Учора Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк перебував з робочою поїздкою в Донецьку, де провів збори з представниками східних регіонів України — керівниками та правоохоронцями одразу кількох областей: Донецької, Луганської, Харківської, Дніпропетровської та Запорізької. Зібрання розпочалося з хвилини мовчання за загиблими шахтарями шахти ім. Ско»чин»сько»го. Глава уряду звернувся до Генпрокурора і голови МВС, щоб негайно розслідувати цю аварію. З цього приводу, пообіцяв він, буде підписано розпорядження про невідкладну виплату допомоги гірникам та їхнім родинам.

Попри попередні перемовини і деякі домовленості з представниками місцевої влади, проросійські радикали, які захопили приміщення облради та облдержадміністрації, не поспішають їх залишати. Протягом кількох останніх днів тут активно готувалися до штурму, про який не втомлювалися попереджати себе самі. У хід пішли «правдиві» розповіді про скупчення військової техніки на околицях Донецька, яка, мовляв, ось-ось рушить на «захисників Донбасу». На повному серйозі повідомляли  про появу в місті невідомих підрозділів, озброєних до зубів: схоже, казали, розправитися із «мирними демонстрантами» приїхали заокеанські вояки. А щоб захистити так звану Донецьку народну республіку, її тимчасовий уряд навіть вирішив створити власну народну армію. Паралельно цьому проросійські активісти продовжували обговорювати з керівниками міста і області варіанти та умови мирного звільнення будинку.

Влада на місцях має отримати набагато більше повноважень. Фото УНIAН

На зустрічі у Донецькій торгово-промисловій палаті йшлося про розширення повноважень регіонів, які невдовзі в ході конституційної реформи можуть позбутися «пережитку минулого» — саме так керівник уряду назвав нинішні облдержадміністрації, голів яких призначає Президент. Не обійшлося й без навколомовних моментів, якими спекулюють радикали. «Ніхто нікому за жодних обставин не заважатиме розмовляти тією мовою, якою хтось звик це робити, —запевнив Арсеній Яценюк. — Закон Колесніченка — Ківалова ніхто скасовувати не буде. Це закон, який представляє інтереси російськомовного населення України, і уряд не має наміру змінювати свою політику щодо мовного питання».

Однією з головних вимог проросійських активістів, яку вони носять вулицями і площами сходу України, є прагнення провести місцевий референдум. Так-от, столична влада, якій дорікають, що вона «не чує наш голос», готова зробити крок назустріч. «Парламент повинен ухвалити закон про місцевий референдум», — підтвердив цю позицію глава Кабміну, а ще повідомив про необхідність внесення відповідних змін і до закону про всеукраїнський референдум: «Місцевий референдум повинен вирішувати ті питання, які належать до компетенції відповідних територіальних громад».

У ході діалогу, проведення якого напрошувалося ще раніше, тутешні керівники нарешті змогли висловити своє бачення проблем і запропонувати шляхи виходу із ситуації, що склалася. Приміром, міський голова Донецька Олександр Лук’янченко запропонував паралельно із президентськими виборами 25 травня провести референдум чи опитування про зміни до Конституції. Це має сприяти розв’язанню нагальних проблем. А Прем’єр-міністр у свою чергу пообіцяв узяти цю пропозицію в роботу. Причому є намір і змога зробити це ще раніше: «У нас є добрі шанси, і бачу реальним, що до президентських виборів ми можемо спрямувати проект нової Конституції до Венеційської комісії». Такий крок позбавить спокуси наступного главу держави повторити намагання попередників переписати Основний Закон «під себе». Завдяки цьому ще до голосування всі чітко знатимуть, які повноваження матимуть глава держави, керівники центральних і місцевих органів влади.

Перебуваючи в Донецьку, голова уряду також провів робочу нараду з керівниками силових структур, на якій ішлося про подальші зусилля, спрямовані на те, щоб не допустити подальшої дестабілізації ситуації в місті, регіоні та загалом на сході України.