За результатами чотиристоронньої зустрічі у форматі Україна — Євросоюз — США — Росія, яка відбулася в Женеві, було прийнято спільну заяву щодо нормалізації ситуації в нашій державі. У зв’язку з цим у Києві скликано позачергове засідання уряду, на якому обговорено досягнуті у Швейцарії домовленості.   «Російська Федерація в цій заяві змушена була засудити екстремізм. Ця заява, яку підписала Росія, передбачає негайне роззброєння незаконних формувань. Звичайно, що це стосується незаконних військових формувань на територіях Донецької, Луганської та інших східних областей. Також рішення передбачає те, що невідкладно повинні бути звільнені незаконно захоплені екстремістами приміщення, а це приміщення адміністрацій, органів внутрішніх справ, Служби безпеки та інші», — наголосив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він додав, що виконанню цих домовленостей сприятиме  Організація з безпеки та співробітництва в Європі, яка розмістила свою місію на території України.

«Я хотів би звернутися до екстремістів і терористів, які надалі тримають зброю в руках і незаконно займають будівлі: Росія була змушена засудити екстремізм і підписатися під тим, щоб усі бандформування були невідкладно роззброєні і вийшли з приміщень. Виходьте, ваш час закінчився», — заявив глава уряду.

Він наголосив, що українська влада взяла на себе зобов’язання амністувати і не переслідувати тих мирних протестувальників, які вийдуть із приміщень і здадуть зброю, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. Це не стосується тих осіб, які скоїли тяжкі злочини, передусім убивство, яке за жодних обставин ніхто нікому не пробачить, підкреслив Арсеній Яценюк.

«Ми ще раз заявляємо свою однозначну позицію: українська  влада не просто готова до діалогу, веде діалог зі сходом і заходом. Україна — це і Донецьк, і Львів, і Луганськ, і Тернопіль. Україна — це і Київ, і це вся велика країна, до неї входить територія Автономної Республіки Крим, яка є також українською», — наголосив Прем’єр-міністр. 

За результатами зустрічі в Женеві Україна очікує, що Росія невідкладно відкличе свої розвідувально-диверсійні групи, перестане спонсорувати так званих протестувальників, які тримають у руках АК-100 (до речі, вони перебувають на озброєнні тільки російської армії), перестане підтримувати терористів і сепаратистів. «Тоді нам не треба буде зустрічатися в Женеві, тоді ми всередині країни самостійно наведемо порядок, якщо Російська Федерація не буде постійно підігравати терористам, створювати екстремістські  мережі, фінансувати їх і дестабілізувати ситуацію в Україні», — додав глава уряду.

Він акцентував на тому, що наші західні партнери чітко заявили: якщо ці домовленості не буде виконано, то Захід перейде до наступного етапу санкцій, що матимуть дуже сильний вплив на економіку сусідньої Росії. «Ми звертаємося невідкладно виконати те, що підписав російський міністр, і дати спокій Україні. Нехай вони займаються в себе російськими проблемами, у них їх вистачає, і нам їх експортувати не потрібно», — заявив Арсеній Яценюк.

Окремо на засіданні уряду розглянуто питання, пов’язані із співпрацею з Міжнародним валютним фондом, а також низку нормативно-правових актів, які стосуються виконання Кіотського протоколу.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»