СПОЖИВАЧ

Як і раніше, в Україну плодоовочеву продукцію імпортують із Туреччини, Іспанії, Греції
 

У травні минулого року ми вже писали, з яких країн до нас везуть овочі та фрукти. Адже щороку до України завозиться приблизно 1 млн тонн плодоовочевої продукції на суму майже $700—800 млн. Приміром, у 2011 році ми імпортували приблизно 180 тис. тонн овочів та майже

1 млн фруктів. Що змінилося з того часу та навіщо країні, у якої прекрасні родючі чорноземи, везти цю продукцію із-за кордону, дослідив «Урядовий кур’єр».

Екзотичні зміни

Єгипет, Туреччина, Греція, Іспанія — саме з цих країн найчастіше до нас завозяться цитрусові. Їх імпорт складає 400 тис. тонн, що становить майже 40%  загального обсягу фруктів.

На другому місці за споживанням — банани, яких найбільше завозять з Еквадору та Коста-Ріки, середня кількість імпорту становить 250 тис. тонн на рік. Проте у 2009-2010 роках одночасно з бананами було імпортовано велику кількість яблук. У 2009 році — 250 тис. тонн, у 2010 — майже 100 тис. тонн, у 2011 році — 100 тис. тонн. Найчастіше яблука до нас потрапляють із Польщі, Іспанії, Італії, Греції.

Смак вітчизняних  фруктів солодкий і приємний, тож купувати варто українське. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

— Звісно, багато плодоовочевої продукції ми завозимо з-за кордону. Однак протягом останніх трьох років українці менше їли імпортні яблука. Загальний обсяг ринку споживання яблук 400—450 тис. тонн. У 2009-му частка імпорту сягала 250 тис. тонн, натомість українських було лише 100—120, — зазначає експерт плодоовочевого ринку Українського клубу аграрного бізнесу Ігор Стрелюк. — У 2010 році до України завезли 96 тис. тонн яблук, тоді як вітчизняні виробники виростили 300 тис. тонн.

А от баштанних в 2011 році до України імпортували лише 300 тонн, хоч у попередні п’ять років цей показник становив в середньому 700 тонн.

— Цікава ситуація склалася навколо екзотичних фруктів. У 2007 році до категорії «незвичні» відносили ківі, нектарин, помело. А в 2011 році їх видовий склад урізноманітнився і до них приєдналися кумкват, мангостан, гуява, рамбутан, — говорить завідувачка відділу зовнішнього карантину Державної служби карантину рослин України, державний інспектор карантину рослин Любов Мельник. — Навіть такі звичні для українського споживача вишні, персики, черешні, сливи, абрикоси ми теж імпортуємо. В середньому їх завозиться до 50 тис. тонн. Головні країни-імпортери цих фруктів — Туреччина, Італія, Греція й Іспанія.

Наші овочі витісняють іноземні

Якщо фруктів до України завозять доволі багато, з овочами ситуація дещо інша. В 2007 році було імпортовано 33 тис. тонн, а у 2011 році — 180 тис. тонн. Несприятливі погодно-кліматичні умови для вирощування овочів вплинули на те, що у 2010 році завезено майже 230 тис. тонн. Експерти відзначають зростання імпорту помідорів з Іспанії, Нідерландів, Греції, Туреччини. В 2007 році їх привезли 3 тис. тонн, у 2011 — 56 тис. тонн. Проте найбільше помідорів українці з’їли у 2009 році — 62 тис. тонн.

Завозять до нас і улюблений багатьма українцями часник та цибулю. Переважно їх постачають із Польщі, Нідерландів, Словенії, ну і, звісно, з Китаю. Найбільше імпортували у 2008 році — 90 тис. тонн, а от у 2007 році лише 2 тис. тонн. Натомість у 2010 році — 55 тис. тонн, у 2011 — 30 тис. тонн, 2009 — 20 тис. тонн.

Здавалося б, чого-чого, а столових буряків та моркви у нас своїх достатньо. Проте це не так, їх ми теж завозимо з-за кордону. І якщо у 2007 році моркви та буряку було завезено 800 тонн, то у 2008 та 2010 роках — понад 30 тис. тонн, у 2009-му — 7 тис. тонн, у 2011 році — 10 тис. тонн.

Із Туреччини, Нідерландів, Іспанії та Польщі завозять до нас огірки. У 2010 році цей показник становив 16 тис. тонн, тоді як у 2008 році — 9 тис., а у 2007 — 2 тис. тонн.

— Цього року Україна зібрала приблизно 24 млн тонн картоплі,

1 млн 600 тис. тонн капусти, майже 900 тис. тонн моркви, — зазначає Ігор Стрелюк. — Щодо виробництва так званого борщового набору, то ми на одному з перших місць в Європі. Проте є значна проблема — більшість продукції виробляють у приватних господарствах, натомість професіоналів у цій галузі мало. Середній обсяг вирощеної картоплі — 20 млн тонн, і з них лише 600 тис. вирощено професіоналами. Проте, прийшовши до супермаркету, багато покупців не прагнуть гребтися в купі брудних овочів, значно приємніше взяти чисту і запаковану в пакет картоплю. Саме через це на ринку й присутній імпорт. Найчастіше іноземна плодоовочева продукція надходить до супермаркетів.

Питання, чому вітчизняні виробники не можуть покрити потреби в плодоовочевій продукції, турбує більшість українців. Якщо ще п’ять років тому експерти говорили про те, що не вистачає сховищ, технологічних машин для дообробки, зараз ситуація дещо змінилася. Починаючи з кінця 2009 року професійні виробники вже забезпечили себе і сховищами, й технологічними машинами. Не вистачає лише часу, але з кожним роком з’являється все більше спеціалістів, які приходять не на один-два роки, аби заробити гроші й піти, а планують розвивати цей ринок.