Перемогу в Кубку України кияни здобули водинадцяте  в сучасній  історії клубу. Вона тим цінніша, що вибороли її  біло-сині у драматичному поєдинку принципових суперників. А Сергій Ребров, який торік розпочав свою кар’єру керманича «Динамо» саме з перемоги над «Шахтарем»,  удруге  обіграв Мірчу Луческу в фіналі. Гра на «Олімпійському» справді була рівною, та  доведена до футбольної лотереї завершилася так, як побажав футбольний бог і мільйони уболівальників, спраглих до перемог улюбленої команди.

У першій половині зустрічі динамівці атакували більше і кілька разів кількість ледь не переросла у якість. А ось у гірників атакувальних спроб хоч і було менше, у гостроті вони не поступались опонентам. Саме гравці «Шахтаря» першими мали змогу відкрити рахунок. Уже на 10-й хвилині після невдалої спроби захисту киян вибити м’яч за межі штрафного Даріо Срна ударом з кількох метрів струсонув поперечину. Підопічні Сергія Реброва на це відповіли двома потенційно небезпечними та, на жаль, не результативними атаками. Спочатку Джермейн Ленс увійшов до штрафного майданчика, ефектно обігравши одразу трьох суперників, однак  замість прострілу навісив  у нікуди. А згодом під час контр?атаки не вийшов удар а Андрія  Ярмоленка, зазначає офіційний сайт ФФУ.

До перерви на полі вартими уваги було ще два епізоди, обидва — зі знаком «мінус» для «Шахтаря». У першому з них Адріано вибачив динамівцям, не влучивши у далекий кут з-за меж штрафного майданчика. Другий випадок трапився вже у компенсований час. Тарас Степаненко під час боротьби у власному штрафному випадково бутсою розсік голову Олександрові Кучеру, який опинився на газоні. Тож Мірчі Луческу довелося терміново замінювати свого ключового центрального захисника на Сергія Кривцова.

Другий тайм за видовищністю значно поступався першим 45 хвилинам. Зате чого вистачало після перерви, то це грубощів. Усього за 14 хвилин грального часу, з 55-ї по 68-му, команди на обох заробили чотири жовті картки. У цьому «змаганні» більше проявили себе кияни: до завершення основного часу матчу вони отримали шість попереджень,  «Шахтар» — два. До честі головного арбітра матчу Юрія Можаровського, йому  впевненими  професійними діями вдалося  втримати гру в рамках.

Хоч як старалися команди, забити в основний час не вдалося. Додаткові п’ятнадцятихвилинки  пройшли з перевагою «Динамо». Здавалося, що у гравців «Шахтаря» просто не залишилося сил на вирішальні 30 хвилин. Однак згадаємо момент у гірників. Свіжий Гладкий, який вийшов на заміну, не зумів переграти Шовковського. Як з’ясувалося згодом, для форварда це був не його день…

Попри те, що останні п’ять хвилин підопічні Сергія Реброва догравали у меншості (за другу жовту картку поле залишив Рибалка), обидві команди, здавалося, були не проти визначити переможця у серії післяматчевих пенальті. У ній за крок до здобуття трофея були гравці «Шахтаря»: після трьох ударів вони вели у рахунку 3:1. А потім  Тайсон і Ракицький підходів до 11-метрової позначки не реалізували, а Гусєв та Ярмоленко своїх не підвели.

Протистояння продовжилося ще на дві серії ударів, аж поки Гладкий не припустився фатальної помилки, не зумівши переграти Шовковського. А голкіпер «Динамо», для якого це був 600-й матч за столичний клуб, ще раз довів, що він неперевершений майстер відбиття пенальті.

Свій перший матч у складі Динамо Шовковський провів 6 березня 1994 року. Виходи у  динамівському воротарському светрі по турнірах розподілилися так: 400 матчів у чемпіонаті України, 58 — у Кубку України, 7 — у Суперкубку та 135 — у європейських кубках. Попереду в Олександра ще одна приваблива мета: рекордні 412 матчів, які у чемпіонаті України провів Олег Шелаєв.

А те,  що трапилося далі на «Олімпійському», — питання до служби безпеки стадіону і до відділу  роботи з уболівальниками столичного клубу. Важко не погодитися тут із Сергієм Ребровим: «Після матчу команда повинна святкувати успіх, а вболівальники — цивілізовано її підтримувати. У результаті ж у цей момент  жодної радості не було, тому що на поле вибігла юрба людей, які в буквальному сенсі не дозволяли зробити абсолютно нічого! Це ненормально. Якщо ми хочемо жити в Європі, то такі речі — неправильні, їх не повинно бути. Вболівальники повинні подумати про це. А то виходить, що раз ніхто поле не охороняє, то кожен робить що хоче.

Перед завершальним матчем чемпіонату України я особисто попросив уболівальників не вибігати на поле після гри. Адже можуть бути серйозні санкції і для клубу, і для стадіону. Сподіваюся, вболівальники переосмислять своє ставлення».

 

Сергій РЕБРОВ,
головний тренер «Динамо»:

— Дуже добре знаю можливості Саші Шовковського, ми разом з ним пройшли через серію післяматчевих пенальті на ЧС-2006 у Німеччині. Завжди вірив у нього. Так, перших кількох ударів із «точки»  він не відбив, та  я в цей момент сказав хлопцям: якщо Саша вгадає в останніх пенальті, то все буде гаразд. Так і вийшло. Після плей-оф чемпіонату світу в Німеччині я на всі 100 відсотків вірив у Сашу.

Ганна РОМАШКО
 для «Урядового кур’єра»

ТАБЛО «УК»

Кубок України-2014/2015. Фінал Київ. НСК «Олімпійський»

«Динамо» (Київ) —      

«Шахтар» (Донецьк) — 0:0    

(пенальті — 5:4)