Хтось із великих сказав, що професія медика — це щоденне служіння, на яке здатні лише чарівники. У певному розумінні вони справді чарівники, адже допомагають пацієнтам позбутися хвороб та вести здоровий спосіб життя. Саме на служіння людям спрямовують своїх вихованців у Черкаському медичному коледжі. Студенти цілком усвідомлено готуються щоденно віддавати свої знання і вміння тим, хто цього потребує, отже, і Батьківщині. 

Студенти задоволені проведеною акцією «За здоровий спосіб життя». Фото з архіву коледжу

У теорії й на практиці

«Люблять батьківщину не за те, що вона велика, а за те, що своя. Сенека», — прочитав в одному з холів медичного коледжу.

— Важко сказати краще, — перехопивши мій погляд, зауважила білява студентка.

І справді, подумав я, прямуючи на круглий стіл «Зустріч трьох поколінь», де студенти розповідали про свої родини, про династії медиків та фармацевтів. Наступність поколінь виявляється в коледжі яскраво, адже більшість майбутніх медичних сестер, фельдшерів та фармацевтів — із сімей, які давно, в кількох поколіннях, працюють у системі охорони здоров’я.

Як розповіла заступник директора з науково-методичної роботи  Олександра Шевченко, реалії життя нині змушують студентів, які орієнтуються на здобуття сучасної якісної освіти, замислюватися над кінцевими результатами професійного самовизначення вже на перших курсах, що спонукає їх до розвитку вмінь та навичок самоорганізації, самоосвіти і самовиховання.

А викладачі всіляко сприяють розвитку самостійності, соціальної адаптації вихованців. Саме для цього в коледжі запровадили науково-практичні конференції, вечори, літературно-мистецькі зустрічі та виставки студентських робіт патріотичного спрямування.

Студенти фельдшерського відділення, приміром, дуже старанно готувалися до конкурсної програми «Кодекс честі справжніх чоловіків», яку за допомогою керівників провели нестандартно, цікаво, з користю для всіх, хто прийшов того вечора розділити їхні захоплення, поділитися думками. Хлопці зверталися до історії, наших славних традицій, проводячи паралелі із сьогоденням, визначаючи для себе ідеали захисника-воїна.

На високий  патріотичній ноті провели й мітинг «Коло єднання» на підтримку територіальної цілісності України та проти російської агресії.

— Нікого не треба було переконувати взяти участь у вуличному концерті «Твій талант на допомогу армії», що мав на меті збирання коштів для воїнів АТО, — каже заступник директора з виховної роботи Олена Римарчук. — Від охочих не було відбою.

До Дня міста студенти коледжу стали активними учасниками  патріотичного флешмобу. Викладачі історії та керівники груп нині проводять виховні години у вигляді мобільних відеодиспутів «Хоробрі серця» з використанням хроніки, свіжих новин.

Нещодавно в коледжі відбулася зустріч із представниками Національної гвардії, які брали участь в АТО й днями повернулися із зони бойових дій. Воїни по-військовому скупо ділилися спогадами, а студенти засипали їх запитаннями, що стосувалися забезпечення тих, хто відстоює цілісність держави, і глобальних проблем реформування армії. Цікаво, що серед гостей був і випускник коледжу військовий фельдшер Олександр Кулініч.

Волонтерський загін під керівництвом Олени Маслюк і Оксани Гаращенко діє в навчальному закладі багато років та опікується тими, хто найбільше потребує допомоги, — ветеранами війни та праці, дітьми-інвалідами. Цього року волонтерський загін організував акцію для студентів та викладачів  «Зігрій солдата», щоб зібрати теплі речі для українських воїнів. А конкурс листівок «Напиши листа ветерану», під час якого молодь зверталася до представників старшого покоління зі словами подяки та запевненням, що збереже їхні заповіти, виявився настільки захопливим, що вирішили його періодично повторювати.

