Черговий захід у стінах Будинку уряду Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк розпочав з результатів засідання Європейської Ради щодо наступного етапу санкцій проти Російської Федерації.

«Це не тероризм, а війна, яку підтримує Росія і її уряд проти України, українців, нашого сьогодення і майбутнього. Спільне рішення наших західних партнерів, президента США та глав держав країн — членів ЄС продемонструвало єдність США і ЄС, їх відданість цінностям демократії, збереженню миру, підтримки України. Усі спроби Росії розколоти ЄС та не дати змоги узгоджено діяти зі США були приречені на поразку. Настав час платити за порушення міжнародного права, військову агресію. І Росія заплатить за розв’язану війну проти України», — наголосив Арсеній Яценюк.

За нинішніх обставин на порядок денний слід, передовсім, виносити питання деескалації конфлікту. Відтак наш північний сусід має усвідомити, що поставив під удар і власний народ. «Росіяни страждають через неадекватну праворадикальну політику стосовно України.

Театральний плацдарм

Російське керівництво захопилося ідеєю націонал-шовінізму і вирішило, що Україна може бути театром військових дій, щоб підтримувати рейтинг російського уряду та керівництва цієї держави, — додав він, опосередковано звертаючись до високопосадовців РФ:

«Росія має негайно припинити постачання зброї. Озброєні і натреновані агенти ФСБ і ГРУ в Донецьку та Луганську координують діяльність бандитів, отримують кошти від РФ. У чому мета Росії. Захопити Україну? Не вдасться! Створити нам економічні труднощі? Переживемо! Продемонструвати своє лідерство у світі? Так демонструють слабкість — лідери поводять себе інакше».

Прем’єр виступив виключно за Женевський формат переговорів на рівні ЄС, США, Росії та України. Попросив ще раз припинити «строить великую Россию за счет Украины». При цьому пригрозив, що Україна збереже свою державність, а от Великої Росії може і не бути...

На ремонтних заводах робітники віддають усі сили для відновлення техніки. Фото УНIAН

Шоу націонал-шовінізму

Арсеній Яценюк нагадав, що днями перебував з урядовою делегацією в Слов’янську, Семенівці та інших місцях, де залишив по собі слід агресор. Відзначив переляк людей і те, що народ ще перебуває під впливом відвертої пропаганди, відтак не довіряє вітчизняній владі. Однак він запевнив, що тамтешні жителі ненавидять і «ДНР», і «ЛНР» — одне слово, бандитів, які вбивали мирних громадян та знущалися над ними.

Висновки-плітки скептиків про те, що жителі Донбасу самі ходили на референдум, голосували за від’єднання, тому власним коштом і мусять відновити свою землю, Прем’єр розвіяв також. Він вважає, що кожен має право на помилку, однак уряд не може собі дозволити залишити жителів двох областей у біді. Саме тому запропонував усією країною відбудовувати Донбас, виборювати Донецьк, Луганськ, відновлювати кордон і тримати єдність, зберігаючи Україну незалежною та єдиною державою.

Проблема в тому, що лишень відновлення інфраструктури сходу потребує мільярдних капіталовкладень. Такі ж суми потрібно спрямовувати водночас на обороноздатність та підтримку Національної гвардії... Таким чином Арсеній Яценюк перейшов до розгляду внесення змін у проект Закону «Про державний бюджет на 2014 рік»: «Уже тепер розрив становить 14,5 мільярда гривень. Його слід покривати. Нам знову необхідно приймати дуже складні рішення. Як голова уряду я готовий брати персональну відповідальність за такі складні, але потрібні рішення для України. Переконаний, що весь наш уряд усвідомлює — іншого шляху нема. Країна у війні — потрібно фінансувати армію, відновлювати інфраструктуру, забезпечувати постраждалих, платити військовослужбовцям. Нам необхідно буде урізати низку соціальних програм».

До речі, Прем’єр особисто доповість парламенту, що і як саме вважає за потрібне зробити уряд, аби до кінця поточного року збалансувати Державний бюджет. До слова, ухвалювати виважені рішення уряду допомагає й МВФ (з представниками цієї структури в рамках програми фінансової стабілізації України тривають активні переговори). Арсеній Яценюк ствердно заявив, що уряду вдасться оминути дефолт і спрогнозував: «Із 2016 року ми бачимо всі підстави для того, що Україна вийде на позитивний тренд економічного розвитку».

Великий донорський транш

Окремо глава уряду запросив до участі у донорській конференції «Великий український бізнес», включно з тими підприємцями, які представляють Донецьк і Луганськ. Захід він збирається присвятити плануванню та координації дій щодо відновлення Донбасу. «Центральний бюджет дає свої кошти, місцеві бюджети — свої. І приватні донори, які несуть разом з нами відповідальність перед людьми», — вивів модель подальших дій Прем’єр. А потім висловив переконання, що впливові представники бізнес-кіл підтримають цю ініціативу, і разом із урядовцями таки затвердять план відновлення Донбасу.

Уже потім він повернувся до «замкненого кола» — щоб відновити Донбас, слід зупинити воєнний конфлікт, інспірований Росією, і встановити мир. Мир — це те, що необхідно Україні і те, що не потрібно Росії. Висновок: за мир потрібно боротися спільно.

Того дня уряд розглянув питання про перелік об’єктів приватизації у 2014 році. Доповідачем виступив керівник Фонду державного майна. Та перед цим Прем’єр офіційно заявив, що за копійки уряд державні об’єкти не продаватиме. Підготовку до процесу приватизації хоча й розпочне, та дату старту процесу оголосить, коли буде досягнуто «найвищого рівня ціни за продаж державних об’єктів».