Інвестиції в сім’ю в її традиційному розумінні — це інвестиції в повноцінних громадян і розвиток демократії в країні. Про це італієць Лука Джузеппе Волонте заявив у ході «круглого столу», який був присвячений сімейній політиці в країнах Європейського Союзу і в Україні. Захід відбувся за участю народних депутатів і представників громадських організацій. Почесний президент групи «Європейської народної партії» у ПАРЄ зазначив, що сім’я, де є батько й мати, завжди була основою формування країни.

Традиційна родина — основа суспільства. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Страховка для родини

«Колись президент США Авраам Лінкольн сказав, що з часом демократія має тенденцію слабшати, — зауважує Лука Волонте. — Але що може її врятувати? Це ті цінності, ті громадянські права, про які дітям розповідають їхні батьки, і які вони втілюватимуть, коли стануть дорослими повноправними членами суспільства». 

Він підкреслив, що сьогодні уряди в країнах Європи дуже серйозно замислилися над проблемою збереження сімей. Як приклад навів уряд Норвегії, який нещодавно відкрив у суспільстві дискусію, метою якої є зменшення кількості розлучень. Ця дискусія викликана не лише моральними аспектами, а й певними соціально-економічними чинниками. Адже пропорційно тому, як збільшується кількість розлучень, зростають і видатки держави, направлені на підтримку дітей з неповних сімей. «Державі потрібно виділяти фінансування на жінок, які не можуть працювати, тому що займаються дітьми», — каже пан Волонте.

Представник ПАРЄ заявив, що при підписанні Угоди про асоціацію з ЄС поряд з введенням антидискримінаційних законодавчих положень Україні важливо застрахуватися від можливого порушення поняття сім’ї та усталених сімейних цінностей, зберегти традиційні методи виховання дітей, уникнути ексцесів, які в Європі вже повною мірою проявляються. Для цього потрібно чітко прописати, що саме ми розуміємо під таким поняттям, як гендерна рівність.

«На мій погляд, гендерна рівність — це рівноправ’я між чоловіком і жінкою, а якщо йдеться про родину, то в ній повинні бути і мати, і батько, — долучився до дискусії народний депутат України Микола Жук. — Також бажано, щоб у сім’ях було побільше дітей, адже підвищення народжуваності є одним з найважливіших пріоритетів державної соціальної політики».

На що Лука Волонте відповів, що були прецеденти, коли деякі держави в діалозі з ЄС спеціально обумовлювали особливі умови для себе — якраз для того, щоб захистити моральні цінності та інститут сім’ї. «Україна може звернути на це увагу — якщо в Конституції України, як було в Угорщині та Польщі, чітко визначено поняття сім’ї, чоловіка і дружини, то ніяка пізніше підписана угода не зможе переступити через основний закон держави», — підкреслив він.

Лука Волонте нагадав, що в країнах, де введені антидискримінаційні закони, головною проблемою є те, як потім ці закони використовуються та як ними маніпулюють.

«Уявімо, що я приватний підприємець, в якого є своя пекарня у центрі Києва. В мене є вакансія, і я підшукую людину з відповідною кваліфікацією, — розповідає Лука Волонте. – І є, наприклад, два претенденти — чоловік та жінка, і я зупиняю свій вибір на останній лише тому, що вона гарний фахівець з достатнім досвідом роботи. Якщо в країні чинні положення антидискримінаційного закону щодо сексменшин, ніщо не заважає цьому чоловікові їх використати та подати на мене до суду, звинувативши мене в упередженому ставленні до гомосексуалістів. І мені буде досить важко надати однозначні докази. Тому що, на мій погляд, такі закони одночасно драматичні і комічні. Адже будь-який підприємець, аби не потрапити до суду, повинен влаштувати всім претендентам на ті чи ті посади відповідні тести».

Обумовити нюанси гендерної рівності

За словами Луки Волонте, ті заходи, які від самого початку були спрямовані на зменшення ворожості у суспільстві щодо певної групи осіб, з часом породжують ще більшу агресію, і вона спрямована вже на тих, хто відстоює традиційні сімейні цінності. Він розповів, що у Франції поліція затримала на термін від 24 до 72 годин десятки людей лише за те, що вони вийшли на демонстрацію, щоб підтримати такі цінності. І хоч серед демонстрантів були діти й люди похилого віку, це не завадило застосувати проти них сльозогінний газ.

Народний депутат Микола Жук, у свою чергу, нагадав, що проти законопроекту № 2342 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні», яким, зокрема, пропонується доповнити статтю 2–1 Кодексу законів про працю положенням про забезпечення державою рівних трудових прав громадян, незалежно від їхньої сексуальної орієнтації, виступила більшість депутатів і його вирішили взагалі не розглядати.

Але за словами голови Всеукраїнської громадської організації «Батьківський комітет» Олександра Скворцова, в самій Угоді про асоціацію є директиви європейського права, що стосуються сексуальної орієнтації. Одна з таких норм — директива 2000/78/ЄС. На його погляд, її потрібно обов’язково виключити з документа.

Зробити це на даному етапі, за словами заступника керівника департаменту ЄС Міністерства закордонних справ України Володимира Бачинського, неможливо. Україна вже парафувала Угоду про асоціацію і не може вносити до неї зміни, як і відновлювати перемовини в односторонньому порядку. Але після того, як документ буде підписано, парламент повинен його ратифікувати. А норми європейського права потім імплементувати у вітчизняне законодавство. І ось на цьому етапі ніщо не заважає парламентаріям чітко обумовити всі нюанси гендерної рівності, а також визначитися щодо законодавчого врегулювання питань щодо протидії дискримінації.