Врегулювання ситуації на Донбасі містить багато складових. Ми часто оперуємо мінськими угодами, «нормандським форматом», героїзмом і стійкістю наших бійців на лінії зіткнення. Між тим, є робота, яка триває майже постійно, але чомусь часто залишається за лаштунками інтересів широкого загалу. Йдеться про механізм Тристоронньої контактної групи, на який покладається чимало надій стосовно примирення.

За його сприяння зроблено вже дуже багато, однак, на думку Президента Петра Порошенка, він має стати ефективнішим. Таку позицію він висловив під час зустрічі з представником ОБСЄ у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Мартіном Зайдиком.

Сподіватимемося, нинішнє перемир’я буде реальним. Фото з сайту radiosvoboda.ua

Глава нашої держави вкотре наголосив на повному виконанні українською стороною своїх політичних зобов’язань за мінськими домовленостями від 12 лютого 2015 року, що стосуються зокрема проведення конституційної реформи у сфері децентралізації.

Мартін Зайдик підтримав ухвалення 31 серпня Верховною Радою в першому читанні змін до Конституції. Він також висловив співчуття з приводу ескалації насилля навколо будівлі парламенту, що призвело до людських жертв, і підтримав рішучі дії Президента України з проведення ефективного розслідування та притягнення винних до відповідальності.

Сторони позитивно оцінили реалізацію домовленості про встановлення режиму припинення вогню, досягнутої за ініціативи Президента України, і висловили сподівання, що він набуде сталого характеру.

Петро Порошенко наголосив на необхідності відмови бойовиків від проведення незаконних виборів на Донбасі та закликав негайно розпочати в межах підгрупи з політичних питань обговорення модальності проведення місцевих виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей за вітчизняним законодавством і з дотриманням стандартів ОБСЄ.

«Маємо провести вибори виключно так, як про це йдеться у мінських домовленостях: відповідно до українського законодавства та грунтуючись на принципах БДІПЛ, за участі іноземних спостерігачів, які гарантуватимуть дотримання стандартів ОБСЄ. Вибори мають бути вільними та чесними», — цитує слова Петра Порошенка його прес-служба.

З вуст глави держави вкотре прозвучав заклик до безумовного виконання мінських домовленостей зі звільнення полонених за принципом «всіх на всіх», а також незаконно утримуваних на території Російської Федерації громадян України: Надії Савченко, Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших.

Під час обговорення діяльності підгрупи із соціально-економічних питань Президент запевнив у готовності української сторони реалізовувати попередньо погоджені проекти з відновлення зруйнованої інфраструктури Донбасу, необхідною передумовою чого має стати неухильне дотримання бойовиками режиму припинення вогню.

Погоджено також істотне посилення Тристоронньою контактною групою безпосереднього політичного керування діяльністю у її складі чотирьох робочих підгруп з безпекових, політичних, гуманітарних та соціально-економічних питань. Тому Президент закликав представників України, РФ та ОБСЄ у Тристоронній контактній групі налагодити та підтримувати регулярні робочі контакти.