Автоматні черги, які днями пролунали у місті поза зоною АТО, забрали життя трьох людей. Трагедія сталася близько 19 години в мікрорайоні Нових будинків на Садовому проїзді, 24. Там на машину спецпідрозділу «Титан», що стояла біля магазину «Посад», напав невідомий у масці й розстріляв з автомата Калашникова групу інкасаторів. Один з них загинув на місці, двоє померли в лікарні. А сам нападник, заволодівши грошима, безперешкодно втік з місця події на машині Volkswagen Transporter, яку відібрав у громадянина, пригрозивши йому зброєю.

Це вже шостий напад на інкасаторів у Харкові, які сталися у різні роки. Він вирізняється професійною зухвалістю злочинців. Експерти та правоохоронці підозрюють, що діє не один, а група злочинців, яка забезпечує прикриття, тому фактично не залишається слідів на місці події.

Цього разу машину, викрадену вбивцею інкасаторів, правоохоронці знайшли в лісосмузі поблизу окружної дороги, неподалік міського сміттєзвалища біля річки Студенок. На пошук авто пішло аж три дні копіткої, за словами правоохоронців, роботи. А саме її місцеперебування показало, наскільки план злочинця і його спільників був продуманим. Цинізм, із яким здійснено напад на інкасаторів, — серед білого дня, на очах у десятків свідків у центрі спального району розстріляно трьох людей — вразив навіть досвідчених експертів.

Хоч, як підкреслюють правоохоронці, Садовий проїзд недалеко від межі міста. За десять хвилин — а саме стільки, за словами місцевих жителів, минуло від того моменту, як ошелешені очевидці стали дзвонити до міліції й приїхали оперативники, — злочинець легко дістався до міських околиць: Федорців і Павленків. А далі перед ним була величезна ділянка полів і густих лісонасаджень, яку перетинають путівці. Фар зловмисник міг не вмикати, оскільки було ще досить видно, і побачити його машину в цих заростях майже неможливо. Тим більше, що він загнав автомобіль у непроїзну болотисту заплаву річки, де й покинув його. Із цього місця до окружної дороги вже близько.

Криміналісти уважно дослідили місце злочину, щоб знайти неспростовні докази. Фото з сайту 112.ua

Саме в цей час починало сутеніти. Отож злочинцеві було легко вибратися на дорогу, де його могли чекати спільники з автомобілем. І навіть план-перехоплення пошуку злочинця, який оголосили правоохоронці, він теж, очевидно, передбачив. Отож, мабуть, пробрався повз блокпости поблизу села Безлюдівки.

Після того як правоохоронці вийшли на слід злочинця, всю територію обстежили експерти та кінологи зі службовими собаками. Нині фахівці слідчо-оперативної групи ретельно досліджують автомобіль, на якому тікав злочинець, і вивчають інші речові докази.

Як розповів перший заступник начальника Головного управління МВС України в Харківській області Микола Фоменко, вже встановлено суму викрадених грошей — приблизно 100 тисяч гривень. Крім того, за фактом проведено експертизи, які дають змогу встановити, що зброю, з якої стріляв злочинець, використовували в інших аналогічних злочинах, скоєних у Харкові з 2001 року. Іншими словами, зловмисник, який убив трьох людей на вулиці Садовій, 24, причетний до вбивств інкасаторів, що загинули раніше в подібних розбійних нападах.

Не менш істотним доказом цього, на думку правоохоронців, стала і схожість між фотороботом, складеним ними у 2009 році, й відео, знятому на телефон очевидцем на Садовому проїзді. Тож не залишається сумнівів: діяв той самий стрілець, який з 2001-го вбиває харківських інкасаторів.

Попри те, що останні два рази свідки бачили його одного, фахівці не сумніваються: у вбивці є спільники. Не викликає в них сумнівів, що бандит професійно підготовлений. На це вказує те, як вміло він користується зброєю, розробляє план злочину. Однак хто він: співробітник спецслужб чи МВС, України чи Росії, екс-співробітник або людина, яка зробила сенсом свого життя помсту правоохоронцям? На всі ці запитання поки що немає відповідей.

А тим часом серед городян поширюються різні версії. За найпопулярнішою люди припускають, що за грабежами та вбивствами стоять спецслужби сусідньої держави і їхні працівники таким нелюдським способом складають екзамени на профпідготовку.