У нашій невеличкій родині хліба вживаємо небагато, тому купуємо його не щодня. Тож коли довелося піти по чергову буханку, нова ціна на  улюблений орільський стала неприємним сюрпризом. Зросла і вартість хуторського, батонів дорожнього, гірчичного та інших популярних сортів хліба. Замість у середньому 5—6 гривень за буханку на нових цінниках красувалися цифри під 7—8, а то і 9 гривень. У продавців з’ясовую, чи ціни на хліб підняли ще кілька днів тому. А де ж соціальні сорти? Їх тут не знайшлося. Може, будуть у мережі магазинів, де завжди вихваляються низькими цінами? Іду туди. Хлібні полиці повні, ціни трохи нижчі. Щоправда, і хліб тут інших хлібозаводів, продукції яких зазвичай не купую. Соціального хліба також нема. «А його у нас швидко розбирають. Попри те, що завозять двічі на день до обіду. Ціна на соціальний тримається на рівні 3—4 гривень», — пояснює продавець.

Склади повні, озимі подають надію

Дешевший хліб виробляють за простою рецептурою: борошно, вода, сіль, дріжджі. За день на Дніпропетровщині такого хліба випікають близько 30%. Директор департаменту агропромислового комплексу, розвитку сільських територій та ринкового середовища Дніпропетровської облдержадміністрації Вадим Удовицький заявив, що найближчим часом подорожчання соціального хліба не прогнозують. Адже Дніпропетровська область має запас продовольчої пшениці до кінця маркетингового року, який перевищує потребу на близько 30 тисяч тонн.

«Це дає змогу в необхідному обсязі забезпечувати хлібопекарські підприємства борошном і стримувати ціни на хліб. Проте на них також впливає зокрема вартість газу, яка зростає.  Загалом на маркетинговий рік — з 1 серпня 2014-го до 1 серпня 2015-го — Дніпропетровщині потрібно 535 тисяч тонн продовольчого зерна, яке іде на випічку хліба (250 тисяч тонн), макаронні та кондитерські вироби. Нині в області є 305 тисяч тонн продовольчої пшениці. Із них 57 тисяч тонн — зерно Аграрного фонду, яке дає змогу з інтервенціями виходити на ринок борошна для хлібопекарських підприємств. До кінця маркетингового року нам потрібно 125 тисяч тонн пшениці. Маємо пшеницю з запасом», — зазначив Вадим Удовицький.

Він підкреслив, що продовольча безпека області формується ще восени, з огляду на той  урожай, який збиратимуть у 2015 році. Тому аграрії регіону посіяли велику  площу озимих культур (678 тисяч га озимих, із них 577 тисяч — озимої пшениці), що на 30 тисяч га більше порівняно з тим самим періодом 2013 року. Зроблене аграріями та науковцями у лютому обстеження посівів показало, що 89% з них перебувають у доброму та задовільному стані. І це дає змогу з доглядом за озимими прийти у весняну кампанію з нормальними площами.

Непередбачувані енергоносії — непрогнозована вартість

Натомість у пекарів оптимізму щодо хлібних цін набагато менше. Як наголосила директор асоціації «Дніпрохліб» Галина Лічман, у вартості хліба сировина становить лише близько половини. Решту додає газ (12%), транспорт (4%), заробітна плата працівників (7%), ПДВ (20%), а також істотні (35%) відрахування у фонд соцстраху. 

— Для виробників хліба підняття цін вимушене, бо дуже зросли складові, що впливають на вартість хліба, — від сировини і до природного газу та бензину. Навіть вартість плівки, в яку загортають вироби, зросла удвічі. Тому ми були змушені поступово, щоб одразу це не дуже вдарило по кишені покупців, підвищувати ціни на хліб, — пояснила Галина Лічман. 

Вона також наголосила, що люди завжди можуть купити дешевший хліб за простою рецептурою, який випікають без домішок, цукру та інших дорогих компонентів. Ось за  оптово-відпускними цінами: хліб український новий — 4,27 гривні, батон печерський — 3,1, хліб хотинський — 3,89 гривень.

З початку року ціна на хліб у Дніпропетровську зросла в середньому на 15—20% — на різних підприємствах по-різному. Але підвищені затрати на газ, який подорожчав з 1 березня на 59% (або на 4 тисячі гривень за тисячу кубів), тут не враховано. Через непередбачувані ціни на енергоносії хлібовиробники не можуть спрогнозувати, якою буде найближчим часом і ціна на хліб.

«Ситуація на нашому підприємстві складна. Проте наш хлібозавод один з останніх в області вимушено підіймає ціну на хліб. У нас важко із сировиною, але намагаємося працювати і робимо все, щоб якість залишалася на гідному рівні. Звичайно, є деякий запас міцності (накопичувальний запас борошна, сировини), але все одно через деякий час після чергового стрибка цін ідемо на вимушену міру. А з огляду на те, що дорожчають енергоносії, не можемо прогнозувати, якою буде у нас ціна найближчим часом», — каже заступник головного технолога одного з хлібозаводів Дніпропетровська Віктор Сергієнко. Утім, пекарі обіцяють, що соціальний хліб не подорожчає раптово. Адже про зростання ціни виробники попереджають торговельні мережі за 14 діб.

ДОВІДКА «УК»

Торік Дніпропетровщина отримала з посівних площ близько 1 мільйона 600 тисяч тонн пшениці, з якої близько 65% — продовольча.

На території області працюють 15 основних хлібопекарських підприємств, які в середньому за добу випікають 485 тонн хліба.