Киянинові Володимирові у Коцюбинське поїхати порадили друзі. «Роблю ремонт у квартирі, — сказав Володимир, — і вирішив повністю замінити електропроводку. Фірм, які торгують цією продукцією, є нібито й чимало, але  справжніх, а не «купи-продай», які відповідають за якість свого товару, — одиниці. «Кабель-інвест» — одна з таких. Їй можна довіряти». І з мотком дроту пішов до легковика.

Власний контроль

Заступник директора зі збуту ТОВ «Кабель-інвест» Володимир Балабан  чув цю розмову. «Приємно, що покупці так оцінюють нашу роботу, — зазначив Володимир Іванович. — Намагаємося тримати, як кажуть, марку: якість товару перед реалізацією й справді обов’язково перевіряємо. Бачили на складі великі барабани для кабелів? Це наші контрольні пункти: через них пропускаємо всю продукцію. Бо рідко, але трапляється, що у кабельній партії виявляється «кабель без жили» або з іншими вадами. Якщо продамо такий, зіпсуємо не лише настрій покупцеві, а й втратимо його довіру. А це гірше за скарги, збитки».

До речі, серед підприємств, що постачають продукцію на «Кабель-інвест», — вітчизняні виробники й іноземні підприємства. У Коцюбинському під Києвом складують майже 3500 найменувань кабельної продукції, понад 5000 найменувань елементів систем для прокладання кабелю та іншої електротехнічної продукції, яку купують не лише будівельні організації, а й приватні особи. Звісно ж, обсяги її реалізації знизилися порівняно з минулими роками, але залишаються істотними. Через те більш ніж 70 працівників фірми (до речі, не скрізь побачите нині комірників у спецівках) регулярно та без затримок отримують заробітну платню, що свідчить про стабільну роботу компанії. Не випадково Торгово-промислова палата України нагородила ТОВ «Кабель-інвест» Почесною грамотою за досягнення в реалізації конкурентоспроможної продукції, зростання обсягів експортно-імпортних операцій.

На таких контрольних пунктах працівники ТОВ «Кабель-інвест» перевіряють якість продукції, яку реалізують споживачам. Фото Володимира ЗAЇКИ

З турботою про енергозбереження

У компанії працює чимало випускників Київського політехнічного інституту різних років. Дехто з них має навіть вчені звання. Здавалося б, навіщо кандидатська менеджерові, який торгує кабельно-дротовою продукцією, асинхронними електродвигунами, системами для прокладання кабельних мереж, електрофурнітурою та іншим крамом? Аж ні: ТОВ «Кабель-інвест» має власний науково-виробничий підрозділ, у якому ще у 2000 році під керівництвом головного спеціаліста кандидата технічних наук Володимира Войтеха було налагоджено виробництво добре відомих в Україні частотних перетворювачів власної розробки серії «Варімек» для регулювання асинхронних електродвигунів потужністю від 0,12 кВт до 1,5 кВт.

Використання частотних перетворювачів дає змогу економити, наприклад, у комунальному та промисловому тепловодопостачанні до 40—60% електроенергії. При цьому регулювання виконується автоматично і плавно, унеможливлюючи гідроудари, що збільшує надійність і термін служби насосів й магістралей водопостачання. У ліфтовому та крановому обладнанні ТОВ «Кабель-інвест» теж сприяє значній економії електроенергії разом з поліпшенням якості (плавність розгону та гальмування) й точності роботи механізмів. Частотні перетворювачі можна використовувати майже в усіх галузях електроенергетики. Для нинішньої енергозатратної України це має велике значення.

— Але ми лише два роки випускали частотні перетворювачі, — бідкається керівник підрозділу лауреат Державної премії СРСР у галузі науки і техніки 1986 року Володимир Працюк. — Бо їх стало невигідно виготовляти: Україна фактично поховала свою електронну промисловість, а закуповувати деталі та електронні комплектуючі для перетворювачів за кордоном дуже дорого. Врешті вийшло так, що купувати готові перетворювачі частоти закордонного виробництва стало дешевше, ніж виробляти власні. Чітко розуміючи нагальну потребу промисловості та фермерських господарств у перетворювачах частоти, ми не лише не залишили, а й маємо нові розробки з цієї тематики та фізичні дослідні зразки перетворювачів частоти згідно з останніми досягненнями світової науки в галузі процесорної техніки та електронних комплектуючих останнього покоління. При цьому особливу увагу приділяємо мінімізації ціни перетворювача. На відміну від закордонних, наші перетворювачі працюють під час провалів напруги в мережі не до 10%, як прийнято у світовій практиці, а до 30%, що притаманне нашим сільським електромережам.

На жаль, в Україні ця тема не знаходить належної підтримки. А можна було  організувати власне виробництво такої необхідної для енергозбереження техніки конкурентоспроможного рівня, почати нарешті відроджувати сучасні виробництва. Що ж стосується сучасних розробок «Кабель-інвесту», то це  не лише частотний перетворювач, а також обладнання, необхідне для роботи альтернативної сонячної та вітрової енергетики.

Дуже потрібні частотні перетворювачі комунальникам. Ці прилади можуть поліпшити  безперебійне забезпечення водою багатоквартирних будинків, і саме тут зекономимо до 40—60% електроенергії на водопостачанні. Як правило, раніше в таких помешканнях стояв насос із двигуном наприклад на 30 кіловат, який подає воду на поверхи. Він завжди працював на повну потужність. Уночі, коли люди сплять і майже не використовують воду, двигун дроселював (зливав) її назад у магістраль. Електроенергія при цьому використовувалася дарма. У пікові години, коли всі починають митися, прати, варити, води часто (особливо на горішніх поверхах) не вистачає, бо в системі падає тиск через недостатню продуктивність  насосної установки. Використання перетворювача частоти із правильним підбором насосного обладнання може зробити водопостачання енергоощадним упродовж усього добового графіка водоспоживання та безперебійним у години пік.

