Середу Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк присвятив Парижу. Робочий візит до Франції став його відгуком на запрошення тамтешнього прем’єр-міністра Мануеля Вальса. Однак, перед тим як провести низку зустрічей із керівництвом Французької Республіки, глава вітчизняного уряду дав інтерв’ю місцевому виданню Le Monde. 

Відповідати на запитання він почав словами про високу підтримку західних друзів України, про те, що світ і Європа мають пам’ятати про жертви нашої держави заради захисту своєї свободи та європейських цінностей. «Світ і Європа мають зрозуміти, що Україна перебуває у стані війни з ядерною державою, озброєною до зубів, — з Росією. Україна відіграє роль бронежилета для ЄС. Сильна Україна — сильна Європа», — наголосив Арсеній Яценюк.

Із Президентом Франції Франсуа Олландом Прем’єр зустрівся вже в другій половині дня. Як повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну, високопосадовці говорили здебільшого про конкретні кроки на підтримку України. Окремим питанням Арсеній Яценюк виніс стан виконання мінських домовленостей: кроки української сторони, спрямовані на неухильне дотримання миру та постійні порушення режиму припинення вогню керованими Росією бойовиками й терористами.

Президент Франції Франсуа Олланд підтримує українські реформи. Фото УНIAН

Президент Франції відзначив важливу роль спільних зусиль міжнародного співтовариства на підтримку України, її європейського вибору та процесу реформ. До цього Прем’єр вважав за потрібне додати про потребу активнішої участі французьких підприємців у відновленні української економіки. Презентацію інвестиційного потенціалу у форматі саміту сторони запланували на осінь цього року в Парижі.

Вже згодом Арсеній Яценюк наголосив, що масштабна приватизація, розпочата урядом, і початок функціонування зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом 1 січня 2016 року відкриють нові можливості для торгівлі та інвестиційних проектів.

Нині, за словами Прем’єра, для України та Франції спільним пріоритетом є боротьба з корупцією. Саме тому досягнуто згоди із залучення французьких експертів до боротьби з відмиванням грошей та розслідування корупційних злочинів колишніх українських посадовців, більшість з яких приховала статки у Франції. На думку високопосадовців, не менш важливим перспективним напрямком є посилення співпраці у сфері банківського нагляду та взаємодія між митними органами.

У програмі робочого візиту до Французької Республіки прописано й зустрічі Прем’єр-міністра з міністром закордонних справ та міжнародного розвитку Франції Лораном Фабіусом, Генеральним секретарем Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) Анхелем Гурріа і з представниками MEDEF International. Це найбільше об’єднання підприємств Франції. Окрім цього, передбачено зустріч Арсенія Яценюка з французькими економічними експертами.

До слова, у Франції візит глави українського уряду сприйняли за крок до розвитку співпраці у багатьох важливих сферах. Так, офіційний представник МЗС Франції Ромен Надаль заявив, що йдеться про посилення зв’язків у енергетиці, сільському господарстві, академічному співробітництві. На підтримку реформ, які здійснює український уряд, зокрема у питаннях децентралізації та державної реформи, ця країна також звертає особливу увагу. «Візит є логічним продовженням першого офіційного візиту Президента Петра Порошенка, що відбувся 22 квітня», — передає Укрінформ слова посадовця.