Лариса КОНАРЕВА,
Світлана СКРЯБІНА
(фото),
«Урядовий кур’єр»

Після зими з її гарячими подіями так хочеться приємних вражень і свята. До того ж весна зазвичай нагадує про те, що життя триває, попри всі негаразди та нерозв’язані проблеми. Традиційно в цей час в Україні гостює культурна Франція, яка цього року запропонувала українцям «Весну ідей».

Нинішній фестиваль відрізняється від попередніх тим, що організатори вирішили не проводити масштабне дійство-відкриття, а розширити географію. Таким чином, окрім традиційно охоплених культурним «французьким нашестям» Києва, Донецька, Дніпропетровська, Львова, Одеси та Харкова, свято прийшло до Запоріжжя, Луганська і Рівного. Протягом квітня українці зможуть переглянути сучасні культурні проекти з Франції, подивитися насичену кінопрограму в різноманітних жанрах і з різних епох. Цікаво, що нинішньому фестивалю притаманна велика кількість спільних українсько-французьких проектів візуального і театрального мистецтва. Франція буде широко представлена на міжнародному «Книжковому Арсеналі», який проходить в цей самий час.

Отже, програма фестивальних подій розпочалася виставкою видатного французького фотографа Жанлу Сьєффа, майстра чорно-білого зображення і техніки ню. Перед його об’єктивом позували Джейн Біркін, Катрін Денев, Ів Сен-Лоран, Ів Монтан. У Львові відбудеться виставка фотографа Ферранте Ферранті, присвячена творам галійського майстра епохи бароко Іоана Пінзеля.

Французький майстер стрит-арту Жульєн Маллан (ліворуч) та художник із Севастополя Олексій Кислов (праворуч) з натхненням створювали панно-графіті, що, безперечно, прикрасить старовинний Подол

Справжнім святом для киян став вечір у Національній опері, присвячений видатному хореографові і танцівникові Сержу Лифарю, який народився в Києві, а свого часу очолював балет Опери Гарньє.

Панораму кіно представили десять найновіших фільмів різних жанрів, які відображають сучасне обличчя французького кінематографа. Допрем’єрні покази зібрали справжній зірковий акторський склад. Для поціновувачів класики — ретроспектива фільмів нової хвилі, а особливо сміливі режисерські рішення зберуть, впевнені організатори, повні зали в Ніч короткого метра.

Сповнена шарму Катрін Денев перед об’єктивом Жанлу Сьєффа

Упродовж «Книжкового Арсеналу» гості мають нагоду зустрітися з французькими письменниками, твори яких нещодавно перекладено українською, та з найпопулярнішими письменниками Франції, серед яких П’єр Ассулін, Патрісія Резніков, Міріам Анісімов, Жерар де Кортанз, Ален Гіймоль, Сільвен Тессон та інші.

У Києві і Львові городяни стали свідками цікавих проектів стрит-арту. Велику фреску під назвою «Відродження» на фасаді будинку на Андріївському узвозі створюють французький мураліст Жульєн Маллан та художник із Севастополя Олексій Кислов. Тут буде символічне панно з українкою у вінку, панорама давнього Києва і козаки, що символізуватиме відродження нашої країни. Можна сподіватися, що графіті прикрасить місто, яке пережило нелегкі останні місяці.

Найвідоміший французький майстер чорно-білого фото Жанлу Сьєфф і сам може попозувати

Ще один цікавий спільний проект запропонували музиканти. Молоді прогресивні виконавці з півдня Франції джаз-бенд Benjamin Faugloire Project, українська піаністка Наталія Кудрицька, котра живе і працює в Парижі, запальний дует Eléphant, який постійно звучить на радіохвилях, тріо виконавиць «Неділя за містом», створене в Музеї д’Орсе для музичного супроводу живописних шедеврів, дадуть концерти у дев’яти містах України.

Ів Сен-Лоран завжди вмів причарувати жінок своїм вишуканим вбранням. Фото з сайту zerx.com

Театральну сцену фестивалю буде представлено виставою французького режисера Стефана Рікорделя, який після небувалого успіху спільної роботи з Владом Троїцьким у рамках фестивалю Гогольфест у 2013 році «сТАНЦІя» повертається до України. Разом з Дені Лаваном, видатною постаттю французького кінематографа, автором розповіді «Подорожуючи Росією», яку вони втрьох ще й з актором театру «ДАХ» Дмитром Ярошенком перетворять на театралізоване читання з камерної сцени столичного Театру ім. Франка.

Таким чином нинішня «Французька весна» в Україні справді є весною ідей, привносячи новітні мистецькі формати, опановуючи нові форми співпраці з нашими митцями, демонструючи європейський дух і високий рівень культурного розвитку.