Здавалось би, Україна завжди виробляла вугілля з надлишком і не мала куди його діти. Та через воєнні дії на сході, де виробляють понад 70% вугілля, половина луганських та донецьких шахт, які ще працюють, перейшла на роботу в обмеженому режимі та змушена працювати на склади. Адже доставити вугілля на ТЕС через лінію фронту практично неможливо через пошкодження та руйнування залізничних колій та мостів. Про це повідомив заступник міністра енергетики Вадим Уліда під час нещодавнього круглого столу «Надзвичайна ситуація у вугільній промисловості: чи залишиться Україна без світла найближчим часом? Якою має бути енергетична реформа?» в Українському кризовому медіа-центрі.

З профіциту в дефіцит

— Енергосистема України працює у надзвичайних умовах, — наголосив він. — Таких не було за всі роки її існування та незалежності країни.

Через ушкодження залізничного полотна з початку серпня вугілля на ТЕС не поставляли взагалі, зауважив він. Як наслідок, дві станції, Слов’янська та Вуглегірська, повністю відключені від енергосистеми, і ще п’ять перебувають у такій ситуації, коли запас вугілля вичерпується і його неможливо поповнити через активні бойові дії або пошкодження залізничного полотна. Більше того, під час бойових дій руйнуються електромережі. Через пошкодження відключено сотні електроліній різної потужності, підстанцій та 2700 трансформаторних підстанцій. Через це без світла в Донецькій і Луганській області перебувають 182 населені пункти і близько 30 шахт, продовжив Вадим Уліда.

Відновлювальні роботи, за його словами, активно ведуться, але лише в тих районах, де вже немає активних бойових дій. Щодо пошкоджень на залізниці, то Мінінфраструктури висловило готовність усунути їх за два-три тижні, щойно припиняться бої. Натомість Міненерговугілля вже вживає активних заходів, щоб не допустити розбалансування енергосистеми.

Зокрема, на станціях, де є дефіцит вугілля, зменшено виробництво електроенергії, їх переорієнтовано на станції, де поки що пального достатньо. На сьогодні завантажено всі потужності Енергоатому і тривають ремонтні роботи теплових блоків. Крім цього, обмежено експорт електроенергетики та з минулого тижня введено обмеження з її внутрішнього споживання, в тому числі в АР Крим. Також значно зменшено споживання вугілля і розглядається можливість його імпорту, щоб в осінньо-зимовий період не склалося критичної ситуації, розповів Вадим Уліда.

Натомість директор департаменту реформування вугільної промисловості Міненерговугілля Олександр Вівчаренко уточнив, що нині на електростанціях відчувається дефіцит, насамперед, вугілля марок А і Т. Річ у тім, що їх в основному видобувають шахти, розміщені на територіях, які нині контролюють сепаратисти, вздовж і поблизу кордону з РФ. Це Ровеньки, Красний Луч, Шахтарськ, Сніжне, Торез.

За його даними, на деяких електростанціях мінімальний запас вугілля марки А становить 11 днів, максимальний — 50. Зважаючи на те, що ці території найімовірніше звільнятимуть в одній із завершальних фаз АТО, є загроза залишитись без палива, констатував він.

У серпні, за словами Олександра Вівчаренка, з 93 шахт Міненерговугілля стабільно працювали лише 24, які розташовані за лінією бойових дій, з них лише дві донецьких. Роботу 26-ти, які працювали на початку місяця, призупинено, і 39 перебувають у режимі відкачки води. Ще 4 повністю зруйновано під час бомбардувань. Очікують, що шахти, які стабільно працюють, і ті, де роботу призупинено, видадуть у серпні на гора 667 тисяч тонн вугілля, або одну третю від звичайного видобутку. Велика заслуга в цьому енергетиків, які завжди знаходили можливість підключень та переключень шахт до інших ліній, коли шахтарі опинялися під землею без електропостачання, наголосив він.

За інформацією Вівчаренка, нині у Міненерговугілля створюють робочу групу із залученням науковців та виробничників, яка проведе дослідження шахт, визначить, на яких з них можливе усунення наслідків та збільшення видобутку, а які варто ліквідувати як неефективні, аби Україна у подальшому могла працювати на власному вугіллі. Наразі 82 шахти Міненерговугілля уже перебувають у стадії ліквідації і ще 12 готуються до цього.

Видобуте в надзвичайно складних умовах нашими гірниками вугілля розкрадають сепаратисти. Фото з сайту ipress.ua

Постраждає не лише економіка, а й екологія

За оцінками заступника гендиректора Центру досліджень енергетики Вадима Гламаздіна, поки що ситуація не критична, але з кожним днем вона стає загрозливішою і викликає стурбованість. За сім місяців 2014 року видобуток вугілля по Україні скоротився лише на 3,3%. Та вже у липні відбулося суттєве скорочення видобутку коксуючого вугілля на 21% і енергетичного — на понад 16%, у серпні ситуація не краща, що вже насторожує.

