Аналітики авторитетної британської контори назвали головних претендентів на перемогу в Лізі чемпіонів та Лізі Європи сезону 2014—2015. Фаворитами найпрестижнішого турніру Старого Світу вони вважають німецьку «Баварію» та чинного переможця турніру — мадридський «Реал»  (коефіцієнт — 4,00).

Шанси здобути почесний трофей у чемпіонів України — футболістів донецького «Шахтаря» мінімальні: підопічних Мірчі Луческу записали до аутсайдерів — 1:251.

У Лізі Європи фаворитами є англійський «Ліверпуль» та італійська «Рома» (11,00). Київське «Динамо», на думку букмекерів,  посідає скромне місце в  середині таблиці (41,00).

Гравці дніпропетровського «Дніпра», які лише в останній момент відстояли другу сходинку турнірної таблиці у своєму квартеті — серед аутсайдерів (101,00). Лише у нещодавнього суперника динамівців — данського «Ольборга» шанси на перемогу в турнірі менші, ніж у дніпропетровців — 151,00.

Напевно, лідери киян і дніпропетровців — Андрій Ярмоленко та Євген Коноплянка мріють про те, щоб наступного року спростувати подібні прогнози. Віце-капітан біло-блакитних у груповому турнірі Ліги Європи забив три м’ячі, а також увійшов до п’ятірки кращих асистентів змагань: на його рахунку чотири гольові передачі. Так само корисно для своїх команд зіграли восени Кевін Камплі та Жонатан Соріано з австрійського «Зальцбурга», Генхан Тере (турецький«Бешикташ»), а також  Лусіано В’єтто (іспанський «Вільярреал»).

Нагадаю, що і в національній збірній України вихованець чернігівського футболу серед лідерів. Головний претендент на звання кращого футболіста року нашої країни у відбірному матчі до Євро-2016 проти Македонії  встановив новий рекорд. Елегантний пас на свого партнера по клубу та збірній Сергія Сидорчука став для Ярмоленка 13-ю результативною передачею у футболці збірної. Таким чином, 25-річний вінгер випередив легенд національної команди — Шевченка та Вороніна, на рахунку яких по 12 «асистів». 

Жеребкування

Ліга чемпіонів

1/8 фіналу

Шахтар — Баварія

Парі Сен-Жермен — Челсі

Манчестер Сіті — Барселона

Байєр — Атлетико

Ювентус — Боруссія Д

Шальке — Реал

Арсенал — Монако

Базель — Порту

— Можливо, варіант з «Монако» був би приємнішим, але у сьогоднішньому жеребкуванні кожна з команд була сильною, — розповів після жеребкування  генеральний директор донецького клубу Сергій Палкін. — А те, що нам дісталася «Баварія», так нам потрібно грати із сильними командами. У нас конкурентоспроможний колектив. Ми повинні виходити та показувати, що ми — сильна команда. Нам покажуть слабкі сторони, над якими ще треба працювати. Окрім того, ми дали шанс українським уболівальникам подивитися на футбольних зірок. Завдання нашого клубу — кожного сезону грати у Лізі чемпіонів, а мета — виграти цей престижний турнір.

За його словами, головний тренер гірників Мірча Луческу напередодні жеребкування сказав, що «Шахтареві» дістанеться саме «Баварія».

Перші ігри відбудуться 17/18 та 25/26 лютого, матчі-відповіді — 10/11 та 17/18 березня.

Ліга Європи

1/16 фіналу

Генгам (Франція) — Динамо (Київ)

Дніпро — Олімпіакос (Греція)

Матчі будуть зіграні 19 та 26 лютого 2015 року.

Валерій КАЛІНІЧ
для «Урядового кур’єра»