Серед тих курортів, до яких люди проклали стежки ще в позаминулому столітті, курорт Шаян, що в Хустському районі на Закарпатті. Місцевість із загадковою назвою лежить на лівому березі ріки Тиса за кілька кілометрів від українсько-румунського кордону. Вона не позбавлена переваг технічного прогресу, водночас її природність не задушили блага цивілізації.

Сюди потрапляють через коридор, утворений невисокими вершинами. Гірський хребет нагадує підкову з невеликою виїмкою на сході. Місцевість надійно захищена від вітрів, тож тут не буває різких перепадів температур, а морози нечасті. На тутешніх стежках можна зустріти як пересічних українців, так і парламентаріїв чи урядовців, які не спокусилися на закордонні курорти, а віддали перевагу оздоровленню в Україні. Про ефективність та високі лікувальні властивості карпатських мінеральних вод відомо багатьом українцям. І люди без високих звань-посад приїжджають сюди залюбки. Та й, до слова, на них насамперед тут і чекають: курорт працює цілий рік, й місцеві оздоровниці стабільно виграють усеукраїнські тендери.

«Шаян» — найвідоміший лікувально-профілактичний заклад однойменного курорту. Фото pstatic.panoramio.com

Раніше наосліп, тепер — за наукою

Наприкінці XIX століття тут уже лікували водою. Тоді це робили наосліп, тепер — на основі науки. І першим серед відкритих оздоровчих закладів був санаторій «Шаян», створений у 1957 році. Саме тут починали розвивати лікувальну базу курорту із широким переліком процедур та послуг. Тут першими навчилися застосовувати лікувальні властивості місцевої мінеральної води, лагідного клімату, карпатських рослин, озокериту для лікування різних хвороб.

Хоч це й парадоксально, саме санаторій «Шаян», попри його визнання далеко поза межами України, долав ринкову стихію перших років української незалежності дуже важко. Оздоровниця завжди була одним із трьох бюджетоутворюючих закладів Хустщини, справно сплачувала податки та збори, тож виживати було значно складніше, ніж багатьом іншим. Нові ж заклади часто засновували на пільгових умовах, на старті вони отримували значні фінансові вливання. А в «Шаяні» і переоснащували прилади, і ремонтували корпуси. Нині, коли працівники цього закладу завершують його оновлення, радіють, що вдалося зберегти і кадри медперсоналу (серед 140 працівників — 10 лікарів високої кваліфікації), й імідж закладу не втратити.

Згодом навколо першого оздоровчого закладу виросла велика кількість відомчих і приватних санаторіїв та пансіонатів. До речі, тут у відомчому реабілітаційному центрі лікуються та оздоровлюються співробітники Міністерства внутрішніх справ. Обличчя курорту Шаян визначають і десятки садиб, які приймають гостей за умовами сільського зеленого туризму.

Вода — головна на курорті

Справжня цариця курорту — лікувальна мінеральна вода. Шаянську воду почали використовувати ще з кінця XIX сторіччя. В курортній зоні зосереджена велика кількість родовищ мінеральних вод. Ця природна вода має адсорбційні, в’яжучі властивості, a завдяки наявності кремнієвої кислоти — протизапальну, седативну дію. Вживати її рекомендують при патології печінки, кишково-шлункового тракту, жовчних шляхів. За іонно-соляним складом і температурою вона близька до вод типу «Єсентуки», «Боржомі», «Нарзан». Для лікування гастроентерологічних захворювань її вживають за спеціальними схемами, а також застосовують у вигляді ванн.

Гості оздоровниці, які приїжджають уперше, навіть не здогадуються, як тут усе було 10 років тому. Нині тішать око мощені тротуарною плиткою доріжки, ряди вічнозелених туй та інших декоративних рослин, корпуси — у новому оздобленні, а тоді, здавалося, люди потрапляли в епоху лихоліть.

У критичний період до керівництва прийшов 42-річний Юрій Маді. Міг би й надалі залишатися головним лікарем Вишківської дільничної лікарні — одного з трьох обласних закладів з лікування гастроентерологічних хвороб. Однак пристав на пропозицію очолити головну оздоровницю відомого курорту, бо як місцевому жителеві її доля йому не байдужа.

У приймальні санаторію вже бракує місця, вільного від престижних відзнак і дипломів, заклад неодноразово виборював звання кращого серед закладів цього профілю в Україні. У загальнонаціональному рейтингу підприємств посів 33-ту сходинку. А ось і нагорода, якою відзначено особисті заслуги Юрія Маді, — диплом «Керівник року-2013». Про те, що люди хочуть тут відпочивати і що його рейтинг весь час зростає, свідчить показник відрахувань до бюджетів усіх рівнів: торік він становив майже 6 мільйонів гривень.

ПРЯМА МОВА

Юрій МАДІ,
головний лікар санаторію «Шаян»:

— Мінеральні води курорту Шаян мають порівняно стабільні хімічний склад і фізико-хімічні властивості. Оскільки їх видобувають із 180-метрової глибини, то на склад води впливають лише геотектонічні процеси. Нашій мінералці властиві гарні смакові властивості, вона прозора, без запаху, солонувата, виділяє вуглекислий газ. У питному режимі мінеральні води курорту розчиняють слиз, мають протизапальну дію на слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. Діють жовчогінно та стимулюють жовчоутворення, зменшують гідростатичний тиск на 12-палій кишці, поліпшують відтік панкреатичного соку. Шаянські води здатні олужнювати внутрішні середовища організму та сечу, тому і покази до застосування їх широкі.

У всіх закарпатських курортівє можливості розвиватися динамічніше, а для цього слід опановувати сучасні методи маркетингу, підвищувати рівень сервісу. Прискорений розвиток рекреації поліпшить соціально-економічне становище в краї, дасть змогу створити додатково сотні робочих місць.