Жителям гетьманської столиці — міста Батурина  не звикати до нових облич. Особливо влітку, коли тут і археологічні експедиції, і туристів нескінченний потік. Та юні учасники  III фінального етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») прийшли з музикою і продемонстрували такий карбований крок, що всі очевидці потягнулися слідом — просто на Майдан Гетьманської Слави. Увічнені у скульптурній групі Дем’ян Многогрішний, Іван Самойлович, Іван Мазепа, Пилип Орлик та Кирило Розумовський споглядали на таких красивих і таких звитяжних соколят, які завітали до них у гості. Ну як не пишатися цими юнаками і дівчатами, які виявилися найкращими у перших етапах військово-патріотичної гри і вибороли право на участь у фіналі. Вони — справжні джури, адже у козацькі часи саме так називали юнаків, котрі готувалися захищати рідну землю. Саме козацький вишкіл надавав їм вправності, а військове мистецтво козаків завжди було на висоті. Нині, коли Україна бореться з агресором, особливо важливо дотримуватися дідівських звитяжних традицій. І 250 юних соколят 14—16-ти років продемонстрували, що вони гідні нащадки козацького роду. Крім того, дівчата ні в чому не поступалися перед хлопцями і показали себе справжніми бідовими козачками.

Соколята прийшли в Батурин з музикою карбованим кроком. Фото автора

26 «роїв» із 24 областей бадьоро, без тіні втоми крокували і виконували всі команди, хоча включилися у гру просто з дороги. Адже почали її напередодні у селі Таранське Сумської області.

—Увага! Рої, шикуйсь, рівняйсь! На середину — глянь!

Вносять прапори. Звучить гімн України. Привітання від Президента України та міністра освіти. Гру відкрито.

Молитва за героїв-захисників міста. Фото автора

Згодом усі рушили на територію Цитаделі, де біля Хреста героям-захисникам Батурина 1708 р. настоятель Свято-Покровського храму отець Роман разом з усіма присутніми помолився про загиблих та майбутніх захисників України. Далі соколята мали вільний час. Цитадель перетворилася на вулик, в якому змішалися всі «рої». У веселому різноголоссі вгадувалися говірки, притаманні для різних куточків країни. Хтось фотографувався, хтось пішов на екскурсію до гетьманського будинку, хтось просто з насолодою розтягнувся у затінку дерев. Стали під батуринською калиною і «Соколи Криму». Нині весь їхній  «рій» — переселенці. Кажуть, що сумують за звичними з дитинства місцями, однак їхній дім — там, де Україна. І вони вчаться бути справжніми її захисниками.

Після обіду на учасників гри чекало перше змагання — «Впоряд». Вони демонстрували свою стройову підготовку, після чого ще на чотири дні повернулися на Сумщину. Завершальні шість днів гри відбудуться на Полтавщині. Звитяжні змагання: «лава на лаву», «перетягування линви», «смуга перешкод», конкурс на знання історії — «Відун», мистецький звіт «У колі друзів» та багато інших цікавих і корисних випробувань дадуть змогу визначити який же все-таки рій — найкращий. Та головне те, що юні  соколята переконують і ровесників, і навіть дорослих: вести здоровий спосіб життя — це не лише бути сильними, спортивними і красивими. У наш час це ще й патріотично.