Такої зими у нас ще не було — без газу, який перекрила Росія, і без достатньої кількості вугілля внаслідокНині йдеться про економію навіть на підприємствах електроенергетики. Фото Євдокії ТЮТЮННИК зруйнованої інфраструктури на Донбасі. Що протиставити цій ситуації, міркують на Чернігівщині.

Головний консультант нині — калькулятор. А він «каже», що газу в області має вистачити, якщо обмежити трьох споживачів: промисловість, бюджетні організації й підприємства теплоенергетики.

Щоправда, може виникнути питання тиску в газових трубах, однак фахівці, схоже, знають, як упоратися з цим технічно. Бо ж не всі споживачі усвідомили, що економія залежить від кожного. У серпні, приміром, в області всупереч обмежувальним заходам перевитрачено 385 тисяч кубометрів газу.

Є й інший бік справи: багато хто вирішив, що зменшити навантаження на газові мережі можна за рахунок збільшення використання електроенергії. Населення почало активно купувати електричні котли, обігрівачі. Енергетики забили на сполох: мовляв, «сісти на розетку» — скоротити шлях до графіка аварійних відключень. Така заміна була б можливою, якби всі ТЕЦ, що нині припинили роботу, почали діяти. Але немає запасів вугілля, і вони не працюють. Тим часом тема балансу між виробництвом електроенергії та її споживанням. Адже жителі Придесення у години пік перевитрачають 85 мегават на годину.

На Чернігівській ТЕЦ у запасі приблизно 80 тисяч тонн вугілля. Цього вистачить лише до кінця року. Нині є домовленості на постачання цього палива з південноафриканських держав. Але потрібен час для його доставки.

З гідроресурсами спекотне літо зіграло злий жарт. У Десні та інших річках низький рівень води.

Одне слово, йдеться не лише про те, щоб комфортно перезимувати, а про цілісність енергосистеми. Для того щоб зберегти її й увійти в ліміт, складено графіки застосування обмежень та аварійного відключення споживачів, а також протиаварійних систем електроспоживання.

Такого неприємного заходу, як аварійні відключення, можна було б уникнути, якби кожен зі споживачів електроенергії трохи себе обмежив, вважають енергетики.

Директор департаменту ЖКГ, регіонального розвитку та ін?фраструктури Чернігівської ОДА Петро Головач описує звичну ситуацію: увечері ми приходимо з роботи і вмикаємо побутові прилади. Майже всі жителі міста одночасно вмикають пральні машини, праски, мікрохвильові печі, бойлери. Перевантаження мереж відбувається саме за рахунок населення. Тому що з 19-ї години підприємства вже не працюють.

Коли всі усвідомлять, що пральну машину чи електродуховку можна увімкнути, перечекавши годину пік і на кілька місяців відмовитися від мультиварок, тоді аварійні відключення нам не загрожуватимуть.

«Треба трохи перелаштувати побут, — вважає посадовець. — Простий приклад: якщо кожен, ідучи на роботу, витягне з розетки поставлений на режим очікування телевізор, у країні це буде колосальна економія електроенергії».

Ми звикли, що з настанням темряви наше життя осяяне електричними вогнями. Щоб так було і надалі, маємо навчитися розумно економити.

ПРЯМА МОВА

Петро ГОЛОВАЧ,
директор департаменту ЖКГ, регіонального розвитку та інфраструктури Чернігівської ОДА:

— У схожу ситуацію потрапляли і жителі інших країн. Після того, як сталася біда в Японії, люди в годину пік свідомо і без примусу навіть комп’ютери вимикали заради того, щоб зберегти всю систему. Грузини після війни з Росією ставили у квартирах «буржуйки», виводили у вікна і пережили ту зиму. Сподіваємося, в нас до такого екстриму не дійде. Однак що заважає нині встановлювати альтернативне опалення? Твердопаливні котли в домашніх умовах — це теж можливість допомогти у складний час собі й державі.