Івано-Франківщині є з чим іти в Європу. Принаймні, чимало її підприємств уже там зі своєю продукцією. У першому кварталі цього року експорт товарів області до країн ЄС зріс на 11% порівняно з першим кварталом 2013-го.

Як повідомили «УК» у відділі євроінтеграції та інвестицій управління з упровадження економічних реформ Івано-Франківської обласної державної адміністрації (ОДА), зростання обсягу експорту в першому кварталі відбулося за рахунок нарощування виробничих потужностей «старими» підприємствами-експортерами.

Торік область експортувала до країн ЄС товарів на 210,6 мільйона доларів, а послуг — на 52,5 мільйона. У товарній групі переважали електричні машини (27,8% загального показника), деревина і вироби з неї (26%), полімерні матеріали та пластмасові вироби (7%). Серед призерів експортованих послуг — переробка матеріальних ресурсів і транспортні перевезення.

Провідний менеджер краю — влада

— Сподіваюсь, найближчим часом зможемо примножити ці здобутки. Наші виробники готові постачати до ЄС продукцію та послуги, конкурентоспроможні за ціною та якістю, — зазначає заступник голови Івано-Франківської ОДА Любомир Слободян. — На збільшення експортного потенціалу області націлена нова Стратегія розвитку Прикарпаття до 2020 року, розробку якої ініціювала облдержадміністрація. У ній виокремлено конкретні цілі й шляхи активізації економічних перетворень, складено детальні плани реалізації проектів, у тому числі з розширення діючих і пошуку нових ринків збуту. Адже нам потрібно швидко і сповна використати сприятливий момент в постачанні вітчизняних товарів та послуг до Європи, зокрема торговельні преференції, передбачені в економічній частині Угоди про асоціацію з ЄС.

Стратегія діяльності Івано-Франківської ОДА — усіляко допомагати прикарпатським виробникам у їхньому прагненні завоювати закордонного споживача. Спеціалісти управління зовнішніх економічних зв’язків і туризму розробили і постійно наповнюють новою інформацією тримовну базу даних «Експортний потенціал Івано-Франківської області», а також на окремому інтернет-ресурсі пропонують електронний каталог товарів і послуг, що можуть зацікавити закордонних покупців та інвесторів.

Роль ОДА не обмежена лише інформуванням. Приміром, іноземні бізнесмени вирішили налагодити співпрацю з нашими товаровиробниками у випуску для зовнішніх ринків корпусних меблів з дерева, паливних брикетів чи керамічної плитки, а керівники прикарпатських заводів знайшли покупця своїх різноманітних високоточних приладів.

— Ми надамо вичерпні консультації нашим підприємцям щодо того, які саме кроки необхідно зробити, аби не лише вийти на європейський ринок, але й втриматись на ньому, розширити коло потенційних бізнес-партнерів. Допоможемо в оформленні пакету необхідної документації, в залученні міжнародної технічної допомоги, — розповідає Марія Ткачук, начальник управління ОДА з упровадження економічних реформ, євроінтеграції та інвестицій.

Світовим лідерам виробництва побутової техніки імпонує  сприятливий інвестклімат Івано-Франківщини. Фото з сайту b92.net

Експортуємо не сировину, а вироби хай-тек

«Нам особливо імпонує сприятливий інвестиційний клімат в Івано-Франківську, вчасне отримання всіх дозвільних документів і готовність обласної та міської влади, допомога. Ми пишаємось тим, що присутні у вашому місті», — зазначив Алесіо Бонфанті, директор шведської компанії «Електролюкс», яка є одним зі світових лідерів виробництва побутової техніки. Два роки тому шведи заснували у Івано-Франківську випуск пральних машин нового покоління із завершеним циклом виробництва, вклавши у проект понад 25 мільйонів євро. Щороку майже 200 тисяч виготовлених на підприємстві «Електролюкс Україна» пральних машин прямують у 12 країн Європи. На сертифікованому відповідно до вимог ЄС обладнанні тут вводять в експлуатацію нове виробництво сучасних холодильників. Його потужність 200 тисяч штук на рік, воно забезпечить 280 додаткових робочих місць.

Нові робочі місця (приблизно 400 до наявних 1156) мають з’явитися і на виробничому об’єднанні «Карпати» — завдяки розширенню співробітництва цього державного підприємства, яке перебуває у віданні концерну «Укроборонпром», з американською компанією Delphi — одним із найбільших у світі виробників автокомплектуючих та запчастин для провідних автоконцернів.

