За рік в Україні зросла кількість злочинів із застосуванням вогнепальної зброї: з 425 до 567. Про це на брифінгу повідомив перший заступник начальника департаменту карного розшуку МВС України Сергій Редька. За даними правоохоронців, найскладніша ситуація на територіях, прилеглих до зони АТО, а також у Київській, Одеській та Запорізькій областях.

Сергій Редька зазначив, що збільшилася кількість розбійних нападів, хуліганства, випадків заволодіння автомобілями із застосуванням чи погрозою застосування вогнепальної зброї. Проте порівняно з минулим роком скоротилася кількість умисних убивств із використанням вогнепальної зброї.

Керівник підрозділу МВС зазначив, що у скоєнні злочинів, пов’язаних із нелегальним обігом зброї, викрито 1905 осіб. Це майже на чверть більше, ніж торік. Стосовно майже 240 громадян обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Найбільше вогнепальної зброї, боєприпасів і вибухівки правоохоронці вилучили у цивільних осіб (1738), військовослужбовців Збройних сил України (83), бійців добровольчих батальйонів (45) та волонтерів (23).

Сергій Редька підкреслив, що основна частина нелегальної зброї надходить із зони проведення антитерористичної операції. Правоохоронці вилучають зброю і боєприпаси під час перевірок на блокпостах, а також під час спеціальних відпрацювань. «Кількість зброї, що перебуває в незаконному обігу в Україні, значно збільшилася. Можна сказати, що 70% вилученої зброї перевезено із зони бойових дій. Є дуже багато схованок», — повідомив він.

У зоні АТО зброя потрібна для захисту. А навіщо цивільній особі автомат на мирній території?  Фото Володимира ЗAЇКИ

У межах відкритих міліцією кримінальних проваджень з незаконного обігу вилучено 954 одиниці вогнепальної зброї (торік — 931). Крім того, вилучено близько 60 тисяч набоїв та майже тонна вибухівки. За словами посадовця, не було зафіксовано застосування зі злочинними намірами нагородної вогнепальної зброї. Головна ж причина вивезення зброї із зони АТО, переконаний С.Редька, — падіння цін на неї. Мовляв, «якщо до початку антитерористичної операції автомат Калашникова на чорному ринку коштував близько трьох тисяч доларів, то нині — близько тисячі, а в зоні АТО його можна придбати за 100 доларів».

Констатують у відомстві й збільшення на третину кількості вибухів. «У 2014—2015 роках від цього виду злочину найбільше потерпає Одеська область, де скоєно 35 таких злочинів. У Харківській — 33. На території Одеської області 19 нерозкритих злочинів, у Харківській — 23», — заявив Сергій Редька. Крім того, з початку року співробітники міліції затримали 46 громадян, підозрюваних у неправдивих повідомленнях про мінування. За словами першого заступника начальника департаменту карного розшуку МВС України, у 2015 році до органів внутрішніх справ надійшло 225 повідомлень про мінування адміністративних будівель, відкрито 117 кримінальних проваджень. При цьому розкрито 51 кримінальний злочин.

Дев’ятьом підозрюваним суди обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, шістьом — у вигляді домашнього арешту. Шестеро «телефонних терористів» засуджено до застосування примусових заходів медичного характеру. Сергій Редька також повідомив, що більшість хибних дзвінків про замінування надходить із територій Донецької й Луганської областей, тимчасово окупованих проросійськими бойовиками.