Але найголовніше для студентів коледжу, незважаючи  на всі реалії сьогодення, на всі світові проблеми, — навчальний процес, професійне зростання, адже, здобуваючи спеціальність медичного працівника, кожен допомагає не тільки суспільству, а й собі. Дуже важливо вміти знайти вихід із будь-якої ситуації, бути корисним, не залишатися байдужим до чужого горя, уміти співпереживати.

У зв’язку з неспокійними подіями в країні з ініціативи директора коледжу Інни Губенко ще навесні започатковано підготовку з «Основ надання першої медичної допомоги». Акцент зробили на студентах першого курсу на базі 9 класів, які ще не вивчали фахових медичних дисциплін. До організації таких курсів залучили адміністрацію коледжу, забезпечили необхідним оснащенням навчальний кабінет. Заняття проводили штатні викладачі циклової комісії хірургічних дисциплін, яку очолює Ольга Федосєєва, і начальник штабу цивільного захисту коледжу Анатолій Трубенко. Після засвоєння теоретичного матеріалу під керівництвом викладачів студенти напрацьовували навички на фантомах або одне на одному. І студентам, і викладачам було дуже цікаво. В результаті й педагоги, які не мають медичної освіти, і студенти-заочники зацікавилися цими курсами й оволоділи необхідними знаннями та навичками.

Новий навчальний рік не зменшив інтересу до надання долікарської допомоги, і вже студенти-першокурсники нового набору у позааудиторний час освоюють науку першої медичної допомоги, яка потрібна і в часи воєнних дій, і в мирні дні. У процесі роботи курсів використано ще один принцип ефективного навчання: освіта рівних. Студенти-фельдшери випускного курсу демонструють техніку накладання пов’язок, зупинки кровотеч, проведення штучного дихання та непрямого масажу серця.

Заняття з цивільної оборони та першої медичної допомоги  вважають у коледжі обов’язковими

Плюс стимул до самостійності

— Для кращої соціалізації  вихованців, прищеплення самостійності у вирішенні різноманітних питань у нашому навчальному закладі активно розвиваємо волонтерський рух та студентське самоврядування, — розповіла директор коледжу Інна Губенко. —  Студенти самостійно вирішують питання внутрішнього самоуправління. Органи студентського самоврядування організовують наукові, культурно-масові, спортивні, оздоровчі й інші заходи, сприяють працевлаштуванню осіб, які закінчили коледж. Студентське самоврядування виховує лідерів українського суспільства, формує еліту нації, дає змогу студентові, як і кожному громадянинові, бути почутим.

Участь в органах студентського самоврядування дає молоді відчуття того, що вони — громадяни Української держави, створює можливості реалізувати себе як обдаровану і талановиту особистість, стимулює активність у суспільному житті.

Участь у роботі студентського самоврядування дає змогу також набути організаторських вмінь, привчає молодого громадянина відповідально виконувати свої обов’язки та покладені на нього завдання. Завдяки такому підходу в коледжі створено всі необхідні умови для всебічного розвитку наукових, фізичних і творчих здібностей студентів. Усі студенти забезпечені комфортними умовами проживання в гуртожитку. Є гарно обладнані спортивна, тренажерна зали та лабораторія звукозапису, діють спортивні секції, численні предметні та наукові гуртки, студія художньої самодіяльності. Студенти постійно досягають високих результатів у різноманітних конкурсах: фахової майстерності, знавців української мови ім. П. Яцика, художньої самодіяльності, у спартакіадах вищих навчальних закладів України, інших спортивних змаганнях. 

Для поліпшення функціонування інституту студентського самоврядування у вищих навчальних закладах України, наголошує голова студентської ради коледжу Лілія Фесянова, цікаво було б вивчити подібний досвід у країнах Європи. Тим більше, що новий Закон України «Про вищу освіту» приділяє значну увагу саме питанням участі студентів в управлінні навчальними закладами, які для цього повинні створити відповідні умови. Адже студентське самоврядування — це невід’ємна частина громадського самоврядування, це право і можливість студентів  вирішувати питання навчання і побуту, захисту своїх прав та інтересів.