Найцікавішу і найзмістовнішу частину офіційного візиту глави нашої держави до Франції було залишено на десерт. Ним і стала довгоочікувана зустріч президентів двох країн, у центрі уваги якої був пошук шляхів для врегулювання конфлікту на Донбасі й посилення ролі ОБСЄ в цьому процесі.  

Усі говорять про припинення вогню, відведення важкого озброєння, звільнення заручників, безперешкодний доступ ОБСЄ на небезпечні ділянки лінії розмежування. Втім, ці пункти виконує лише українська сторона, що й відзначають експерти ОБСЄ. Бачать це і в Європі, зокрема у Франції. Тому обидва президенти домовилися докласти максимум зусиль для підвищення ефективності згаданої місії.

Петро Порошенко заявляє про необхідність додаткової безпекової присутності на Донбасі, щодо формату якої потрібно обов’язково знайти компроміс. Миротворці й поліцейські місії слугуватимуть гарантією забезпечення миру й стабільності. І вони не стануть альтернативою місії ОБСЄ.

Франсуа Олланд (праворуч) обіцяє до літа ратифікувати Угоду про асоціацію України з ЄС. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Досягнення миру на Донбасі — не лише українське питання. Воно стосується європейської і глобальної безпеки. Тож повне виконання мінських угод, альтернативи яким для досягнення миру поки що немає, на думку нашого Президента, є передумовою встановлення миру і стабільності на континенті.  У цьому контексті особливої важливості набуває проведення чесних і прозорих виборів на Донбасі для обрання законних представників регіону, з якими треба вести переговори щодо облаштування мирного життя.

Обговорили президенти й актуальне питання співпраці у військово-технічній сфері, констатувавши відсутність будь-яких проблем, повідомляє прес-служба глави держави.

Одним із важливих результатів візиту стало укладення угод між Державним концерном «Укроборонпром» з французькими компаніями-виробниками озброєння. Приміром компанія Thales Communication & Security S.A.S постачатиме Збройним силам України засоби тактичного радіозв’язку, повідомляє УНІАН. З компанією Thales Systems Aeroportes S.A. укладено Меморандум про взаєморозуміння щодо спільного проекту зі створення сучасного патрульного літака. Узгоджено спільні позиції з компанією Airbus Helicopters S.A.S. на постачання одномоторних гелікоптерів H125.

Натомість у ході спільної з Петром Порошенком прес-конференції  Франсуа Олланд втішив українців і європейців запевненням про неможливість у ситуації, що склалася, постачання до Росії вже готових вертольотоносців проекту «Містраль».

На жаль, у подібну ситуацію потрапила й Україна, отримавши відкоша щодо летального озброєння. Франсуа Олланд мотивував це дуже просто: «Не буде постачання військової зброї, тому що немає звернень до нас. Франція поки що не намагається надавати летальну зброю, ми робимо все необхідне для повернення миру, щоб не втратити жодного життя людини».

Говорили президенти й про євроінтеграцію України. На саміті «Східного партнерства» в Ризі Петро Порошенко намагатиметься надання Україні належного формулювання щодо європейської перспективи, а громадянам України — рішення на право безвізового режиму. Франсуа Олланд обійшовся обнадійливою обіцянкою, що його країна до літа ратифікує Угоду про асоціацію.

Виступають президенти й за посилення торговельно-економічних відносин в енергетиці, транспорті, сільському господарстві, харчовій промисловості, охороні довкілля й туризму. Це стосується модернізації економіки, енергетичної сфери, міжнародної фінансової підтримки та роботи в певних проектах, які приведуть до економічного зростання України.

Скористаються в нас і експертизами Французького бюро для проведення найпрозорішої приватизації в історії України, розповів Петро Порошенко. Обговорювали також участь французьких інвесторів у приватизації великих об’єктів в Україні, що сприятиме зміцненню реформ.

Франція готова допомогти і в процесі децентралізації, реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні. Поділиться досвідом у сфері банківського нагляду, митного контролю, управління державними підприємствами тощо.

А французького колегу Петро Порошенко запросив відвідати Київ з офіційним візитом і отримав згоду.

У Парижі наш Президент зустрівся ще й з Головою Сенату Французької Республіки Жераром Ларше. А біля пам’ятника Тарасу Шевченку під українськими національними прапорами відбулася зустріч з представниками української діаспори.