З 1 травня ціна на газ для населення рвоне вгору — в середньому на 73%. А з 1 липня ще один «сюрприз»: підвищення в середньому на 40% тарифів на централізоване теплопостачання. Про необхідність таких кроків учора під час прес-конференції «Вдосконалення державної політики регулювання цін на природний газ і тарифів на теплову енергію та посилення соціального захисту населення під час оплати житлово-комунальних послуг» розповів очільник Міністерства фінансів Олександр Шлапак, зауваживши, що досі вартість газу для населення була  значно нижчою за ціну, за якою Україна його купує.

До того ж вона була меншою, ніж в інших країнах, навіть у Росії, яка його видобуває (в Росії, для прикладу, вартість газу для населення становить 84 долари, в Україні досі було 61 долар). Ціну не змінювали понад 10 років.

За таких умов на держбюджет лягло велике навантаження щодо дотування НАК «Нафтогаз», тобто держава доплачувала за людей. Наприклад, на цей рік, щоб збалансувати ситуацію, потрібно було б доплатити НАК «Нафтогаз» 37 мільярдів гривень, з них у бюджеті передбачено 33 мільярди. Втім, за розрахунками МВФ, ця цифра значно більша — 56,2 мільярда. Якщо така ситуація триватиме й надалі, то, зауважив Олександр Шлапак, НАК «Нафтогаз» збанкрутує і газ постачати не буде.

Тож уряд прийняв рішення про непопулярні кроки. Насамперед було вирішено урівняти ціну на газ для всіх категорій споживачів — і тих, хто  використовує газ для індивідуального опалення, і для підприємств теплокомуненерго, до 1309 гривень за кубометр.

Щоправда, ті, в кого центральне опалення, відчують ці зміни тільки з настанням майбутнього опалювального сезону. «Платіжки з підвищеними цінами люди отримають тільки в листопаді», — зауважив Олександр Шлапак.

Загалом ціни на газ умовно розділять на 4 групи. Найвищими вони будуть для тих, хто використовує блакитне паливо без центрального опалення. Очільник Мінфіну навіть порахував, скільки сам платитиме. «Це не те зростання, яке істотно вплине або через яке треба втрачати свідомість. У мене трикімнатна квартира, я плачу за газ 12 гривень, а платитиму приблизно 20 гривень», — зауважив він.

Для домогосподарств, які споживають до 2 тисяч кубометрів газу, ціна підвищиться до 1 197 гривень за тисячу кубометрів, 6 тисяч кубометрів — до 1 965 гривень, і для тих, хто використовує 6 тисяч кубометрів,  — до 4011 гривень за кубометр. До того ж, це перше, але не останнє подорожчання блакитного палива. Подібні «першотравневі подарунки» отримуватимемо щороку аж до 2017-го.

Безумовно, всі ці нововведення викликають у споживачів щонайменше шок, адже навантаження на гаманці буде величезним. Втім, як зауважив Олександр Шлапак, зростання ціни на газ торкнеться 20% сімей, які споживали найбільші обсяги блакитного палива, а отже, мають достатній прибуток для оплати. А щодо малозабезпечених категорій — аби не постраждали від такого підвищення, було розроблено низку заходів для підтримки соціально вразливих верств населення.

Про них на цій же прес-конференції розповіла міністр соціальної політики Людмила Денісова, яка поінформувала, що до вже традиційної схеми надання житлово-комунальних субсидій буде додано ще один механізм захисту — спеціальні компенсації для окремих категорій населення, завдяки яким малозабезпечені зможуть платити за газ і теплопостачання не більше, ніж вони платять нині. Зокрема, завдяки розробленим механізмам 4,5 мільйона домогосподарств фактично платитимуть за колишніми тарифами.

За словами Людмили Денісової, щоб захистити найбідніші верстви населення, Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка передбачає стовідсоткову компенсацію збільшення вартості комунальних послуг для 20% сімей в Україні. Право на отримання компенсації матимуть ті сім’ї, сукупний дохід яких нижчий за передбачений прожитковий мінімум. Таких сімей, за підрахунками, буде приблизно 3 мільйони 515 тисяч.

До речі, нині чинною вже 15 років системою субсидій на оплату житлово-комунальних послуг користуються 809,4 тисячі сімей в Україні. Після введення нової ціни на газ їх кількість може збільшитися до 1 мільйона.