— Діяльність державного підприємства «Карпати», яке завоювало вагому частку сегменту світової індустрії з випуску найсучаснішого електроустаткування для автомобільної промисловості, — ще один приклад успішної міжнародної економічної інтеграції виробничників Прикарпаття, — наголошує Марія Ткачук. — Як бачимо, держава також здатна бути ефективним власником. Наші підприємства можуть гідно представляти Україну на світовому ринку, реалізуючи на ньому, що важливо, не сировину, не первинну обробку, а високотехнологічні вироби найвищої якості.

Щомісяця з «Карпат» на експорт прямує продукції на 6 мільйонів гривень — електрокабелі для легкових автомобілів Skoda, Volkswagen, Mercedes, Porsche. Обсяги виробництва збільшаться, щойно запрацюють нові проекти з Fiat і Ferrari, під реалізацію яких завод власним коштом підготував 5,6 тисячі квадратних метрів виробничих площ. Отже — зростуть бюджетні та соціальні відрахування. До того ж ВО «Карпати» як підприємство державної форми власності забезпечує виплату пільгових пенсій колишнім своїм працівникам, що за часів Радянського Союзу примножували славу цього велетня військово-промислового комплексу. У системі ВПК «Карпати» спеціалізувалися на виробництві автоматизованих систем управління комплексами протиповітряної оборони.

— «Карпати» не втратили статус підприємства високих технологій. На мою думку, серед сучасних аналогічних заводів Європи ми у десятці кращих з виробництва кабельно-провідникової продукції, — зазначає генеральний директор ВО Дмитро Втерковський. — Наші висококваліфіковані спеціалісти, яких ми, до слова, готуємо власними силами на своїй навчально-виробничій базі, забезпечують відмінну якість продукції. Параметри якості майже удвічі більші, аніж закладені в технічних умовах. Це особливо цінують наші закордонні партнери.

На цьому виробничому об’єднанні готові освоювати нові види виробництва. У планах — завоювати Схід. Представники івано-франківського підприємства з діловим візитом відвідають Піднебесну. Через Торгово-промислову палату (ТПП) китайські бізнесмени зацікавились світлодіодними освітлювальними приладами, розробку і серійне виробництво яких «Карпати» мають у своєму виробничому активі.

ДОВІДКА «УК»

Івано-Франківщина посіла друге місце у рейтингу інвестиційної привабливості-2014 серед областей України, складеному на замовлення Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України. Вкладення в економіку краю здійснювали інвестори із 53 зарубіжних країн, з яких більшість (приблизно 90%) з Європи.

Інвестиційна політика області має чітке стратегічне спрямування на високотехнологічні галузі: точне машинобудування, приладобудування, виробництво електронної та електротехнічної продукції, а також міндобрив та сільськогосподарської продукції. Торік експорт товарів з Прикарпаття до країн ЄС становив 44,6% загального експортного потенціалу області, експорт послуг — 76,8%. Основні європейські партнери області — Румунія (12,2% експорту товарної групи), Італія (5,8%), Німеччина (5,6%), Чехія (5,1%), Польща (3,5%).

КОМПЕТЕНТНО

Успішні бізнес-проекти розпочиналися з ініціативи ТПП

Василь ГУМЕНЮК,
президент Івано-Франківської торгово-промислової палати:

— Наше завдання — забезпечити дієвий партнерський зв’язок між бізнесом і владою, сприяти всебічному розвитку підприємництва Прикарпаття. У нашій області понад 1600 промислових підприємств. Допомагаємо розширювати їхні зовнішньоекономічні зв’язки, знаходити надійних бізнес-партнерів у державах Євросоюзу. Історія багатьох міжнародних інвестиційних проектів, успішних спільних виробничих структур починалася саме з нашої ініціативи.

Наступного року Торгово-промислова палата Прикарпаття відзначатиме 20-річчя з часу свого заснування. Хоча відлік варто вести з 1850 року, коли уряд Австро-Угорської імперії, до складу якої тоді входила Галичина, ухвалив нормативний акт про створення торгово-промислових палат. Це позитивно позначилося на розвитку економіки, зовнішніх зв’язках у цілому, на лібералізації торгівлі. На основі виданих ТПП області преференційних документів (сертифікатів походження) лише торік підприємства краю експортували продукції на 1,8 мільярда гривень.