Міністерство освіти і науки надасть змогу випускникам Донбасу отримати дипломи й атестати українського зразка. На цьому наголосив керівник відомства Сергій Квіт під час круглого столу «Гарантії прав у сфері освіти на Донбасі».

Учасники здебільшого присвятили дискусію проблемам забезпечення прав у сфері освіти для жителів цієї території, на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не повною мірою свої повноваження. «Є значна кількість людей, які не можуть виїхати з різних причин. І в випадках, коли переїхати на навчання в інші регіони в них немає змоги, а бажання отримати дипломи або атестати українського зразка є, ми розроблятимемо механізми, відповідно до яких діти отримають саме такі документи. Очевидно, це будуть форми екстерну чи дистанційного навчання», — підкреслив міністр освіти і науки.

Він також зазначив, що законопроект «Про забезпечення права на освіту осіб, які проживають на території проведення антитерористичної операції або переселилися з неї під час її проведення» стосується різних категорій жителів Донбасу, які одержують або хочуть одержувати навчальні послуги, а також викладачів, та забезпечує виконання їхніх прав. Зокрема стаття 10 презентованого законопроекту вирішує на законодавчому рівні процес урегулювання звільнення викладачів, які не переїхали зі своїми вищими навчальними закладами до інших регіонів.

«Ми також підготували проект розпорядження Кабінету Міністрів, який перебуває в процесі погодження. Зокрема в ньому визначено, в який спосіб вільні слухачі стануть постійними студентами», — передає слова Сергія Квіта прес-служба Міністерства освіти і науки.

Так, вільні слухачі повинні до 12 грудня визначитися й написати відповідну заяву, де вони хочуть продовжити своє навчання. «Або вони навчатимуться у ВНЗ, де зараз вони є вільними слухачами, або можуть перейти на навчання в ті свої ВНЗ, що перемістилися в інші регіони країни», — пояснив міністр.

За цими студентами з наступного семестру надійде державне замовлення, а студенти, які навчалися на Донбасі за контрактом, сплачуватимуть таку саму вартість, як і раніше у своїх вишах.

За цифрами побачити людей

Під час «круглого столу» Сергій Квіт також зазначив, що наукові інституції вже розпочали процес переведення з окупованих територій, однак переміщення установ відбувається тільки за умови бажання їхніх працівників.

Понад 30 тисяч дітей Донбасу пішли до школи в інших регіонах України, 5538 студентів Донбасу розпочали навчання в інших університетах, а 14 вищих навчальних закладів перемістилися або перебувають у стані переїзду до інших областей.

Участь у роботі зібрання взяла й Уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації у Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко. Вона оприлюднила офіційну інформацію Департаменту з надзвичайних ситуацій: так, з територій, підконтрольних бойовикам, були змушені виїхати понад 458 тисяч громадян, близько 20 тисяч осіб виїхали з Автономної Республіки Крим. «Тобто понад 470 тисяч осіб стали вимушеними переселенцями, фактично кожен сотий громадянин України потрапив у складні обставини», — констатувала вона.

Президент, який днями підписав закон про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, доручив уряду створити всі умови і активно співпрацювати з новообраним парламентом, Уповноваженим Президента щодо питань, які стосуються тимчасових переселенців, гуманітарних проектів і проблем у зоні АТО, підкреслила Ірина Геращенко.

Надзвичайно актуальними залишаються питання освіти, медицини як у зоні АТО, так і для переселенців за її межами. І сьогодні новообрані депутати VIII скликання вже почали розробку низки законопроектів для розв’язання цих проблем, повідомляє прес-служба Президента.

Йдеться про низку ініціатив, законопроектів, спрямованих саме на розв’язання проблем медицини, освіти і надання допомоги тим людям, які сьогодні опинилися в такій непростій ситуації у зв’язку з проведенням АТО на Донбасі.

«Сьогодні на території, яка перебуває під контролем бандитів і бойовиків, на жаль, ми не можемо гарантувати забезпечення елементарних прав людини. Але влада думає, дбає про тих дітей, що там навчаються, як їм потім отримати вищу освіту, що буде з їхніми дипломами і атестатами і як сприяти дітям з цих територій в отриманні повноцінної освіти», — переконує Ірина Геращенко. До вирішення зазначених питань активно залучається й світова спільнота.

Потрібно ставати на облік

У свою чергу заступник міністра освіти і науки Віктор Іванкевич наголосив, що при Міністерстві соціальної політики працює комісія, яка спроможна вирішити питання щодо надання статусу вантажу з гуманітарної допомоги для переселенців протягом 7—8 діб. «Що стосується надання допомоги у зоні АТО, то це справа однієї доби», — додав він.

Також спрощено процедуру реєстрації сімей переселенців, у складі яких є діти й студенти. Так, повнолітні студенти, ставши на облік, можуть претендувати на адресну допомогу розміром 442 гривні, як і працездатні особи.

В ході заходу було представлено й проект закону «Про забезпечення прав на освіту осіб, які проживають на території проведення антитерористичної операції або переселилися з неї під час її проведення». Віктор Іванкевич повідомив, що Мінсоцполітики підтримує ініціативу щодо забезпечення гарантій прав у сфері освіти на Донбасі.

Під час обговорення питань щодо забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері освіти та науки йшлося про не менш нагальну проблему — надання гуманітарної допомоги переселенцям та постраждалим у зоні АТО. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»