Нинішньої осені численні вболівальники київського клубу нарешті відчули свіжий вітер змін, який напнув динамівські вітрила. Рік тому настрій у фанатів біло-блакитних був абсолютно протилежним: уперше в історії української Прем’єр-ліги вони завершили чемпіонат «бронзою». Складалося враження, що і в матчах із львівськими «Карпатами», і луганською «Зорею», і в поєдинках групового турніру Ліги Європи «Динамо» більше страждало на полі, ніж грало.

Апогеєм критики та вимоги відставки головного тренера став полтавський біляш, який полетів у Олега Блохіна з трибун після закінчення торішнього матчу «Ворскла» —  «Динамо».

— Мені було важко з Блохіним, — зізнавався згодом в одній з футбольних передач форвард киян Артем Кравець. — Гадаю, що й багатьом, якщо не всім хлопцям — так само. Мабуть, це через характер самої людини. На базі постійно панувало напруження. Було важко і нервово на футбольному полі, тренуваннях. Не хотілося зайвий раз потрапляти йому на очі. Більшість тренувань проводив Сергій Станіславович і його нинішній помічник Рауль Ріанчо. Блохін підказував у певних моментах. Тепер у «Динамо» все абсолютно інакше.

Форвард киян Мбокані (в центрі) відзначив повернення до основного складу дублем. Фото з сайту ФК «Динамо» (Київ)

Наскільки змінився уславлений клуб із появою на тренерському містку Сергія Реброва, можна судити під завісу осінньої частини сезону. Минулого четверга кияни переконливо обіграли португальський «Ріо Аве» і за тур до закінчення групової стадії вийшли до 1/16 фіналу Ліги Європи. А вже в неділю лідера першості чекав важкий поєдинок на засніженому полі в Полтаві.

Такі принципові двобої виграють не стільки за рахунок майстерності виконавців, скільки на морально-вольових зусиллях. Гостям це вдалося повною мірою. Найважливіший перший м’яч у ворота колишнього одноклубника Станіслава Богуша забив Андрій Ярмоленко, який проводить найкращий сезон у кар’єрі.  26-річний вінгер клубу та збірної країни з 62 забитими голами обійшов у списку динамівських бомбардирів свого критика Віктора Леоненка.

Попереду залишаються тільки нинішній наставник Андрія — Сергій Ребров (113 м’ячів), Максим Шацьких (97) та Андрій Шевченко (83).

У потрібний момент вистрелив джокер Реброва — Дьємерсі Мбокані. Минулого сезону цей форвард став кращим бомбардиром команди: 16 м’ячів у 33 зустрічах. Також на його рахунку було 11 гольових передач. Через важку травму гравець пропустив майже півроку. А своє повноцінне повернення на поле відзначив дублем у матчі із «Ворсклою».

Нагадаю, що кияни просили перенести матч 14 туру на понеділок, але керівники «Ворскли» не погодилися.

— У господарів поля було вісім днів для відпочинку, а у нас два, — пояснив на післяматчевій прес-конференції Сергій Ребров. — На мою думку, команди, які виступають у єврокубках, повинні мати додатковий день для підготовки. Тим більше, наприкінці сезону, коли позначається фізична і психологічна втома. Але зрештою все, що не вбиває, робить нас сильнішими. Вдячний хлопцям, які цю принципову перемогу здобули завдяки характеру і бажанню.