Останні кілька днів у Полтаві відчувалися перебої з продажем звичайної кухонної солі. На запитання, куди вона поділася і коли знову з’явиться у продажу, продавчиня Ганна знизує плечима і відповідає щось на кшталт: «Не знаю, що трапилося, але за два дні в нас розмели всю харчову сіль, залишилася тільки морська. А коли завезуть чергову партію, невідомо». В іншому супермаркеті продавці кажуть, що сіль повинні привезти через 2—3 дні. Літні полтавці запанікували. Дехто вже поспішає в магазин по крупи та сірники. Покупець Інна Валеріївна каже, що вчора сіль продавали по дві пачки в одні руки.

Ажіотажний попит на сіль — річ сезонна, а її дефіциту точно не буде. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Про причини зникнення солі намагаюся дізнатися на офіційному сайті підприємства «Артемсіль». Адміністрація повідомляє, що станом на 24 червня підприємство працювало у звичному режимі, поставки продукції в усі області України відбувалися згідно із заздалегідь узгодженим планом, потреби споживачів задовольняють своєчасно і в повному обсязі. «Середньодобове навантаження у червні цього року збільшено майже на половину до середньодобового у травні 2014 року. Видобуток, реалізація продукції у червні 2014 року практично на рівні аналогічного періоду минулого року, що в повному обсязі дозволяє забезпечити потреби ринку України. На даний момент підприємство має всі необхідні передумови для виконання заявок на відвантаження солі до кінця червня 2014 року».

Про те, що ажіотаж навколо солі штучний і панікувати не варто, кажуть і представники Полтавської обласної влади.

— Сіль у місто підвезуть за 2—3 дні і в збільшених обсягах. ДП «Артемсіль» як працювало, так і працює. Угоди на липень із цим підприємством укладено й навіть кошти перераховано, — запевнили у департаменті економічного розвитку облдержадміністрації. — У Полтаві, за інформацією фахівців оптового корпоративного постачальника харчової солі ТОВ «Дельта-продукт», для споживачів Полтавської області на складах підприємства станом на 25 червня сформований залишок солі в межах 40 тонн в асортименті (кам’яна, йодована, сіль «Екстра»). У зв’язку із неможливістю відвантаження партій солі вагонами протягом 2—3 діб вирішено питання доставки продукції на оптовий склад ТОВ «Дельта-продукт» автотранспортом.

За їхньою ж інформацією, протягом двох діб партія солі обсягом 34 тонни надійде і в торговельну мережу Кременчука. І далі її сюди постачатимуть стабільно й іншими доступними шляхами. У торговельні мережі міст Лубни та Миргород наступні партії солі від ДП «Артемсіль» надійшли вже 26 червня. «Постачальник солі оптово-відпускну ціну утримує в межах 2 гривні 72—75 копійок за кілограм», — повідомила директор департаменту економічного розвитку Полтавської ОДА Олена Адамович.

Керівникам оптових мереж рекомендовано здійснювати упорядкований відпуск заявок роздрібних підприємств торгівлі. За інформацією їхніх керівників, заявки на постачання солі подано у збільшених обсягах, їх буде задоволено протягом 2—3 діб. Департамент  економічного розвитку облдержадміністрації в посиленому режимі забезпечує постійний моніторинг щодо виконання договорів постачання солі в Полтавську область та її реалізації в роздрібних мережах.  

КОМПЕТЕНТНО

ДП «Артемсіль», яке входить до структури Мінагрополітики, працює у штатному режимі, поставки продукції відбуваються згідно з планами, а потреби споживачів задовольняються своєчасно і в повному обсязі. Про це сказав днями на брифінгу в Кабміні міністр агрополітики Ігор Швайка з огляду на неправдиву інформацію, розповсюджену в деяких ЗМІ, про припинення роботи і зниження постачань продукції. Пауза у розширенні господарських зв’язків підприємства з міжнародними компаніями, які хотіли б активізувати роботу з ДП «Артемсіль», виникла у зв’язку з подіями на Донбасі. До речі, про поточний стан роботи підприємства розповів того дня й виконуючий обов’язки комерційного директора структури Денис Фоменко: «У нас працює понад 3 тисячі осіб. Функціонуємо у звичному режимі. За останні тижні ми збільшили обсяги відвантаження як на близьке і дальнє зарубіжжя, так і на внутрішній ринок».