Україна може збільшити видобування газу на 50% — до 30 мільярдів кубометрів на рік, адже в її надрах значні, проте важкі для видобування запаси газу. Тому майбутнє цієї галузі залежить від можливостей застосування новітніх технологій, а також створення сприятливого інвестиційного клімату для міжнародних та вітчизняних незалежних виробників. Про це заявив директор міжнародної консалтингової компанії в енергетичній сфері IHS Energy Метью Сейгерс на круглому столі «Можливості, перспективи та загрози розвитку українського нафтогазовидобувного сектору», що відбувся в Києві. 

Непопулярні кроки 

Дослідження для оцінки можливостей нашої газовидобувної галузі міжнародні експерти компанії IHS Energy, яка спеціалізується на аналізі критичних ситуацій, здійснили на замовлення української інвестиційної компанії Concorde Capital. Стривоженість інвесторів у нафтогазовидобувну галузь зумовлена підвищенням рентної плати, тобто податку на видобуток вуглеводнів. З огляду на надзвичайно складну економічну ситуацію, зумовлену воєнною агресією Росії, парламент та уряд змушені були вдатися до тимчасових надзвичайних фінансових заходів, щоб наповнити бюджет. Тому з 2 серпня 2014 року ставки на користування надрами для газовидобувних компаній значно зросли — з 15—28% вартості добутого газу до 28—55% — залежно  від глибини покладів. Фондові біржі відразу ж відреагували на такі зміни: вплив нових ставок відчули газовидобувні компанії — на західних біржах акції різко впали в ціні. Рекорд встановила JKX Oil&Gas, яка володіє однією з найпотужніших видобувних компаній — Полтавською газонафтовою. На початку серпня її акції на альтернативному майданчику Лондонської фондової біржі втратили в ціні майже 18%.

Зростання рентних платежів уряд обіцяв зробити тимчасовим — за завищеними ставками, згідно з ухваленим парламентом законом, компанії платитимуть до кінця 2014 року. За прогнозами уряду, це  додатково дасть бюджету 4,8 мільярда гривень.

Виснажені родовища потребують інвестицій. Фото з сайту ugv.com.ua

«Компанії енергетичного сектору повинні ділитися з державою», — заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, нагадавши, що для кожної нової свердловини з видобутку нафти й газу уряд надає 2 роки пільгового періоду — 50% рентної ставки. Звісно, це стимулюватиме інвесторів розробляти нові свердловини.

Проте учасники газовидобувного ринку стривожені можливістю продовження цих тимчасових заходів на тривалий період. Задля пошуку балансу інтересів держави та інвесторів і було організовано «круглий стіл», де експерти компанії IHS Energy повідомили, що за умови високих податкових ставок та великих геологічних ризиків, характерних для України, газовидобувні компанії вже почали переглядати та скорочувати свої інвестиційні програми. Ключові рекомендації міжнародних експертів для поліпшення перспектив розвитку газовидобування в Україні — не допустити продовження дії підвищених ставок за користування надрами. Експерти радять запроваджувати комплексну диференціацію оподаткування з урахуванням технічних і економічних умов видобування газу. В довгостроковому періоді варто перейти до системи оподаткування, що ∂рунтується на показниках прибутковості.

Це далеко не повний перелік рекомендацій. Присутні на зібранні представники Адміністрації Президента та парламенту Олександр Данилюк та депутат Олег Канівець висловили думку, що підвищувати рентні платежі 5 разів за останні 4 роки — справді не популярно, але до цього владу змушує війна. На проведення АТО на сході щомісяця витрачається 1,5 мільярда гривень.

Надрав очікуванні новихтехнологій

Володіючи величезними запасами вуглеводнів, Україна довго не може почати їх промислове освоєння. Причини — брак  великих коштів на геологорозвідку та досвіду роботи з новітніми технологіями. Водночас більшість діючих родовищ газу в Україні на межі виснаження, тому надзвичайно важливо прискорювати пошук нових, геологорозвідку необхідно здійснювати на великих глибинах. А це коштує дуже дорого.

Світова практика доводить, що потрібно мати хоч би триразовий запас приросту запасу над обсягами видобутку або принаймні дворазовий. Тобто якщо Укргазвидобування видає щороку приблизно 15 мільярдів кубометрів газу, то щорічний приріст запасів мав би становити не менш як 30 мільярдів, що не під силу нашій країні. Саме тому із проголошенням незалежності Україна шукає порозуміння у спільному бізнесі з такими світовими гігантами, як Shell, Chevron, ExxonMobil, British Petroleum, Total та іншими. Крім відточених десятиліттями технологій, лідери світового бізнесу здатні збагатити нашу державу ще й досвідом управління такими проектами. Натомість інвестори очікують стабільних та зрозумілих умов ведення бізнесу.

Світових лідерів приваблює величезний ресурсний потенціал України — за оцінками геологів, він становить майже 5 трильйонів кубічних метрів. Цих запасів вистачить на сотні років, але Україна не може самостійно їх розвідати та видобути, адже наявні технології буріння давно застаріли. Наприклад, свердловину на суші завглибшки 6 тисяч метрів наші видобувні компанії  бурять 2—3 роки, а світові лідери, як-от Shell, — 4 місяці. До речі, Росія давно зрозуміла вигідність співпраці із західними партнерами, тому першу свою угоду про розподіл продукції підписала з Shell на розробку родовищ у шельфі Охотського моря.

Україні необхідно якомога швидше інтенсифікувати вивчення та розробку своїх вуглеводневих родовищ. Транснаціональна компанія Shell стала першою з тих, кого допустили ще 2006-го до вивчення українських надр. Сейсмічні дослідження 8 років тому почалися на кількох ділянках у Дніпровсько-Донецькій впадині після того, як у Гаазі президент Віктор Ющенко та прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер підписали відповідну угоду про спільну діяльність Shell та Укргазвидобування.

А вже у вересні 2013-го Україна та Shell підписали операційну угоду на 50 років про роботу на Юзівському газовому родовищі, розташованому на території Донецької та Харківської областей, розвідку, розробку та видобування сланцевого газу. Промисловий видобуток планували почати 2017-го. У Shell упевнені, що Україна володіє потенціалом для того, щоб подвоїти або навіть потроїти свій видобуток газу — із щорічних 20 мільярдів кубометрів до 40—60 мільярдів. Але війна внесла корективи.

Більш прогнозованою стала угода України з компанією Chevron про розподіл продукції на Олеській ділянці з пошуку та видобутку сланцевого газу у Львівській та Івано-Франківській областях, прогнозовані ресурси якої — майже 3 трильйони кубічних метрів. Обсяг інвестицій може досягти 10 мільярдів доларів, а додаткові надходження до бюджету — кілька сотень мільярдів гривень.

А головне — цей проект зруйнує залежність від російського газу. Тому так важливо знайти компроміс в оподаткуванні між владою та газовидобувними компаніями, адже прогнозованість ринку та сприятливий інвестиційний клімат — необхідні та достатні умови для досягнення максимальних результатів.

ДОВІДКА «УК»

Обсяги видобутого газу в січні — серпні 2014 року в Україні становили приблизно 13,2 мільярда кубометрів і збільшились на 318,5 мільйона кубометрів (або на 2,5%) порівняно з відповідним періодом торік. Підприємства НАК «Нафтогаз України» видобули 11,3 мільярда кубометрів газу, що менше за показник за цей період 2013 року на 150,5 мільйона кубометрів (або на 1,3%). 

Наталка ПРУДКА
для «Урядового кур’єра»