДПА України від 24.12.2010 р. №1020.

Форма Повідомлення про запрошення платника

14 березня 2014 року набув чинності наказ Міндоходів України від 06.02.2014 р. № 120, яким затверджено форму Повідомлення про запрошення платника податків, зборів, платежів або його представників в орган доходів і зборів.

Нагадаємо, що контролюючі органи мають право запрошувати платників податків, зборів, платежів або їхніх представників для перевірки правильності нарахування та своєчасності сплати податків, зборів, платежів, дотримання вимог іншого законодавства, зокрема законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, чи фінансування тероризму, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи. Письмові повідомлення про такі запрошення надсилають не пізніше ніж за 10 календарних днів до безпосереднього дня запрошення рекомендованими листами, в яких зазначають підстави запрошення, дату і час, на які запрошують платника податків (представника платника податків).

Відповідну норму передбачено підпунктом 20.1.1 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України.

Головне управління Міндоходів у м. Києві