У  повноважений Президента з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко обурена тим, що край не відвідують представники центральної влади. «Міністри мають не лише теоретично розмірковувати над тим, яка саме допомога необхідна Донбасу, а й на власні очі побачити проблематику регіону, відчути, чим він дихає, і вже з огляду на це формувати відповідну державну політику», — підкреслила Ірина Геращенко під час робочого візиту на Донбас. Вона запропонувала одне з перших засідань нового складу Кабінету Міністрів України провести саме тут.

Самі народні депутати Ірина Геращенко та Ірина Іонова — часті гості в зоні АТО. Ось і зараз відвідали кілька міст Луганської області. У Старобільську ознайомилися, як працює перенесений туди університет ім. Т. Шевченка. У Сватовому передали 59-му госпіталю апарат штучного дихання і медикаменти. У Щастя доправили 16 спеціалізованих лікарняних ліжок та інвалідні візки — гуманітарну допомогу благодійників з Данії. Та основна мета їхньої чергової поїздки в зону АТО — ознайомлення із ситуацією в гуманітарно-соціальній сфері. На думку Уповноваженого Президента України з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, «очевидно, що ситуації в регіоні потрібно більше уваги Києва, бо проблеми тут катастрофічні».

«На сьогодні зареєстровано вже понад 478 тисяч переселенців через війну, яку ведуть тут проти України. Це величезне навантаження на бюджет, на країну, на владу, бо ми повинні розв’язати проблеми виплат матеріальної допомоги, адаптації людей на нових місцях. Однією з ключових проблем залишається питання житла людей, які втратили його внаслідок бойових дій, — каже Ірина Геращенко. — Це ненормально, що на цих територіях з київської влади були тільки Президент України та в. о. міністра охорони здоров’я, а інші міністри, які розв’язують проблеми регіону, жодного разу тут не були».

Під час зустрічі з головою Луганської оДа Геннадієм Москалем (ліворуч) Уповноважений Президента з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко (праворуч) запропонувала міністрам виробляти державну політику після особистого візиту на східні українські території, щоб урахувати потреби цього регіону. Фото Укрiнформу

Немає часу на розкачку і в новообраної Верховної Ради, вважає народний депутат Ірина Геращенко, потрібна законодавча підтримка корисних ініціатив місцевої влади. Добрий досвід — рішення голови Луганської ОДА Геннадія Москаля, який зумів в останні дні роботи Верховної Ради минулого скликання змусити депутатів проголосувати за  постанови, якими перепідпорядкували деякі населені пункти області іншим територіям, що дало змогу здійснити соціальні виплати людям.

Першочергове завдання нового парламенту — облаштувати життя дітей, які опинилися в зоні бойових дій. «Діти не повинні сидіти в підвалах. Треба думати про їх вивезення на безпечну територію. Абсолютно правильна ініціатива голови Луганської ОДА відправити школярів сходу на зимові канікули в інші регіони України. Це дасть їм змогу подивитися на іншу Україну, відчути підтримку і те, що Україна — єдина країна», — підкреслила Ірина Геращенко.

За її словами, вже підготовлено законопроекти, зокрема про гарантії забезпечення права на освіту дітям, які перебувають у зоні проведення АТО і на територіях, підконтрольних бойовикам. Також необхідно розв’язувати проблеми медицини на визволених територіях, проблеми забезпечення лікарень обладнанням, про що має дбати саме держава.

ПРЯМА МОВА

Ірина ГЕРАЩЕНКО, 
Уповноважений Президента з мирного
врегулювання конфлікту на Донбасі:

— Діти не повинні сидіти в підвалах. Треба думати про їх вивезення на безпечну територію. Абсолютно правильна ініціатива голови Луганської ОДА відправити школярів сходу на зимові канікули в інші регіони України. Це дасть їм змогу подивитися на іншу Україну, відчути підтримку і те, що Україна — єдина країна.