Про це повідомив президент Української зернової асоціації (УЗА) Володимир Клименко, зазначивши, що нині готується підписання відповідного меморандуму про взаємопорозуміння учасників ринку з урядом. 

Уже три роки поспіль зерновий ринок працює без заборон. А все завдяки домовленостям бізнесу та влади, спільному контролю вивезення збіжжя з України відповідно до означених балансів на маркетинговий рік, розповів експерт. Це запобігає надмірним обсягам експорту зернових і гарантує продбезпеку, а також дає змогу експортерам виконати свої зобов’язання за контрактами, а виробникам — забезпечити максимальні доходи. Крім того, зберегти імідж та позиції держави як експортера збіжжя, що посідає друге-третє місця у світі, зауважив президент УЗА.

 На запитання «УК», як контролюватиметься вивіз зерна та на якому обсязі продажу за кордон уряд має сказати експортерам «стоп!», Володимир Клименко зауважив, що до меморандуму буде підкладено розрахунковий баланс, в якому відображатиметься наявність зернових ресурсів в Україні та їх якість. Щомісяця спеціальна робоча група з функціонування ринку зерна, яка діятиме при Мінагрополітики і до якої входитимуть близько 30 чоловік, представники FAO, ЄБРР, ЄБА, Держстату, профільного міністерства, учасників ринку та громадських організацій, аналізуватимуть темпи та обсяги експорту.

Коли ж обсяг вивезення будь-якої культури через певну причину сягатиме 80% від можливого, для підписання меморандуму сядуть за стіл переговорів, щоб визначитись: варто зупиняти її експорт чи лише пригальмувати його темпи. Адже може статися, що світовий ринок і темпи експорту будуть такими, що й не треба буде нічого робити, припустив президент УЗА.

Експерт також додав, що критичні цифри стосовно культур та їх якості, від яких відштовхуватимуться згодом експерти, будуть названі 15 вересня.

Збирання кукурудзи триває, її експортуватимуть насамперед в Азію й Африку. Фото з сайту eoprus.com

На сьогодні уточнюється наявність та якість пшениці, кількість продовольчого та фуражного збіжжя, щоб не сталось як у 2002-му, коли Україні довелось імпортувати 3 мільйони тонн продпшениці, нагадав Володимир Клименко, додавши, що в Європі цього року дещо менший урожай продовольчої пшениці. Навіть Франція, яка зазвичай експортує продовольчу пшеницю, нині змушена її імпортувати. В Україні ж пшениця вродила. Її врожай на кінець серпня становив 24,4 мільйона тонн, з них, за оцінками експертів, 50% продовольчої та 50% фуражної, продовжив експерт. Для внутрішніх потреб нам потрібно 5,5 мільйона тонн продпшениці, тож понад  6 мільйонів тонн зможемо сміливо експортувати, впевнений він. Так, згідно із нинішніми балансами зернових, зможемо продати за кордон без загрози для продбезпеки 32—33 мільйони тонн, спрогнозував Володимир Клименко.

Аналітик консалтингової компанії «ПроАгро» Ярослав Левченко теж вважає, що підстав для заборони експорту зернових, зокрема пшениці, немає, хоч цього року він має пришвидшені темпи. Так, якщо торік у липні було продано 252 тисячі тонн пшениці, 493 тисячі тонн ячменю, 349 тисяч тонн кукурудзи, то за цей же місяць 2014-го — 650 тисяч, 1,3 мільйона і 426,9 тисячі тонн відповідно. Нині це насамперед пов’язано з раннім збором урожаю і появою його на складах, а також активним розвитком експортної інфраструктури — побільшало нових елеваторів і терміналів. Експерт також зауважив, що для кукурудзи сезон активного продажу ще не розпочався, він  припаде на листопад-грудень.

За даними Ярослава Левченка, цього року маємо гарний урожай зернових не лише ми, а й інші країни Чорноморського регіону, в тому числі у наших головних конкурентів — Росії та Румунії. Отже, ціни в портах Чорного моря у липні-серпні  тримаються у коридорі 240—250 доларів за тонну (FOB, торік було на 5 доларів більше). Щодо географії експорту, то вона майже не змінилась порівняно з попереднім роком, пшеницю продаємо насамперед у  Північну Африку, а ячмінь — на Ближній Схід.

Особливість експорту цього року — укладення короткострокових контрактів, зазначив аналітик. Імпортери не ризикують підписувати середньо- і довгострокові договори з українськими експортерами через нестабільність та бойові дії на сході України. Наш конкурент Росія стосовно цього в дещо виграшному становищі, констатував він.