Третій день поспіль неспокійно в Краснодоні. Напередодні кілька сотень людей розпочали пікет будівлі компанії «Краснодонвугілля» з вимогами підвищити зарплатний рівень до 8—10 тисяч гривень на місяць.

Протест без стукання касками

«У нас не страйк, а акція протесту. Набридло працювати безкоштовно, їсти сухий хліб», — каже учасник акції гірник із шахти імені Баракова Михайло Мікерин. Він підкреслює, що політичних вимог шахтарі не висувають. Основною вимогою є підвищення зарплат гірників за рахунок зниження зарплат керівництва і менеджменту. Також робітники не задоволені новою системою штрафів за порушення охорони праці і техніки безпеки, яку тут називають «поліцейською».

 Усю ніч шахтарі простояли перед закритим офісом компанії. Вранці група активістів перекрила дороги, аби не пропустити на роботу інших працівників. Загалом в акції беруть участь представники п’яти підприємств компанії. Створено робочу групу, до якої увійшли 25 співробітників структурних підрозділів. У ході переговорів обговорюють список із 16 вимог, які висунули трудові колективи.

«Поки що немає рішення щодо розмірів заробітної плати. Генеральний директор погоджується на підвищення лише на 20%. Нас це не влаштовує», — коментує ситуацію Михайло Мікерин, котрий уже другий день поспіль бере участь у діяльності робочої групи. Наприкінці 1990-х він був активістом акцій протесту гірників шахти імені Баракова, що прогриміли на всю країну. Але якщо в ті часи гірники біля адмінбудівель стукали касками, закликаючи звернути увагу на їхні вимоги, то тепер учасники протесту виламали двері офісу компанії в Краснодоні, розбили скло центрального входу, палили шини. Хоча на початок погромів сторони вже встигли знайти компроміс щодо багатьох питань.

Більшість налаштована на роботу

Вимоги щодо різкого підвищення зарплатні керівництво підприємства вважає економічно необгрунтованими. «22 квітня близько 18.00 будівлю вугільного об'єднання було заблоковано після мітингу за федералізацію і проведення референдуму на півдні і сході України. Близько сотні чоловік спортивної статури перейшли до адміністративної будівлі ПАТ «Краснодонвугілля». На жаль, і деякі співробітники наших структурних підрозділів піддалися провокаційним закликам», — йдеться в офіційному зверненні генерального директора ПАТ «Краснодонвугілля» Олександра Ангеловського. За його словами, на акцію протесту вийшли приблизно 300 осіб — це менш ніж 3% штату співробітників. Вони заблокували роботу адміністративної будівлі апарату управління і не дають можливості працювати в штатному режимі на шахтах та структурних підрозділах своїм колегам, які не поділяють їхньої позиції. На підприємстві працюють майже 14 тисяч людей. Основна частина колективу налаштована на стабільну роботу. Однак вони просто не можуть прорватися на робочі місця крізь блокпости і перегороджені дороги.

«Вимоги повинні бути реальними. Ми своєчасно сплачуємо заробітну плату, яка повністю відповідає галузевим показникам. Нині це понад шість тисяч гривень, — наполягає директор Ангеловський. — До того ж цього місяця відбудеться чергове підвищення. Фонд заробітної плати в об'єднанні зросте на 9 мільйонів гривень. Однак деякі «гарячі голови» вимагають підвищення удвічі. Це не тільки не відповідає реальному стану справ в економіці, а й суперечить здоровому глузду». До того ж, за словами Олександра Ангеловського, протягом останніх двох років підприємству вдалося значно знизити рівень виробничого травматизму через запровадження нових стандартів у галузі охорони праці. І вимога протестувальників їх скасувати нелогічна.

На контролі прокуратури

Ситуація в Краснодоні залишається напруженою. Перевірку дотримання вимог законодавства з питань оплати праці шахтарів та інших соціально-економічних питань розпочала прокуратура області. Про результати перевірки обіцяють поінформувати додатково. Голова облдержадміністрації Михайло Болотських у своєму коментарі заявив, що «ніяких політичних вимог шахтарі не висувають. Переговори веде директор підприємства, а також представник власника. Я вважаю, що ситуацію буде вирішено мирним шляхом — у результаті діалогу».

До шахтарів, які продовжують протестувати, доєдналися водії тролейбусів з місцевого управління комунальним транспортом.

Тим часом «шахтарська тема» поширює географію. І вже в Антрациті депутати міської ради висловлюють здивування кадровою політикою Міненерговугілля щодо державного підприємства «Антрацит». У відкритому зверненні представників антрацитівської громади йдеться про те, що «у період нестабільної політичної ситуації в країні шахтарі міста утримувалися від участі в мітингах і страйках. Проте звістка про звільнення з посади генерального директора змушує гірників та жителів міста вийти на вулиці — тоді ситуація може стати непередбачуваною».

Тим часом у  Верховній Раді України зареєстровано постанову про проведення в Луганську виїзного пленарного засідання.