Сьогодні стартує чергова, четверта за рахунком хвиля часткової мобілізації. Згідно із законодавством, для відмобілізованих громадян під час минулих черг мобілізації передбачався пакет соціальних гарантій на один календарний рік. У березні закінчується термін гарантування (збереження) заробітку і робочих місць мобілізованих під час першої черги мобілізації 2014 року. Тож у березні — травні цих військовослужбовців замінять на підготовлений особовий склад.

«УК» нагадує найголовніші пункти мобілізаційних заходів, які оприлюднив перший заступник начальника головного управління оборонного і мобілізаційного планування Генерального штабу Збройних сил генерал-майор Володимир Талалай.

Новоприбулі захисники Вітчизни в зоні боїв не підведуть. Фото з сайту gorod.lv

Хто підлягає мобілізації?

Громадяни України, придатні за станом здоров’я, мають військово-облікову спеціальність чи певну спеціальну підготовку для виконання бойових завдань.

Чоловіки віком від 25 до 60 років.

Жінки (військовозобов’язані) віком від 25 до 50 років, які мають військові спеціальності, зокрема медики і зв’язківці.

Які фахівці потрібні?

Кадрові офіцери і військові спеціалісти запасу. Артилеристи, танкісти, навідники, механіки-водії, зв’язківці, фахівці з розвідки і протиповітряної оборони, які найбільш затребувані нині в зоні АТО. Ті, хто в армії не служив, але має військове звання завдяки військовій кафедрі у навчальному закладі.

Кого не мобілізують?

Батьків трьох і більше малолітніх дітей.

Громадян, на утриманні яких є інваліди або непрацездатні особи.

Студентів денної форми навчання.

Аспірантів.

Народних депутатів.

«Заброньованих» підприємством працівників.

Священнослужителі можуть потрапити на службу в армію лише добровільно.

Як вручатимуть повістки?

Представники військкоматів особисто кандидатові на мобілізацію. Повістка, отримана третьою особою, вважається не врученою.

Що очікує за відмову від мобілізації?

Кримінальний кодекс передбачає від 2 до 5 років позбавлення волі. Переховуватися чи робити посилання на інше місце проживання — справа програшна. Відповідальність терміну давності не має.

Етапи підготовки мобілізованих

Спочатку це буде загальновійськова підготовка для офіцерів, сержантів та солдатів. Сюди входить медична, тактична, вогнева та інженерна підготовка. Наступним кроком стане проведення фахової підготовки за спеціальністю тривалістю 26 діб.

Потім особовий склад направлять у підрозділи для проведення бойового злагодження на 15 діб. А офіцерський склад відправлять на навчання у військові заклади і навчальні центри. Мобілізованим, які не пройшли підготовчих етапів, бойових звань не надаватимуть.

Якщо мобілізований не матиме військово-облікової спеціальності, за час передбачуваної підготовки у нього буде змога освоїти таку професію. Також передбачається призов за спорідненими спеціальностями та подальша перепідготовка.

Матеріальне забезпечення

Екіпірування. Ним військовослужбовців обіцяють забезпечити. Нині питання матеріально-технічного забезпечення вивчене. До його вирішення обіцяють долучитися вітчизняні промислові підприємства і міжнародні компанії. У Генштабі запевняють, що тепер без бронежилета, форми і решти необхідного спорядження у військові частини мобілізованих не відправлятимуть.

Кошти. Військові, які виконують завдання в зоні АТО, отримають удвічі більше коштів — 100% надбавку до відповідного утримання військовослужбовців ЗСУ. Однак припускають, що цей показник у майбутньому може змінюватися.

До речі. Кількість призваних за частковою мобілізацією дасть змогу ротації військових у зоні проведення АТО. Частина з них виконуватиме завдання в зоні АТО, частина проходитиме підготовку та бойове злагодження. Мобілізовані не зможуть відмовитися від несення служби у зоні АТО у зв’язку зі змінами у Законі «Про боротьбу з тероризмом». Під час проведення заходів часткової мобілізації буде дотримано принципу рівномірного навантаження на регіони країни. Це зроблено для унеможливлення соціальних загострень у зв’язку з вилученням з національної економіки працездатних громадян.

Повістки можуть отримати жителі АР Крим, Донецької, Луганської областей, які виїхали звідти і стали на облік у військкоматах інших населених пунктів. За попередніми прогнозами, їхня кількість становитиме не більше відсотка.

КОМПЕТЕНТНО

Армію поповнять патріотично налаштовані громадяни

Володимир ТАЛАЛАЙ,
перший заступник начальника ГУ оборонного
і мобілізаційного планування Генерального штабу ЗСУ, генерал-майор:

— Проведення наступних черг мобілізації має на меті забезпечити підтримання укомплектованості угруповань військ та сил, які виконують завдання згідно з планами оборони, і створення відповідного резерву особового складу для виконання бойових завдань. Тому згідно з рішенням Ради національної безпеки і оборони України, проведення наступних черг мобілізації передбачається загальною тривалістю 210 діб.

Співробітники військкоматів не «полюватимуть» на тих, хто ухиляється від служби. Для цього є законні важелі впливу. А необхідні 50 тисяч вояків можна буде зібрати з числа тих, хто прийде за повістками, і добровольців. Нині стоїть завдання укомплектувати наші сили спеціалістами.

(044)223-23-61— «гаряча лінія» для охочих вступити до Українського війська. Лінія працює щодня з 9.00 до 21.00.