У Кабінеті Міністрів вбачають у вчинках міністра діяння, що можуть містити корупційні правопорушення або порушення вимог до поведінки осіб, уповноважених на виконання функцій держави.

Це рішення ухвалено з огляду на те, що Мінприроди як центральний орган виконавчої влади втратило керованість, не забезпечує виконання базових функцій та зобов’язань держави у сфері охорони довкілля.

Під час засідання Кабінету Міністрів члени уряду запропонували Ігореві Шевченку добровільно піти у відставку, проте той відмовився.

У поданні йдеться, що Ігоря Шевченка було призначено міністром екології та природних ресурсів постановою Верховної Ради від 2 грудня 2014 року «Про формування складу Кабінету Міністрів України» за квотою депутатської фракції політичної партії «Всеукраїнське об’єднання Батьківщина» у Верховній Раді.

За час перебування міністра на посаді неодноразово мали місце факти порушення Ігорем Шевченком законодавства, наслідком чого було проведення перевірок та підтвердження відповідних фактів.

Зокрема в січні 2015 року в робочий час Ігор Шевченко в особистих справах без отримання відповідного дозволу перебував в Об’єднаних Арабських Еміратах, 5 травня 2015 року без поважних причин міністра також не було на робочому місці й він безпідставно не взяв участі в засіданні уряду.

Крім того, Ігор Шевченко 6 червня 2015 року о 14 год. 30 хв. вилетів чартерним рейсом приватним літаком ТСТКN в особистих справах до Дрездена й повернувся 8 червня 2015 року о 16 год. (в робочий день) з Ніцци також приватним літаком PHARO, наголошено в документі.

«Поряд із цим мала місце «приватизація» міністерства газовим олігархом, народним депутатом України Онищенком О. Р., зокрема в період перебування на посаді міністра екології та природних ресурсів Ігорем Шевченком внесено подання стосовно призначення на посаду голови Державної служби геології та надр Матвєєва П. С., який під час виборів народних депутатів у 2012 році був довіреною особою Онищенка О. Р., а також організовував роботу ТОВ «Надра Геоцентр», ПАТ «Пласт» та інших підприємств Онищенка О. Р», — цитує текст подання департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Крім того, за підтвердженою міністром екології та природних ресурсів під час засідання уряду 17 червня 2015 року інформацією, Олександр Онищенко сприяв перельотам приватними літаками Ігоря Шевченка за кордон. Міністр також підтвердив свої тісні дружні стосунки з Олександром Онищенком протягом десяти років.

Це свідчить про порушення вимог статей 22 і 23 Закону України «Про запобігання корупції», згідно з якими міністрам заборонено використовувати свої службові повноваження або становище та пов’язані з цим можливості задля одержання неправомірної вигоди для себе чи інших і заборонено безпосередньо або через інших одержувати подарунки для себе чи близьких їм людей від юридичних або фізичних осіб.

Окрім того, йдеться в документі, за час перебування на посаді Ігор Шевченко не забезпечив своєчасного, якісного та в повному обсязі виконання актуальних для реформування галузі завдань, передбачених нормативно-правовими актами, серед яких Програма діяльності Кабінету Міністрів України, Коаліційна угода, План заходів з виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України та Стратегії сталого розвитку «Україна — 2020» у 2015 році, Національний план дій з питань охорони навколишнього природного середовища на 2011—2015 роки.

Зокрема міністерство не провело роботу з підготовки та внесення на розгляд уряду надважливих проектів актів законодавства, спрямованих зокрема на реалізацію вимог Угоди про асоціацію з ЄС (додаток ХХХ), які б сприяли швидкому реформуванню сфери поводження з відходами, не забезпечило запровадження прозорих, швидких механізмів видачі документів дозвільного характеру у галузі охорони довкілля, паралізовано роботу системи державного нагляду (контролю) у цій галузі, втрачено контроль за його станом в Україні загалом та окремо в регіонах.

«Як наслідок, збільшилася кількість надзвичайних ситуацій екологічного характеру, які могли б і повинні бути попереджені в умовах ефективного державного управління» — зазначено в урядовому поданні.

Протягом шести місяців роботи міністр не забезпечив цільового та ефективного використання коштів, що надійшли в межах секторальної бюджетної підтримки ЄС для здійснення заходів, передбачених Національним планом дій з питань охорони навколишнього природного середовища на 2011—2015 роки.

«З огляду на те, що Мінприроди як центральний орган виконавчої влади втратило керованість, не забезпечує виконання базових функцій та зобов’язань держави у сфері охорони довкілля та відповідно до пункту 2 частини першої статті 18, частини четвертої статті 45 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» вноситься подання щодо звільнення Ігоря Шевченка, призначеного на посаду за квотою депутатської фракції політичної партії «Всеукраїнське об’єднання Батьківщина» у Верховній Раді, з посади міністра екології та природних ресурсів України за вчинення діянь, що можуть містити корупційні правопорушення або порушення вимог до поведінки осіб, уповноважених на виконання функцій держави», — йдеться в документі.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»