У грудні 2012 року в тренувальному таборі київського «Динамо» з’явилися два вихованці запорізького футболу Сергій Сидорчук і Андрій Цуріков. Запрошення талановитих молодих гравців мало вигляд інвестиції столичного клубу в майбутнє. Важко було уявити, що Сидорчук найближчим часом зможе конкурувати за місце в основному складі з такими досвідченими майстрами, як хавбек збірної Хорватії Огнен Вукоєвич, один з ключових виконавців португальської дружини Мігел Велозу, нігерієць Лукман Аруна або атакувальний півзахисник киян Денис Гармаш.

Однак авторитетний фахівець заслужений тренер України Анатолій Бузнік був іншої думки. Він тривалий час очолював юнацькі збірні країни різного віку і прекрасно знав потенціал новачка біло-блакитних.

  Сидорчук, який минулий сезон провів у складі «Металурга» (Запоріжжя) в першій лізі, — один із найяскравіших вітчизняних футбольних талантів, — розповідав тренер журналістам два роки тому. — Його головний козир — здатність до креативних рішень. Сергій — центральний півзахисник атакувального плану, а не відвертий руйнівник, як хорват Огнен Вукоєвич. Він футболіст-творець, яких цінують у сучасному футболі.

Нинішній наставник кіровоградської «Зірки» наче у воду дивився. Після того як Олега Блохіна біля керма динамівського клубу змінив Сергій Ребров, Сидорчук став твердим гравцем основного складу. Наставник національної команди Михайло Фоменко викликав новачка на тренувальний збір перед стиковими матчами із Францією. А дебютував Сидорчук на найвищому рівні 9 жовтня у Вітебську, замінивши Русланя Ротаня.

На рахунку новачка — результативний постріл у ворота білорусів у компенсований арбітром час. За три дні 23-річний хавбек приніс перемогу господарям «Арени Львів»  у напруженому поєдинку  проти збірної Македонії. Він став одним із 15 футболістів, які відзначилися забитим м’ячем у дебютному поєдинку за збірну. Свою блискучу серію півзахисник продовжив в Ужгороді, де минулої суботи гості розгромили місцеву «Говерлу» 4:0. Чекаємо продовження цієї захопливої вистави 23 жовтня в Ольборзі, де кияни проведуть матч третього туру Ліги Європи.

Форвард Нікола Калінич (праворуч) — кращий бомбардир дніпропетровців. Фото Укрiнформу

Головним героєм центральної гри туру «Дніпро» — «Чорноморець» став ще один гравець української збірної Євген Коноплянка. На улюбленому лівому фланзі він організував обидва голи у ворота гостей. Спочатку вінгер вивів на завершальний удар хорватського легіонера Ніколу Калінича. А за нічийного рахунку 1:1 так майстерно закрутив м’яч від кутового прапорця, що змусив захисника Павла Кутаса зрізати шкіряну кулю у власні ворота.

Команда Мирона Маркевича має грізний вигляд в атаці (22 голи в дев’яти зустрічах), вона надійна під час оборони власних воріт — усього 4 пропущених м’ячі. Вольова перемога над одеситами продовжила безпрограшну серію лідера Прем’єр-ліги до одинадцяти поєдинків.

Третю сходинку турнірної таблиці посідає «Шахтар». Форвард гірників Луїс Адріано, який двічі розписався у воротах луцької  «Волині», вийшов на друге місце у списку найкращих бомбардирів клубу в історії. На рахунку бразильського легіонера 111 голів, він випередив легендарного Віталія Старухіна. Лідером залишається форвард донеччан та збірної України Андрій Воробей — 114 результативних ударів.

У Львові зустрічалися невдахи чемпіонату — «Карпати» та «Іллічівець». Доля битви аутсайдерів вирішилася лише в компенсований арбітром час. Центральний захисник прикарпатців Балажич виграв боротьбу на другому поверсі і влучно пробив головою — 1:0.

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат України, 9 тур

Шахтар — Волинь  — 6:2

Голи: Дентіньо (3), Л. Адріано (36, 90), Срна (47), Тейшейра (86), Коста (88),  — Бікфалві (22), Селін (57)

Металург З — Олімпік — 2:2

Голи: Штурко (45, 69), — Іса (55), Моха (64)

Ворскла — Металіст — 0:0

Говерла — Динамо — 0:4

Голи: Кравець (12), Сидорчук (43), Ленс (46), Гусєв (80, пен)

Карпати — Іллічівець — 1:0

Гол: Балажич (90+2)

Металург Д — Зоря — 0:0

Дніпро — Чорноморець — 2:1

Голи: Калінич (37), Кутас (67, автогол) — Бобко (20)

Дніпро —  25 очок

Динамо — 23

Шахтар — 21