Схоже, новий Кримінальний процесуальний кодекс хоч і поволі, але змінює підходи до захисту прав неповнолітніх у кримінальних провадженнях. У всякому разі, запровадження інституту спеціальних «дитячих» слідчих та суддів, звуження переліку підстав, за яких неповнолітнього можуть взяти під варту, і введення нових, гуманніших запобіжних заходів таки даються взнаки: впродовж 2012 — 2013 років відзначається  помітне (на 39%) зниження рівня підліткової злочинності, включаючи і її рецидивні прояви.

— Прокуратура прагне до якнайменшого застосування кримінального покарання щодо дітей та впровадження процедур відновного правосуддя, — запевнив у ході брифінгу в Генпрокуратурі начальник Головного управління захисту прав і свобод дітей Володимир Вишинський. — З початку року до суду подано 230 клопотань про звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності, що майже у п’ять разів більше, ніж за весь минулий рік, а також 109 обвинувальних актів з угодами про визнання винуватості та 517 про примирення, повідомив посадовець. Ще ширше застосовують альтернативні триманню під вартою запобіжні заходи — особисте зобов’язання (979), особиста порука (106), домашній арешт (270) або передача під нагляд батьків чи установ, у яких діти перебувають на вихованні (303). Істотно зменшилося застосування такого запобіжного заходу, як тримання під вартою (280 проти 522). Прокурори орієнтують суд на застосування до неповнолітніх насамперед виховних заходів, а не покарання позбавленням волі. Відтак можна констатувати виразні позитивні тенденції до зменшення кількості неповнолітніх, засуджених до позбавлення волі.

Школа має бути школою і в колонії. Фото УНIAН

При цьому прокурори значну увагу приділяють додержанню вимог законодавства про забезпечення соціальних та майнових прав неповнолітніх, особливо соціально незахищених їх категорій, які утримуються у виховних колоніях та спеціальних навчально-виховних закладах для дітей.

Торік у ході перевірок цих установ зафіксовано низку порушень. Здебільшого це порушення прав дітей на отримання соціальних виплат, дотримання їхніх житлових та майнових прав, забезпечення належних умов праці. Зокрема, допускалися випадки порушення прав дітей на своєчасне отримання пенсії із втрати годувальника, оформлення спадщини, документів, які посвідчують особу, що в подальшому робить неможливою реалізацію соціальних та майнових прав. Скажімо, через бездіяльність адміністрації виховних колоній лише половина засуджених дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, по досягненні 18-річчя отримали передбачену законодавством одноразову грошову допомогу. Або таке: через погану організацію охорони праці та техніки безпеки у травні минулого року в Ковельській виховній колонії неповнолітній засуджений під час виконання робіт травмувався, а в Прилуцькій виховній колонії при виконанні роботи з підвищеною небезпекою неповнолітній зазнав травматичної ампутації фаланг чотирьох пальців лівої кисті. За цим фактом розпочато кримінальне провадження. До відповідальності притягнуто 8 посадових осіб Державної пенітенціарної служби та виховної колонії. У Ковелі, а також у Кременчуці виявлені порушення трудового законодавства при обліку робочого часу засуджених та оплаті їх праці.

Непоодинокими є й факти порушення прав дітей, які утримуються у виховних закладах, щодо належного рівня освіти та медичного забезпечення. Наприклад, у Балахівській загальноосвітній школі соціальної реабілітації на Кіровоградщині всупереч законодавству повною мірою не фінансуються потреби закладу в медикаментах. Замість необхідних 15 тисяч гривень кошторисом затверджено витрати лише на

3 тисячі. Тут також не виконано план з діагностики туберкульозу, що ставить під загрозу життя та здоров’я вихованців. У Дніпропетровському СІЗО профілактичні медичні обстеження неповнолітніх проведено несвоєчасно і неякісно, без залучення необхідних спеціалістів, тоді як у Хмельницькому СІЗО підлітків не залучали до навчання попри те, що дехто і в 15-річному віці не вміє читати та писати.

Щоб усунути системні порушення соціальних та майнових прав неповнолітніх у виховних колоніях, загальноосвітніх школах та професійних училищах соціальної реабілітації, Генпрокуратурою внесено подання голові ДПтС та міністру освіти і науки, після розгляду яких до відповідальності притягнено десятки посадових осіб, а права 97 неповнолітніх було поновлено.

ДОВІДКА «УК»

Усього в системі ДПтС функціонує 7 виховних колоній, де відбувають покарання 890 неповнолітніх, з яких 88 мають статус дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей-інвалідів. Діють 2 загальноосвітні школи та 2 професійні училища соціальної реабілітації, що належать до сфери управління Міносвіти і науки. В них утримується 125 дітей, майже чверть з яких сироти чи діти, позбавлені батьківського піклування