Днями лише після масових звернень українців було відновлено забанений акаунт народного депутата Юрія Берези. Блокували його за пост про ватників. І це не вперше, коли адміністрація Facebook стає на бік сепаратистів та російських тролів.

Страждають цим й інші популярні інтернет-ресурси. Напередодні Водохреща про блокування своєї сторінки на YouТube заявив канал 1+1. І також за патріотичний контент. Модерується український сегмент популярного відеоресурсу з… Москви.

Ці випадки підтвердили правоту популярних українських блогерів Зена Антипопа та Дмитра Іванова, які напередодні в Українському кризовому медіа-центрі заявили, що політика модерування українського сегменту в соціальній мережі Facebook викликає дедалі більше запитань. Зокрема Зен Антипоп розповів про блокування його сторінки через публікацію уривка з «Катерини» Тараса Шевченка («Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями»). Вочевидь, модератори, які не знають ні нашої мови, ні нашої історії, оцінили цей текст як… ксенофобський.

«Ситуація досить курйозна, але це симптом набагато більшої проблеми. Із минулої весни адміністрація Facebook неодноразово блокувала акаунти українських блогерів, які писали на політичні теми», — розповів Зен Антипоп. Попри те, що український сегмент Facebook модерується з Дубліна, а не з Москви, блогери висловили сумніви в незаангажованості модераторів. Так, серед доступних мов для спілкування з представниками технічної підтримки соціальної мережі нема української, але є російська, що може вказувати на те, що український сегмент все одно перебуває під контролем росіян.

Нагадаємо, що торік у вересні Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення звернулася до представників Facebook із проханням змінити адміністратора соцмережі, оскільки він громадянин Російської Федерації й підтримує російську пропаганду в Україні. У відповідь Facebook заявив, що «не має представництва ані в Україні, ані в Росії. Наша міжнародна штаб-квартира розміщується у Дубліні, в Ірландії. Там працюють співробітники з різних країн, які надають об’єктивну підтримку користувачам Facebook з України».

Про особливу любов адміністраторів Facebook до Путіна повідомляла й засновник інтернет-співтовариства «Груз 200: из Украины в Россию» росіянка Олена Васильєва, яку теж банили адміністратори мережі: «Модерує Facebook у Росії й Україні дама з Росії, переконана послідовниця Путіна. Але наш проект не вийшло зняти, оскільки люди в групі не намальовані, а живі. І уявіть, що за 10 годин на центральний офіс Facebook надійшло 30 тисяч вимог її повернути. І нас розблокували менш ніж за добу».

Не так важливо, де працюють адміністратори, хто саме ці незалежні судді соцмереж. Ми можемо й мусимо домагатися врахування саме українських, саме справедливих інтересів. Блогери навели приклад ізраїльського художника, якого заблокували після численних скарг арабських користувачів. Проте адміністрація сайту перепросила і розблокувала акаунт після успішної кампанії представників ізраїльської діаспори, які відстояли свого художника. 

«В умовах інформаційної війни з Росією нам потрібно консолідувати суспільство і нарешті почати захищати свої політичні та культурні інтереси», — підсумував Дмитро Іванов. Він виступив з ініціативою відправити петицію в головний офіс соціальної мережі зі скаргою на необ’єктивну оцінку повідомлень українських користувачів. Для розв’язання цієї проблеми Facebook міг би відкрити один з офісів у Києві або найняти більше працівників, обізнаних з українською специфікою. Телевізійники з 1+1 планують так вчинити щодо YouТube.