Найцікавіші події континентальних кубкових змагань розпочнуться у вересні, коли стартують групові турніри Ліги чемпіонів і Ліги Європи. Два українські клуби — «Шахтар» та «Динамо», звільнені від кваліфікації, неспішно готуються до осінніх іспитів. Іншим нашим представникам на євроарені, які мають пройти сито відбірних матчів, легкого життя чекати не доводиться.

Зайвий раз переконалися в цьому гравці «Чорноморця». Суперник одеситів — «Спліт», який ще кілька років тому виступав у четвертому хорватському дивізіоні, мав безнадійний вигляд аутсайдера у цій парі. Тим дивніше було спостерігати за тим, що відбувалося минулого четверга на полі стадіону «Парк Младежи».

Господарі поля явно не збиралися стрибати вище голови. Неприємно вразило інше — ігрова безпомічність п’ятої команди української Прем’єр-ліги. Досить сказати, що перший удар у площину воріт хорватів підопічні Романа Григорчука завдали лише в компенсований арбітром час. Головні претензії тренерський штаб гостей має висловити на адресу новачків.

Атакуючий дует, який склали колишній форвард маріупольського «Іллічівця» Руслан Фомін та Антон Шиндер із «Шахтаря», виявився абсолютно неготовим до матчу такого рівня. Шиндера, якого «гірники» віддали в Одесу в річну оренду, довелося посадити на лаву запасних уже наприкінці першого тайму. Він не тільки жодного разу не загострив ситуацію біля чужих воріт, а й примудрився «привезти» гол у власні. Саме після його неоковирної втрати м’яча хорвати відкрили рахунок.

Не кращий вигляд мали і двоє інших дебютантів «моряків» — центральний захисник Михайло Сіваков, який раніше захищав кольори білоруського «Гомеля», та екс-оборонець запорізького «Металурга» Євген Опанасенко. Як 7 серпня одесити в рідних стінах намагатимуться відігравати два пропущені м’ячі — залишається величезною таємницею. Схоже, не відомо це і наставнику «Чорноморця».

Захисник луганчан Нікола Ігнатьєвич (праворуч) з партнерами не зумів утримати перевагу. Фото УНIAН

— Можливості своєї команди я до кінця так і не уявляю, — щиро зізнався на післяматчевій прес-конференції Роман Григорчук. — Адже у літнє міжсезоння колектив оновився наполовину. Єдине можу сказати: нині ми були слабшими за суперника. Футболісти «Спліта» грають просто, надійно, мають у своєму складі достатньо різнопланових і швидких футболістів. Ми розуміли, що буде дуже складно. Але не могли уявити, що настільки.

Значно ближчою до успіху була «Зоря», яка приймала клуб з Норвегії на динамівському стадіоні в Києві. Ще за дві хвилини до фінального свистка номінальні господарі поля були попереду. У середині другого тайму захисник луганців Микола Каменюка зіграв у стилі знаменитого голландця Арьєна Роббена. Він змістився з флангу в центр, прибрав фінтом суперника і завдав невідпорного удару лівою в дальній верхній кут воріт.

На жаль, втримати переможний рахунок команда Юрія Вернидуба не зуміла. Дальній удар Сінгха воротар парирував, але на добиванні вдало зіграв Свеннсен, який відправив м’яч у порожні ворота — 1:1. Доля путівки в наступний раунд змагань вирішиться за тиждень у Норвегії.

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи Третій кваліфікаційний раунд Перші матчі

Спліт (Хорватія) — Чорноморець (Україна) — 2:0

Голи: Рог (25), Белль (48)

Зоря (Україна) — Мольде (Норвегія) — 1:1

Голи: Каменюка (63) — Свеннсен (88) 

ПСВ (Нідерланди) — Санкт-Пельтен (Австрія) — 1:0

Гол: де Йонг (56)

Кардемір (Туреччина) — Русенборг (Норвегія) — 0:0

Млада-Болеслав (Чехія) — Ліон (Франція) — 1:4

Голи: Роса (66) — Яттара (9, 47), Гоналон (36), Юмтіті (67)

Тренчин (Словаччина) — Халл Сіті (Англія) — 0:0

Гетеборг (Швеція) — Ріу Аве (Португалія) — 0:1

Гол: Ахмед Хассан (22)

Динамо (Мінськ, Білорусь) — ЧФР (Румунія) — 1:0 

Гол: Адамович (54)