У кабінеті української мови загальноосвітньої школи №15 у Слов’янську Донецької області на стіні державна символіка — тризуб, синьо-жовтий прапор і текст Гімну України. На дошці зберігся запис теми останнього уроку: «Леся Українка». Терористи, які безчинствували в місті, розтрощили навчальний заклад: один снаряд пошкодив покрівлю, актову залу й вікна, другий — розірвався біля фасаду і зрешетив його.

Нині місто відновлюється після окупації бандитів. Потроху відроджується мирне життя. Жителі міста повертаються у свої домівки і беруться за їх відновлення. А діти невдовзі мають сісти за парти та продовжити навчання. Саме школу взялися відновити будівельники з Черкащини, оскільки розуміють, що самотужки містянам не впоратися з таким обсягом. Вони вже побували у Слов’янську, склали детальний перелік необхідних робіт. Коштом меценатів полагодять покрівлю, встановлять вибиті вибуховими хвилями склопакети у вікнах, відновлять побитий осколками фасад та відремонтують актову залу, пошкоджену пожежею. Прикрість ще й у тому, що лише торік у школі було зроблено капітальний ремонт.

Як повідомив голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко, чимало підприємств області виявили бажання надати спонсорську допомогу матеріалами та профінансувати будівельно-монтажні роботи. До Слов’янська поїдуть кращі покрівельники, зварювальники, штукатури, зокрема й з ТОВ «Черкасиміськбуд». Будівельникам (за домовленістю з міською владою) нададуть житло, створять комфортні побутові умови, забезпечать триразове харчування. Тож будівельники запевняють: обов’язково відновлять школу до 1 вересня, аби у дітей, що пережили жахливе літо під обстрілами, було свято.

Цими днями вони вже приступають до роботи. У шкільному коридорі на окремому стенді — цитати з творів учнів 1-А класу про те, ким вони хочуть стати, коли виростуть. П’ятеро написали, що бажають працювати правоохоронцями, аби навести порядок у рідному місті й повернути йому спокій!

Що ж, дуже схвальне прагнення. Однак нині місту конче потрібні не лише міліціонери, а й будівельники, прості робітники, щоб розбирати завали, розчищати вулиці, подвір’я, відновлювати шляхи для роботи міського транспорту. Близько п’яти десятків черкащан уже погодилися поїхати на відбудову Слов’янська. Їм нададуть таку можливість.