Економічна децентралізація, новий Бюджетний і Податковий кодекси — це вудочка, а завдання місцевої влади — зловити рибу і дати можливість регіонам бути сильнішими й отримувати більше коштів. Такими словами Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк задав тон селекторній нараді з головами обласних державних адміністрацій.

За його словами, Кабінет Міністрів уже надав додаткових фінансових повноважень регіонам. Низку бюджетних та податкових ініціатив уряду парламент підтримав також. Нині настав час «бюджетносамостійним територіям» приймати власні кошториси, а точніше — невідкладно їх затвердити.

На часі й політична децентралізація. Таких повноважень місця отримають опісля того, як Президент внесе відповідні зміни в Конституцію. У цьому контексті Арсеній Яценюк попередив: «На політичну децентралізацію впливатиме зокрема те, як місцева влада впорається з додатковими правами, які вона отримала в економічній і податковій сферах. Прошу керівництво держави на місцях приділити цьому максимум уваги і показати, що ми здатні брати на себе відповідальність і дійсно самостійно керувати в своїх  областях, не чекаючи  команди зверху».

Наші громадяни — незалежно від місця проживання — мають знати, куди витрачаються кошти як з місцевого, так і з державного бюджету. Фото з сайту sumynews.com

Як зібрати й використати податки?

Загалом з урахуванням трансфертів місцеві бюджети отримали до 40 мільярдів гривень. Однак ефективність адміністрування та використання отриманих податків залежатиме від роботи регіональної влади (бюджетна децентралізація передбачає можливість для регіонів самостійно встановлювати ставки податків і збирати їх). «Якщо людина платить податки, вона має право знати, куди відправляють гроші — до державного чи місцевого бюджету, і на що їх спрямовують», — додав Прем’єр.

До речі, загальну кількість податків у країні нині зменшено з 22 до 11 (Кабмін пропонував 9). Окрім цього, на два роки запроваджено заборону на проведення перевірок для суб’єктів малого і середнього бізнесу. У цьому контексті Арсеній Яценюк нагадав місцевій владі про відповідальність за пору шення норми: «Нема чого ходити до людей, які самостійно годують свої сім’ї, та ще й дають роботу іншим». На півроку від перевірок звільнено й всіх суб’єктів підприємницької діяльності, окрім тих, які здійснюють Державна фіскальна служба і Державна фінансова інспекція.

На підтримку малого і середнього підприємництва працюватиме зменшення вдвічі ставки податку для суб’єктів малого і середнього бізнесу. Так, не оподатковуватимуть податком на нерухомість малі архітектурні форми, ринки…

Продовжуючи тему, Арсеній Яценюк наголосив, що до місцевих бюджетів нараховуватимуть податок на нерухомість та збір із продажу підакцизних товарів. Тож місцева влада відтепер може встановлювати ставки за цими податками. Однак вона не має права встановлювати оподаткування на квартири площею до 60 квадратних метрів та приватні будинки площею до 120 квадратних метрів.

«Уряд встановив межу ставки податку на нерухомість — не вище ніж 24 гривні за метр квадратний на рік. А скільки ви ставитимете — це ваша відповідальність і ваша можливість зібрати кошти, так, як це передбачено законом, і показати громаді, що конкретний заплачений податок витрачено на реконструкцію школи, добудову лікарні чи ремонт вулиці. Тільки таким чином можна переконати людей, що в країні дійсно пройшла бюджетна децентралізація і дійсно є сенс заплатити податок і вимагати від влади відповідальності й звіту за відповідний податок», — наголосив Арсеній Яценюк.

Можливості й права

Цього року члени Кабінету Міністрів здійснюватимуть поїздки в регіони і роз’яснюватимуть тамтешнім посадовцям суть бюджетної децентралізації, норми податкової системи, аби всі ухвалені у Верховній Раді закони виконували чимшвидше. За потреби внесення в документи змін уряд обіцяє приймати невідкладні рішення. Щоправда, вноситимуть нові норми в парламент опісля того, як урядовці проведуть консультації в усіх регіонах нашої країни.

«Центральний уряд виконуватиме свою частину роботи, але це наша спільна відповідальність перед українським народом — зробити все, щоб виплачувалися пенсії й заробітні плати, щоб у наших містах і областях були якісні школи та лікарні, щоб профінансувати боротьбу України за свою незалежність (а це мільярди гривень), аби не дати можливості російським терористам далі порушувати територіальну цілісність України, — означив позицію Прем’єр. — Реалії непрості, але навіть у таких умовах ми повинні зробити дуже багато для своєї країни».

ЩО ОТРИМАЮТЬ РЕГІОНИ

♦ Понад 40 мільярдів гривень. Додаткові кошти можна буде залучити за рахунок податку на нерухомість, збору від продажу підакцизних товарів. Уряд встановив 2% мінімальної зарплати для податку на нерухомість і 5% продажної ціни для податку з продажу.

♦ Для виконання державних функцій місцевим бюджетам нададуть 22—23 мільярди гривень, а на реалізацію нових повноважень регіони отримають додаткових 36 мільярдів гривень.

♦ Передбачено скорочення кількості працівників бюджетних закладів на 3% і працівників органів виконавчої влади на 20%.

♦ За новим законодавством «у площині місцевих податків» два — податок на власність та акциз із продажу підакцизної продукції, а ще два збори — туристичний та за паркування автотранспорту. Ставки за місцевими податками та пільги на їхню сплату встановлюють виключно місцеві ради.

♦ У цьому році місцеві ради збирають плату за землю в обсязі, встановленому 31 грудня 2014 року. Переглянути ці ставки вони зможуть у бюджетах на 2016 рік та до 25 грудня 2015-го мають подати потрібні документи у місцеві підрозділи Державної фіскальної служби.

♦ Місцеві ради можуть збільшувати (в жодному разі не зменшувати) неоподатковувану площу, встановлювати пільги на податок на нерухомість для окремих категорій будівель чи окремих категорій громадян.

♦ Транспортний податок сплачуватимуть особи, які мають транспортні засоби (якщо їх експлуатують не менше п’яти років) і з обсягом двигуна понад 3 тисячі кубічних сантиметрів. Ставка податку встановлена на рівні 25 тисяч гривень на рік.