Мистецька акція «Молюся за Україну», що відбулася за підтримки посольства України в Центрі авангардного мистецтва в самісінькому серці Мадрида, мала, щонайменше, дві мети: збір коштів для українських  госпіталів та прорив проросійської інформаційної блокади. І хоча 30 українських художників та скульпторів позиціонували проект виключно як гуманітарний, для допомоги пораненим українським військовим, все ж зустрілися з потужним спротивом іспанських ЗМІ, значна частина яких належить російським олігархам. 

«Медіа просто-таки проігнорували запрошення посольства України на найпотужнішу з моменту незалежності нашої держави акцію, — каже організатор благодійної виставки, президент форуму іспанського дизайну Роман Горегляд. — Анонсували його лише у двох інтернет-виданнях. До речі, чимало іспанських медіа контролюють російські олігархи». 

Іспанці вважають, що Росія врятувала їх від дефолтної долі Португалії, яку (принаймні про це вголос говорили в Євросоюзі) мала повторити Іспанія. Натомість росіяни скупили там не лише нерухомість, а й уми людей. Надто боляче від того, що нині у свідомості пересічного іспанця український герб і прапор асоціюються з фашистською символікою, бо він звідусіль чує одне й те саме: в Україні виграли фашисти. На підтвердження цього там проводять акції на підтримку «ДНР» та «ЛНР».

Скажімо, з 8 по 23 жовтня в одному з найбільших університетів Іспанії в Барселоні прочитали курс лекцій «Гуманітарна трагедія на південному сході України та її наслідки для Європи». В рамках цього курсу демонстрували російський фільм «Фашизм, як він є». І коли шестеро українців прийшли під стіни університету, щоб заявити про свою незгоду, на них із кулаками накинулися півсотні молодиків. Реакції поліції — жодної. Натомість подібні слухання масово проходять в інших університетах: за активної підтримки нацистів, ультраправих, часто з ножами та битками. Запитань багато: скажімо, чому служба безпеки не реагує на те, що на теренах їхньої держави Росія знищує Україну? Тільки відповіді, на жаль, немає. 

Українське мистецтво слугує послом миру. Фото надане автором

Нині наша виставка, основою якої є роботи львівських митців, переїхала до Барселони, де її відвідає щонайменше 10 тисяч людей. Саме у греко-католицькій церкві цього міста відкрито маленький український культурний центр: за підтримки священиків, волонтерів, наших емігрантів та посольства. Але ж цього замало! Держава навіть за нинішньої скрути має знайти кошти для відкриття культурного центру України в Мадриді. Натомість про нас розповідатиме Росія.

«Я передав до Іспанії серію своїх робіт, пов’язаних із Майданом, — каже відомий рівненський фотохудожник Сергій Бусленко. — Знав, що вони будуть експонуватися в культовому для іспанців місці: саме там, де сьогодні Центр авангардного мистецтва, були старовинні мистецькі майстерні. Тож тут традиційно гуртуються люди, які цікавляться і політикою, і мистецтвом. Мої роботи були розміщені так: з одного боку — серія вогню, з іншого — льоду, а по центру — людина. Вогонь шин на Майдані гасили водою, яку нерідко видобували з льоду. І ось у цьому протистоянні українці зберегли власну гідність. Саме про Революцію гідності там розповідали відвідувачам. Щоб люди знали: так українці виборювали свободу». 

Подяку за небайдужу позицію висловив митцям і голова Рівненської облдержадміністрації Сергій Рибачок. Він пообіцяв поінформувати про цю мистецьку акцію МЗС і просити захистити імідж України в Іспанії. 

У перший день виставки в Мадриді одну з картин придбав аргентинський архітектор за 550 євро.

На ці та інші зібрані українськими емігрантами кошти вже закуплено медикаменти для Рівненського військового госпіталю.