Турнірна таблиця вітчизняної Прем’єр-ліги за місяць до закінчення осінньої частини чемпіонату має дещо незвичний вигляд. Після перемоги в минулому турі над дніпропетровцями на перше місце вийшло «Динамо». Нагадаю, що останній раз шанувальники столичного клубу бачили своїх улюбленців на чолі турнірного каравану два з половиною роки тому. Тоді підопічні Юрія Сьоміна на рівних конкурували з «Шахтарем», але за неоднозначного суддівства поступилися головному конкурентові в Донецьку. Так чемпіонський титул у черговий раз опинився в столиці Донбасу.

Динамівець Лукаш Теодорчик (у центрі) за 90 хвилин відзначитися не зумів. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Цього року команда Олександра Кучера дуже впевнено виступає на міжнародній арені. Після чотирьох турів гірники практично забезпечили вихід у плей-оф Ліги чемпіонів. А ось у внутрішній першості помаранчево-чорні збилися зі звичного графіка. Нещасливими для команди Мірчі Луческу виявилися київські арени. На НСК «Олімпійський» чинні чемпіони країни програли динамівцям, на стадіоні імені Віктора Баннікова їх обіграла луганська «Зоря» і, нарешті, на «Оболоні» поступилися землякам з «Металурга».

21 набране очко з тридцяти можливих — цей результат відкинув лідера останніх п’яти сезонів на третю сходинку таблиці. За часів румунського спеціаліста гірше гірники починали чемпіонат лише одного разу. Шість років тому вони провалили старт — лише 12 набраних пунктів і дванадцяте місце. З огляду на цю статистику центральний матч туру «Шахтар» — «Дніпро» набував особливої ваги. Тренерський штаб донеччан прекрасно пам’ятав, що в минулому чемпіонаті підопічні Хуанде Рамоса двічі перемогли майбутнього чемпіона — 2:0 і 3:1.

Для такого досвідченого тренера, як Мирон Маркевич, не було таємницею, за рахунок чого можна стримати атакувальну міць бразильських віртуозів гірників. У відчайдушних підкатах протягом усіх 90 хвилин зустрічі стелилися не тільки захисники — Дуглас і Артем Федецький, а й центрфорвард Нікола Калінич. Тиждень тому за два попередження змушений був залишити поле капітан дніпропетровців Руслан Ротань. Цього разу підвели нерви Младена Бартуловича, який вийшов на заміну. Хорватський легіонер грубо зніс з ніг Бернарда і побачив перед собою червоне світло. Але й залишившись у меншості, номінальні гості «Арени Львів» вистояли. Ця максимальна зарядженість на боротьбу дала змогу їм в очному проти?стоянні здобути дорогоцінне очко і зберегти за собою другий рядок турнірної таблиці. 

— «Шахтар» не  та команда, яка буде роздавати очки, — зауважив після фінального свистка Мирон Маркевич. — Після вилучення Бартуловича нам довелося дбати виключно про збереження рахунку. Обидві команди не зуміли показати свою найкращу гру. Звичайно, уболівальники сподівалися побачити забиті м’ячі. У нас було кілька вигідних моментів, «Шахтар» відповів тим же. Тому, на мою думку, нічия виглядає цілком закономірною.

На початку листопада залишив посаду головного тренера запорізького «Металурга» Олег Таран. Виконувати його обов’язки буде спортивний директор клубу Олександр Томах. Найімовірнішим кандидатом на посаду наставника спеціалісти називають екс-тренера «Говерли» та «Карпат» Олександра Севідова.