Хоч як парадоксально це звучить, але трактування поняття «українська Вікіпедія» знаходжу на її сайті http://uk.wikipedia.org. Це не що інше, як україномовний розділ багатомовного та відомого всьому світу Інтернет-проекту зі створення вікі-енциклопедії, який отримав назву «Вікіпедія». Родзинка проекту невибаглива — аби кожен користувач всесвітньої мережі міг відредагувати будь-який текст.

Утім, повернімося до нашої вітчизняної Вікі. За оперативно відкоригованими даними — від 16 січня 2014 року, — вона має приблизно півмільйона статей. Лише порівняйте: 15 січня 2014-го в доробку проекту зафіксовано 480 тисяч 297 статей. Наступного дня цей показник зріс уже до 480 тисяч 488 матеріалів. Одначе до англійської Вікіпедії нашій ще далеченько — там текстові напрацювання перевищують чотири мільйони. Нідерландська, німецька, французька, шведська, італійська, іспанська, російська Вікіпедії також перейшли мільйонну межу за кількістю статей. Випереджають нас і проекти «Вікі», створені Польщею, Японією, Португалією та Китаєм. Там доробок — 700 тисяч матеріалів.

За відвідуваністю українська Вікіпедія минулого року посіла 19 місце. Фото Володимира ЗAЇКИ

Усе розпочалося з «Атома»

У світі, до речі, всього 289 Вікіпедій різними мовами. За відвідуваністю українська посіла 19 місце. Доволі високий показник, якщо враховувати те, що на території України втричі частіше заходять на сторінку російської Вікіпедії-конкурентки (редагують український ресурс 52% наших співвітчизників, російський — 40%, 8% вносять правки до англійського, польського та угорського варіантів).

Українська Вікіпедія містить понад шість тисяч статей, скопійованих у первинному вигляді з Енциклопедії українознавства, Української радянської енциклопедії, довідника з історії України. Гідні уваги читача матеріали тут виокремлюють грифом «Добрі статті», а більш-менш «сирі» називають «Статтями, які ще слід доробити». Наша Вікі містить найбільшу кількість статей про всі населені пункти України.

А розвивати цей проект допомагає «Вікімедіа Україна». Це громадська організація, заснована 2009 року Юрієм Пероганичем. «Наша місія — надати змогу кожному вільно створювати інформацію і знання, обмінюватися і мати доступ до них. «Вікімедіа Україна» веде поновлюваний список справ, для реалізації яких ми потребуємо допомоги. Цього ми прагнемо. Українська Вікіпедія — чинник консолідації нації, «Просвіта» ХХІ століття».

Історичний фокус нам дає статистика. 30 січня 2004 року користувач 61.125.212.32 Yuri Koval розмістив науковий текст про неподільний «Атом», цим самим давши старт функціонуванню проекту. 450-тисячний матеріал опубліковано 24 червня 2013 року — «Турбів». На часі 500-тисячний текст...

Торік Вікіпедія України оновилася за рахунок 55 тисяч статей. З української іншими мовами перекладали нові для світу поняття: «Євромайдан» і всі терміни, які мали бодай якийсь стосунок до нього. А найбільше у 2013-му користувачі нашого ресурсу читали про Кобзаря (583 735 разів), Україну (507 686) та Роксолану (257 576).

«Нині українська Вікіпедія — один із найпопулярніших сайтів в Інтернеті. У вітчизняній мережі посідає восьме місце за відвідуваністю. Щомісячно переглядають 80 мільйонів сторінок. Це 30 сторінок щосекунди. І нині українську Вікіпедію можна вважати найповнішим зібранням енциклопедичної інформації українською мовою. Для порівняння: в ній у десять разів більше статей, ніж в Українській радянській енциклопедії (46 тисяч). Таку скарбницю знань створив для себе український народ без жодної допомоги держави!» — розповідає Юрій Пероганич.

Чи не єдина проблема української Вікі полягає у низькій її наповнюваності. Її можна окреслити формулою співвідношення один до п’яти тисяч. Керівник проекту пояснює це так: «За місяць українську Вікіпедію переглядають 10 мільйонів людей, а одне редагування роблять майже дві тисячі людей. Якби показник зріс удесятеро, ми б із 16 місця за кількістю статей увійшли до десятки найбільших Вікіпедій світу. Це цілком до снаги нашому українськомовному народу».

Вдосконалення не має меж

Головний акцент вікіпедійники роблять нині на поліпшення статей. Ресурс, якщо можна так сказати, видозмінюють і модернізують винятково на волонтерських засадах науковці, краєзнавці та звичайні небайдужі українці. Передовсім збирають спільними зусиллями інформацію з історії, про її головних діячів, велетів нашої науки, культури, мистецтва та навіть виробництва.

«Закликайте читачів вашої газети заходити на сторінки української Вікіпедії і виправляти помилки. Це дуже легко, — звертається Юрій Пероганич. — За підсумками грудня, ми 19-ті у світі за відвідуваністю і 16-ті за кількістю статей».

І це не межа. Посилити показник вітчизняна Вікі могла б за допомогою держави, якби їй надали дозвіл розміщувати та поширювати інформацію, якою володіє верхівка країни. На популярність української Вікіпедії працювало б і викладення фотографій із державних чи музейних архівів. «Брак вільної панорами — це велика проблема. Зараз у мережі не можна вільно поширювати зображення споруд, скульптур, встановлених у публічних місцях, на площах за умови, якщо їх автор ще живий. Потрібно, щоб минуло 50 років після його смерті, — розповідає керівник проекту. — В багатьох країнах є поправки до цієї норми. Там народ вільно фотографує і поширює фотографії, не питаючи згоди, дозволу автора».

Всі статті ресурсу за час його існування зазнали 15 мільйонів редагувань. Це — понад мільйон виправлень на рік. Українська Вікіпедія не стоїть на місці. Її керівники періодично проводять конкурси на написання статей, заохочуючи добровольців до співпраці. Останній з них мав стосунок до європейських цілей України. 116 нових матеріалів щодо єврокурсу поновили нашу Вікі. «За місяць було додано понад 1,5 гігабайта інформації — це 750 сторінок друкованого тексту».

А «патруль» ресурсу — люди, які перевіряють статті на помилки та мають право заблокувати доступ до них вандалам. Таких волонтерів-адміністраторів усього 30.