— Кілька років тому, — наголошує Володимир Працюк, — ми встановили таке обладнання на столичному Виноградарі. Там успішно працює два перетворювачі частоти, кожен з яких автоматично керує роботою чотирьох насосів, підтримуючи постійний тиск у магістралі водопостачання незалежно від кількості водоспоживання. Термін окупності фінансових затрат на перетворювачі частоти в таких установках — кілька місяців і з кожним зростанням тарифної ціни за кіловат-годину скорочується.

Поруч із клієнтом

Компанія динамічно розвивається. Молоді енергійні співробітники, яких тут жартома називають «піонерами», постійно розширюють асортимент продукції. 

— На початку року, — розповідає директор з маркетингу ТОВ «Кабель-інвест» Сергій Сіньков, — було підписано ексклюзивний договір на постачання обладнання для технічної безпеки з організації обмеження доступу до банкоматів «Шериф-Банк», унікальної серії малогабаритних та мініатюрних замків «Шериф», які застосовують у системах контролю та обмеження доступу. Щоб докладно ознайомити споживачів з асортиментом продукції, зокрема новинками, запрошуємо всіх на міжнародну виставку «Безпека-2015», що відбудеться 19—22 жовтня 2015 року у виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза». Докладну інформацію про продукцію та актуальні ціни в будь-який момент можна дізнатися на сайті «Кабель-інвест» ci.kiev.ua.

Фіскальна підніжка

Усе сказане повинно вселяти оптимізм у роботу компанії. Але у товаристві не можуть зрозуміти, чому деякі контролюючі органи створюють їм перепони. У 2013—2014 роках, наприклад, ТОВ «Кабель-інвест» отримувало від постачальників податкові накладні, зареєстровані в Єдиному держаному реєстрі, ще в паперовій формі. У грудні 2014-го підприємство перевіряла податкова служба, яка визнала недійсними податкові накладні (на суму ПДВ 1,5 мільйона гривень), бо, бачите, паперовий документ виписала уповноважена на це особа — бухгалтер, а зареєструвала його в Єдиному державному реєстрі інша — головний бухгалтер. На цій підставі податківці накрутили шалені суми донарахувань і штрафів та навіть відкрили кримінальне провадження. Усі заперечення ТОВ «Кабель-інвест» проігнорували. Тому підприємство змушене було піти на так званий податковий компроміс: сплатити 5% донарахованої суми. Це для ТОВ «Кабель-інвест» було дешевше, ніж судитися з податківцями.   Неприємний осад від такого компромісу залишився.

— З огляду на те, що в такій ситуації ми опинилися не одні, а в податківців залишилася змога в такий спосіб ще майже три роки знущатися з інших підприємств, ми прийняли рішення про власний маленький майдан, — каже фінансовий директор ТОВ «Кабель-інвест» Володимир Самойленко. — Шукати правду почали в Кабінеті Міністрів, Адміністрації Президента, комітетах Верховної Ради. Але звідти наші листи надсилали для реагування до тієї самої фіскальної служби, від якої отримували відписки, в яких за суттю порушених питань не було жодного слова. Ми конкретно пишемо, що у Податковому кодексі України йдеться, що виписувати податкову накладну має право «особа, уповноважена платником податку» (наприклад простий продавець), яка може не бути особою, яка здійснює організаційно-розпорядчі або адміністративно-господарські функції. А ось для реєстрації документа в Єдиному реєстрі згідно з Порядком ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 29.12.2010 р. №1246, потрібен електронний цифровий підпис посадовця  — директора, головного бухгалтера або іншої особи, якій делегується право цього підпису. Тобто витяг із податкової накладної та її реєстрацію в Єдиному реєстрі можуть здійснювати різні люди. Для цього і виокремлені у Єдиному реєстрі ці особи. Ми переконані, що на незаконні дії рядових податківців провокує недолугий лист за підписом заступника голови ДПС А. Ігнатова (недарма його заочно притягують до кримінальної відповідальності). І було б навіть не так прикро, якби ми отримали відповідь, що лист правильний, дії податківців законні, якби було наведено якісь аргументи щодо цього. Але ні: у відповідь жодної конкретики, лише набір цитат. Склалося враження, що з усіх інстанцій наш лист прочитали тільки в раді бізнес-омбудсмена, де оцінили всю системність порушених проблем. Та   найприкріше за те, що це питання взагалі не стосується руху ПДВ, це лише штучно створений привід для «підловлювання» платників податків.

— Допоки в нашій державі відносини між бізнесом та контролюючими органами будуватимуться на умовах нерівноправності, неповаги одне до одного, жодних зрушень в економіці країни не буде, — резюмує директор ТОВ «Кабель-інвест» Сергій Цвілій. — Ми відкриті для всіх, співпрацюючи з постачальниками кабельно-дротової продукції й споживачами. У цьому переконалися великі будівельні, енергетичні, електротехнічні компанії, підприємства. Для наших замовників на вигідних та зручних умовах ми виконуємо проекти зі встановлення, автоматизації, монтажу різноманітних об’єктів технологічного, виробничого, енергетичного, аграрного комплексів. Уся продукція, яку ми реалізовуємо, відповідає чинним стандартам. Окрім того, її охоче купують приватні підприємці. Для них працює не лише центральний склад у Коцюбинському, а й мережа магазинів «КПД» у Києві та столичній області. В асортименті підприємства нині є все і для заможного покупця, і для того, в кого гаманець нетовстий.