Відтак потрібно пришвидшити відновлювальні роботи, особливо на залізниці, у зоні АТО. Бо фактично від транспортного сполучення, хоч як це парадоксально звучить, сьогодні залежить енергобезпека країни. Адже якщо проблему з транспортуванням найближчим часом не буде розв’язано, це може призвести до аварії енергосистеми, переконаний він. Звісно, вітчизняне вугілля можна замінити імпортним, та це дуже боляче вдарить по економіці країни, переконаний експерт. За його даними, вже найближчими тижнями під загрозою зупинки опиняться 20-25 % ТЕС.

На думку ж голови незалежної профспілки гірників України та Конфедерації вільних профспілок Михайла Волинця, українській армії треба якомога швидше звільняти ті міста, де є шахти, що видобувають антрацити, і видобувати їх там, а не імпортувати з-за кордону. Адже вугілля нині розкрадають зі складів шахт бандитські групи і вивозять у Росію, як і обладнання із заводів. За його даними, нещодавно з шахти «Червоний партизан» сепаратисти вивезли 13,5 тисячі тонн збагаченого високо?якісного концентрату.

Тож на сьогодні це чи не єдиний вихід, переконаний він. Адже запасів вугілля на ТЕС за їх невисокого споживання вистачить лише до листопада. А за холодної зими зниження температури лише на 1 градус при температурі мінус 20 означатиме потребу збільшення споживання електро?енергії на 1 мільйон кВт у день. Питання, чи витримає енергосистема за цих обставин, звісно, риторичне. Тим більше, якщо система таки ляже, то запускати її доведеться з Росії, а це призведе до нової енергозалежності України, вважає експерт.

Недоречними нині, на думку Волинця, є й закриття шахт та обмеження електроенергії для криворізьких ГОКів і приватних шахт, які вже готуються до переходу з дво- на однозмінну роботу. Адже це призведе до скорочення виробництва та експорту, зокрема металу. «Не закривайте бездумно шахти! Навіщо зараз це робити? — дивується він. — Чи ми, імпортуючи, дотуватимемо за нинішніх умов інші економіки? І це коли бракує газу. Нам треба мати стабільний резерв вугілля». У тому, що за нинішніх умов треба підтримувати те, що працює, переконаний і Вадим Гламаздін. До питання закриття шахт треба повернутись уже за мирних часів, вважає він.

Адже це крім економічних матиме ще й екологічні наслідки, попередив Михайло Волинець. Через закриття шахт Україна та Росія врешті-решт отримають другий Чорнобиль на Донбасі. Там усе буде затоплено, бо шахтні води, якщо їх не відкачувати, з’єднуються між собою у пустотах. Про це має знати весь світ, наголосив він.

ВІСТІ З МІСЦЬ

Україна поповнює запаси 

З 15 по 22 серпня Україна збільшила запаси блакитного палива у підземних газосховищах на 278 мільйонів кубометрів, або 0,87%, наростивши їх до 15,5 мільярда кубів. Про це свідчать дані Асоціації європейських операторів підземних газосховищ (GSE). Отже, станом на 22 серпня українські газосховища заповнені на 48,49%. За словами голови правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва, закачування газу в наші підземні газосховища відбувається за рахунок реверсних постачань і власного видобутку. Так, у липні у ПГС України надійшло близько 600 мільйонів кубометрів і з початку серпня — ще 590 мільйонів. Тоді як на початок опалювального сезону в 12 ПГС має бути закачано не менш як 18 мільярдів кубів при загальній місткості у 31 мільярд кубометрів. Нагадаємо, 16 червня російський «Газпром» припинив подачу газу українській стороні, але продовжує його транзит на територію Європи.

 Власний видобуток блакитного палива скорочують

Уже в серпні ПАТ «Укргазвидобування» прогнозує зменшення видобутку газу на 8—10 мільйонів кубів. Це пов’язано із зупинкою роботи частини установок комплексної підготовки газу та бурових внаслідок бойових дій у зоні АТО. Щодня компанія втрачає близько 270 тисяч кубометрів газу, цитує голову правління ПАТ «Укргазвидобування» Сергія Костюка його прес-служба. Нагадаємо, раніше голова правління оцінював збиток компанії від дій терористів на сході у 120 мільйонів гривень.

Львівщина нарощує потужності

Державне підприємство «Львіввугілля», а це вісім шахт, видобуло мільйон тонн чорного золота. Слід зазначити, що гірники області подолали мільйонний рубіж на два місяці раніше, ніж торік, пройшовши понад 11 тисяч метрів гірничих виробок. Це стало своєрідним подарунком до двох свят — Дня Незалежності України та Дня шахтаря — у дні, коли вугільна столиця охоплена полум’ям війни.

Матерыали підготували Галина РАДІОНОВАдля «Урядового кур’єра»,
Оксана МЕЛЬНИК, «Урядовий кур’єр»